fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieróg kornwalijski

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3840262f-41bd-4f7c-a8df-b72fddf2b1fd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieróg kornwalijski

Przygotowanie

  • Mąkę wsypujemy do robota kuchennego i stopniowo dodajemy tłuszcz (masło), nie wyłączając urządzenia
  • Dolewamy zimną wodę i mieszamy
  • Stolnicę podsypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto, które szybko zagniatamy w kulę, spłaszczamy i zawijamy w folię
  • Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski
  • Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Do miski dodajemy mięso, musztardę oraz bulion i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę smarujemy tłuszczem
  • Z lodówki wyciągamy ciasto, odwijamy z folii i rozwałkowujemy w cienki placek
  • Następnie wycinamy z ciasta kółka o średnicy ok. 16 cm (ilość kółek jest uzależniona od ilości porcji)
  • Na talerz wybijamy jajo i delikatnie roztrzepujemy
  • Na każde kółko ciasta nakładamy farsz, brzegi smarujemy jajem i sklejamy
  • Gotowe pierogi układamy na blachę, a wierzch smarujemy jajem
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy pierogi jeszcze przez ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 pierogi.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pierogów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (350 g)
  • Wołowina mięso mielone (250 g)
  • Ziemniak (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Marchew (45 g)
  • Bulion mięsny (45 ml)
  • Woda (30 ml)
  • Musztarda (20 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Robot kuchenny, Stolnica, Talerz, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Imbirowa sałatka z awokado

Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez praskę i dodajemy do całości. Sałatkę polewamy oliwą i posypujemy solą.

WIĘCEJ >

Sałata z truskawkami, papają i łososiem

Na talerzu kładziemy sałatę, na niej szpinak i rukolę Papaję obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki Awokado obieramy i kroimy w paski Truskawki przekroić na połówki Pomidorki przekroić na połówki Pokrojone składniki kładziemy…

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni z serem guayerre

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…

WIĘCEJ >

Twarogowo-brokułowa owieczka

Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty Z chleba wycinamy główkę i uszka owieczki Z salami wycinamy trójkąciki pasujące na kształt uszek Na wyciętą główkę owieczki nakładamy twaróg…

WIĘCEJ >