fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieróg kornwalijski

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3840262f-41bd-4f7c-a8df-b72fddf2b1fd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieróg kornwalijski

Przygotowanie

  • Mąkę wsypujemy do robota kuchennego i stopniowo dodajemy tłuszcz (masło), nie wyłączając urządzenia
  • Dolewamy zimną wodę i mieszamy
  • Stolnicę podsypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto, które szybko zagniatamy w kulę, spłaszczamy i zawijamy w folię
  • Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski
  • Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Do miski dodajemy mięso, musztardę oraz bulion i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę smarujemy tłuszczem
  • Z lodówki wyciągamy ciasto, odwijamy z folii i rozwałkowujemy w cienki placek
  • Następnie wycinamy z ciasta kółka o średnicy ok. 16 cm (ilość kółek jest uzależniona od ilości porcji)
  • Na talerz wybijamy jajo i delikatnie roztrzepujemy
  • Na każde kółko ciasta nakładamy farsz, brzegi smarujemy jajem i sklejamy
  • Gotowe pierogi układamy na blachę, a wierzch smarujemy jajem
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy pierogi jeszcze przez ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 pierogi.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pierogów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (350 g)
  • Wołowina mięso mielone (250 g)
  • Ziemniak (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Marchew (45 g)
  • Bulion mięsny (45 ml)
  • Woda (30 ml)
  • Musztarda (20 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Robot kuchenny, Stolnica, Talerz, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ziemniaczana ośmiornica z parówkami

Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Parówki kroimy na pół, a następnie każdą połówkę nacinamy na krzyż do połowy (tak jak na załączonym obrazku) Następnie parzymy parówki…

WIĘCEJ >

Kotlety de volaille

Tłuszcz powinien być miękki Zieleninę drobno siekamy i wrzucamy do miski Dodajemy tłuszcz i dokładnie ucieramy, powoli wlewając sok z cytryny Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy Z tłuszczu formujemy 4 wałki (ilość w…

WIĘCEJ >

Księżyce ziemniaczane

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki (lub w ósemki w przypadku dużych ziemniaków) Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier układamy ziemniaki, a następnie polewamy tłuszczem i posypujemy…

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora

Kalafior dzielimy na małe kawałki Miksujemy blenderem w nakładce miksującej przez minutę, aż kalafior będzie przypominał wyglądem ryż

WIĘCEJ >