fbpx
logo
Szukaj
open close

Pierogi z kaszą jaglaną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c77a14954-f773-4412-b24f-e5e48cdee473
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pierogi z kaszą jaglaną

Przygotowanie

Ciasto

  • Na stolnicę przesiewamy mąkę, dolewamy tłuszcz i ciepłą wodę, dodajemy przyprawy i dokładni wyrabiamy ciasto, aż wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączą
  • Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części
  • 1 część odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką, a 2 cienko rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując mąką
  • Szklanką wykrawamy w cieście kółka
  • Na każde kółko nakładamy niewielką porcję farszu (ok. łyżeczkę) i sklejamy pierogi
  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw (soli)
  • Na wrzątek wrzucamy po ok. 10-15 szt. pierogów, mieszamy i gotujemy
  • Po wypłynięciu pierogów na wierzch – gotujemy jeszcze przez ok. 3-4 minuty
  • Pierogi wyciągamy z garnka łyżką cedzakową i delikatnie przelewamy zimną wodą, aby się nie sklejały
  • Opcjonalnie polewamy pierogi roztopionym na patelni tłuszczem (masłem)

Farsz

  • Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odkładamy do ostygnięcia
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, a następnie odkładamy do ostygnięcia
  • Do miski wsypujemy kaszę, dodajemy cebulę, ser i przyprawy, a następnie całość bardzo dokładnie mieszamy (aby dokładnie połączyć składniki, możemy użyć np. tłuczka do ziemniaków)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 10 pierogów.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pierogów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Mąka orkiszowa (240 g)
  • Woda (125 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Farsz

  • Ser twarogowy krowi (250 g)
  • Cebula (210 g)
  • Kasza jaglana (90 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wolnowarzona karkówka

Karkówkę obtaczamy w przyprawach oraz oliwie i układamy w misie wolnowaru.  Warzywa obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach Na wierzch układamy krojone warzywa i podlewamy wodą (ok. szklanki). Wolnowarzymy co najmniej 6 h…

WIĘCEJ >

Wiosenna sałatka z kaszą jaglaną i szparagami

Do garnka wsypujemy kaszę i prażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając Dolewamy wodę, dodajemy tłuszcz, sok z cytryny oraz przyprawy, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (do momentu, aż…

WIĘCEJ >

Ziemniaczane myszki

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Ser kroimy w małe prostokąciki Z oliwek wycinamy kawałki na kształt oczek i nosków Marchew obieramy i kroimy w małe plasterki…

WIĘCEJ >

Koktajl owocowy

Wszystkie składniki razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >