Pieróg kornwalijski
Pieróg kornwalijski
Przygotowanie
- Mąkę wsypujemy do robota kuchennego i stopniowo dodajemy tłuszcz (masło), nie wyłączając urządzenia
- Dolewamy zimną wodę i mieszamy
- Stolnicę podsypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto, które szybko zagniatamy w kulę, spłaszczamy i zawijamy w folię
- Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
- Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski
- Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski
- Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski
- Do miski dodajemy mięso, musztardę oraz bulion i całość dokładnie mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Blachę smarujemy tłuszczem
- Z lodówki wyciągamy ciasto, odwijamy z folii i rozwałkowujemy w cienki placek
- Następnie wycinamy z ciasta kółka o średnicy ok. 16 cm (ilość kółek jest uzależniona od ilości porcji)
- Na talerz wybijamy jajo i delikatnie roztrzepujemy
- Na każde kółko ciasta nakładamy farsz, brzegi smarujemy jajem i sklejamy
- Gotowe pierogi układamy na blachę, a wierzch smarujemy jajem
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
- Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C i pieczemy pierogi jeszcze przez ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 2 pierogi.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pierogów.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (350 g)
- Wołowina mięso mielone (250 g)
- Ziemniak (150 g)
- Cebula (105 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Marchew (45 g)
- Bulion mięsny (45 ml)
- Woda (30 ml)
- Musztarda (20 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Pierogi z ricottą i orzechami
Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy 1/4 ilości zieleniny drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wsypujemy orzechy i grubo „siekamy” Dodajemy ricottę,…
WIĘCEJ >Pieczone pierogi z warzywami
Ser ścieramy na drobnych oczkach do miski Dodajemy mąkę, sól oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy Dolewamy wodę i zagniatamy ciasto (powinno być zwarte) Cebulę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę Pieczarki oczyszczamy…
WIĘCEJ >Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym
Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli Wlewamy ¾ szklanki wrzątku Mieszamy drewnianą łyżką Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…
WIĘCEJ >Pierogi gryczane z dziczyzną
Farsz: Dziczyznę kroimy w kawałki np. 4 x 4 cm Wkładamy mięso do garnka Wlewamy 2 szklanki wody Lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu 2 godz. Co jakiś czas sprawdzamy ile mamy wody…
WIĘCEJ >