fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieróg kornwalijski

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3840262f-41bd-4f7c-a8df-b72fddf2b1fd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieróg kornwalijski

Przygotowanie

  • Mąkę wsypujemy do robota kuchennego i stopniowo dodajemy tłuszcz (masło), nie wyłączając urządzenia
  • Dolewamy zimną wodę i mieszamy
  • Stolnicę podsypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto, które szybko zagniatamy w kulę, spłaszczamy i zawijamy w folię
  • Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski
  • Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Do miski dodajemy mięso, musztardę oraz bulion i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę smarujemy tłuszczem
  • Z lodówki wyciągamy ciasto, odwijamy z folii i rozwałkowujemy w cienki placek
  • Następnie wycinamy z ciasta kółka o średnicy ok. 16 cm (ilość kółek jest uzależniona od ilości porcji)
  • Na talerz wybijamy jajo i delikatnie roztrzepujemy
  • Na każde kółko ciasta nakładamy farsz, brzegi smarujemy jajem i sklejamy
  • Gotowe pierogi układamy na blachę, a wierzch smarujemy jajem
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy pierogi jeszcze przez ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 pierogi.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pierogów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka pszenna (350 g)
  • Wołowina mięso mielone (250 g)
  • Ziemniak (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Marchew (45 g)
  • Bulion mięsny (45 ml)
  • Woda (30 ml)
  • Musztarda (20 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Robot kuchenny, Stolnica, Talerz, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak w kokosowym sosie curry

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż się zarumieni)…

WIĘCEJ >

Kremowa zapiekanka z kurczakiem

Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w plastry Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Do rondla wlewamy bulion, dodajemy cebulę oraz marchew…

WIĘCEJ >

Komosanka dla dziecka 3

Komosę ryżową gotujemy przez ok. 12-15 minut w mleku (w razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody) Następnie przenosimy komosę do miski i dekorujemy owocami oraz orzechami jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >

Naleśniki trzy sery (wegetariańskie)

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >