Pieróg kornwalijski
Pieróg kornwalijski
Przygotowanie
- Mąkę wsypujemy do robota kuchennego i stopniowo dodajemy tłuszcz (masło), nie wyłączając urządzenia
- Dolewamy zimną wodę i mieszamy
- Stolnicę podsypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto, które szybko zagniatamy w kulę, spłaszczamy i zawijamy w folię
- Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
- Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski
- Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski
- Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski
- Do miski dodajemy mięso, musztardę oraz bulion i całość dokładnie mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Blachę smarujemy tłuszczem
- Z lodówki wyciągamy ciasto, odwijamy z folii i rozwałkowujemy w cienki placek
- Następnie wycinamy z ciasta kółka o średnicy ok. 16 cm (ilość kółek jest uzależniona od ilości porcji)
- Na talerz wybijamy jajo i delikatnie roztrzepujemy
- Na każde kółko ciasta nakładamy farsz, brzegi smarujemy jajem i sklejamy
- Gotowe pierogi układamy na blachę, a wierzch smarujemy jajem
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
- Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy pierogi jeszcze przez ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 2 pierogi.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pierogów.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (350 g)
- Wołowina mięso mielone (250 g)
- Ziemniak (150 g)
- Cebula (105 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Marchew (45 g)
- Bulion mięsny (45 ml)
- Woda (30 ml)
- Musztarda (20 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Imbirowa sałatka z awokado
Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez praskę i dodajemy do całości. Sałatkę polewamy oliwą i posypujemy solą.
WIĘCEJ >Sałata z truskawkami, papają i łososiem
Na talerzu kładziemy sałatę, na niej szpinak i rukolę Papaję obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki Awokado obieramy i kroimy w paski Truskawki przekroić na połówki Pomidorki przekroić na połówki Pokrojone składniki kładziemy…
WIĘCEJ >Zupa krem z dyni z serem guayerre
Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…
WIĘCEJ >Twarogowo-brokułowa owieczka
Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty Z chleba wycinamy główkę i uszka owieczki Z salami wycinamy trójkąciki pasujące na kształt uszek Na wyciętą główkę owieczki nakładamy twaróg…
WIĘCEJ >