fbpx
logo
Szukaj
open close

Dna moczanowa – jaką dietę stosować?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
dna moczanowa

Dna moczanowa – dowiedz się, co jest przyczyną tego schorzenia, i jak wspomóc jego leczenie za pomocą diety.

Dna moczanowa to bolesna, przewlekła choroba wynikająca z odkładania się w organizmie kryształków moczanu sodu. Jak to się dzieje? Wysokie stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi sprzyja odkładaniu się złogów kryształów moczanu sodu, które są przyczyną tworzenia się miejscowego stanu zapalnego, napadów dny moczanowej oraz uszkodzenia stawów.

Kwas moczowy to metaboliczny produkt uboczny rozkładu białka. Za jego wzrost odpowiadają puryny, które w większości produkowane są przez nasz organizm, jednak mogą też wchodzić w skład żywności. Puryny są rozkładane przez enzymy trawienne i wydalane z moczem. Kiedy jednak wzrasta poziom kwasu moczowego, enzymy nie radzą sobie z ich rozbijaniem. W efekcie kwas zaczyna gromadzić się w tkankach i krwiobiegu. Przedostaje się też do tkanek otaczających stawy, przez co stają się one wyjątkowo tkliwe. To wywołuje ból, któremu zazwyczaj towarzyszy obrzęk i zaczerwienienie. Trwa to przez kilka dni, a nawet tygodni. Jeżeli nie są stosowane odpowiednie zmiany żywieniowe, ból często powraca.

Dna moczanowa najczęściej występuje u mężczyzn. Dawniej nazywano ją chorobą ludzi bogatych, ponieważ cierpią na nią osoby nadużywające alkoholu i regularnie spożywające ciężkie, tłuste i słodkie pokarmy.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Schorzenie to często wiąże się też ze współistnieniem takich chorób, jak: otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze i choroba sercowo-naczyniowa. Najnowsze badania wskazują, że osoby cierpiące na insulinooporność są bardziej zagrożone występowaniem dny.

Przyczyny i leczenie

Przyczyny dny moczanowej to:

  • nieodpowiednia dieta, oparta głównie na węglowodanach,
  • nadużywanie alkoholu,
  • insulinooporność,
  • otyłość,
  • choroby nerek.

Dostępne na rynku leki obniżające stężenie kwasu powinno się stosować wyłącznie w ostateczności. Lata doświadczeń pokazują, że w przypadku dny moczanowej najskuteczniejsza terapia opiera się na diecie i naturalnym oczyszczaniu organizmu.

Badania i dieta

Aby w odpowiedni sposób ustalić plan działania, trzeba dowiedzieć się, co jest przyczyną schorzenia. W tym pomocny jest szczegółowy wywiad, jaki jest przeprowadzany podczas konsultacji z dietetykiem, oraz dokładna analiza dzienniczka żywieniowego.

Kolejnym krokiem jest ocena niedoborów w organizmie. Tu pomocne będą takie badania, jak: poziom magnezu, kwasu foliowego, witaminy B12, D3, żelaza, ferrytyny. Dobrze jest też sprawdzić homocysteinę i cały lipidogram, poziom cukru i insuliny, a czasem trzeba nawet wykonać badanie krzywej. Koniecznie należy systematycznie sprawdzać poziom kwasu moczowego. Bardzo ważne jest także badanie pod kątem grzybów. Warto też monitorować mocz oraz morfologię.

Sprawdź jeszcze: Candida – co to takiego?

Osoby ze zdiagnozowaną dną moczanową powinny stosować dietę niskopurynową. Oznacza to, że mogą sięgać po produkty o niskiej i średniej zawartości kwasu moczowego (dziennie nie należy przekraczać łącznie 300 mg, a w okresie częstych ataków należy ograniczyć ilość do 120 mg na dobę).

Zaleca się stosowanie diety opartej na warzywach, z dostosowaną ilością białka i węglowodanów, która obniża poziom kwasu i może zapobiegać nawrotom choroby.

Tradycyjną metodą leczenia dny z zastosowaniem diety jest wprowadzenie następujących zmian:

  • Wykluczenie produktów bogatych w puryny (np. czerwone mięso, wędliny, podroby, niektóre ryby i owoce morza, warzywa strączkowe itp.).
  • Fruktoza i glukoza mogą być metabolizowane do kwasu mlekowego, który zatrzymuje kwas moczowy w organizmie. Z tej przyczyny należy zrezygnować z produktów zawierających tę substancję oraz ze słodzenia cukrem. Najlepiej wybierać owoce jagodowe.
  • Alkohol zwiększa stężenie kwasu moczowego w organizmie, dlatego chorzy na dnę powinni zachować całkowitą abstynencję.
  • Wykluczenie produktów drożdżowych (również piwa).

Zalecenia dietetyczne

Zalecenia dietetyczne w dnie moczanowej:

  • Zachowaj regularne odstępy między posiłkami (około czterech godzin).
  • Spożywaj cztery posiłki dziennie.
  • Ostatni posiłek jedz około trzech godzin przed snem, ponieważ w nocy zwiększa się ilość zatrzymywanego w organizmie kwasu moczowego.
  • Po ostatnim posiłku (w odstępie około godziny po kolacji) zaleca się wypić większą ilość wody, około pół litra. Dzięki zwiększonej ilości płynów nie dojdzie do zagęszczenia moczu i wytrąceniu się kryształków kwasu moczowego.
  • Najlepiej skomponować swój codzienny jadłospis na bazie produktów z niewielką ilością puryn. Do tej grupy należą: warzywa i owoce zawierające duże ilości witaminy C oraz nieprzetworzone produkty zbożowe.
  • Wykazano, że dieta bogata w wiśnie jest skuteczna w leczeniu dny moczanowej. Dzieje się tak za sprawą związków fenolowych, które zmniejszają ilość napadów, a także ograniczają stan zapalny oraz dolegliwości bólowe.
  • Seler ma podobne właściwości do wiśni, pomaga niwelować objawy dny moczanowej i zapobiega jej nawrotom.
  • Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu.

Bardzo ważne jest także unikanie czynników mogących wyzwalać ostre napady dny. Należą do nich stres psychiczny, gwałtowne odchudzanie się czy nadmierny wysiłek fizyczny. Osoby otyłe mają wyższe ryzyko nawrotów dny moczanowej, dlatego poza zdrowym odżywianiem wskazane jest również dbanie o odpowiednią aktywność fizyczną.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Dna moczanowa – dowiedz się, co jest przyczyną tego schorzenia, i jak wspomóc jego leczenie za pomocą diety.

Dna moczanowa to bolesna, przewlekła choroba wynikająca z odkładania się w organizmie kryształków moczanu sodu. Jak to się dzieje? Wysokie stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi sprzyja odkładaniu się złogów kryształów moczanu sodu, które są przyczyną tworzenia się miejscowego stanu zapalnego, napadów dny moczanowej oraz uszkodzenia stawów.

Kwas moczowy to metaboliczny produkt uboczny rozkładu białka. Za jego wzrost odpowiadają puryny, które w większości produkowane są przez nasz organizm, jednak mogą też wchodzić w skład żywności. Puryny są rozkładane przez enzymy trawienne i wydalane z moczem. Kiedy jednak wzrasta poziom kwasu moczowego, enzymy nie radzą sobie z ich rozbijaniem. W efekcie kwas zaczyna gromadzić się w tkankach i krwiobiegu. Przedostaje się też do tkanek otaczających stawy, przez co stają się one wyjątkowo tkliwe. To wywołuje ból, któremu zazwyczaj towarzyszy obrzęk i zaczerwienienie. Trwa to przez kilka dni, a nawet tygodni. Jeżeli nie są stosowane odpowiednie zmiany żywieniowe, ból często powraca.

Dna moczanowa najczęściej występuje u mężczyzn. Dawniej nazywano ją chorobą ludzi bogatych, ponieważ cierpią na nią osoby nadużywające alkoholu i regularnie spożywające ciężkie, tłuste i słodkie pokarmy.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Schorzenie to często wiąże się też ze współistnieniem takich chorób, jak: otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze i choroba sercowo-naczyniowa. Najnowsze badania wskazują, że osoby cierpiące na insulinooporność są bardziej zagrożone występowaniem dny.

Przyczyny i leczenie

Przyczyny dny moczanowej to:

  • nieodpowiednia dieta, oparta głównie na węglowodanach,
  • nadużywanie alkoholu,
  • insulinooporność,
  • otyłość,
  • choroby nerek.

Dostępne na rynku leki obniżające stężenie kwasu powinno się stosować wyłącznie w ostateczności. Lata doświadczeń pokazują, że w przypadku dny moczanowej najskuteczniejsza terapia opiera się na diecie i naturalnym oczyszczaniu organizmu.

Badania i dieta

Aby w odpowiedni sposób ustalić plan działania, trzeba dowiedzieć się, co jest przyczyną schorzenia. W tym pomocny jest szczegółowy wywiad, jaki jest przeprowadzany podczas konsultacji z dietetykiem, oraz dokładna analiza dzienniczka żywieniowego.

Kolejnym krokiem jest ocena niedoborów w organizmie. Tu pomocne będą takie badania, jak: poziom magnezu, kwasu foliowego, witaminy B12, D3, żelaza, ferrytyny. Dobrze jest też sprawdzić homocysteinę i cały lipidogram, poziom cukru i insuliny, a czasem trzeba nawet wykonać badanie krzywej. Koniecznie należy systematycznie sprawdzać poziom kwasu moczowego. Bardzo ważne jest także badanie pod kątem grzybów. Warto też monitorować mocz oraz morfologię.

Sprawdź jeszcze: Candida – co to takiego?

Osoby ze zdiagnozowaną dną moczanową powinny stosować dietę niskopurynową. Oznacza to, że mogą sięgać po produkty o niskiej i średniej zawartości kwasu moczowego (dziennie nie należy przekraczać łącznie 300 mg, a w okresie częstych ataków należy ograniczyć ilość do 120 mg na dobę).

Zaleca się stosowanie diety opartej na warzywach, z dostosowaną ilością białka i węglowodanów, która obniża poziom kwasu i może zapobiegać nawrotom choroby.

Tradycyjną metodą leczenia dny z zastosowaniem diety jest wprowadzenie następujących zmian:

  • Wykluczenie produktów bogatych w puryny (np. czerwone mięso, wędliny, podroby, niektóre ryby i owoce morza, warzywa strączkowe itp.).
  • Fruktoza i glukoza mogą być metabolizowane do kwasu mlekowego, który zatrzymuje kwas moczowy w organizmie. Z tej przyczyny należy zrezygnować z produktów zawierających tę substancję oraz ze słodzenia cukrem. Najlepiej wybierać owoce jagodowe.
  • Alkohol zwiększa stężenie kwasu moczowego w organizmie, dlatego chorzy na dnę powinni zachować całkowitą abstynencję.
  • Wykluczenie produktów drożdżowych (również piwa).

Zalecenia dietetyczne

Zalecenia dietetyczne w dnie moczanowej:

  • Zachowaj regularne odstępy między posiłkami (około czterech godzin).
  • Spożywaj cztery posiłki dziennie.
  • Ostatni posiłek jedz około trzech godzin przed snem, ponieważ w nocy zwiększa się ilość zatrzymywanego w organizmie kwasu moczowego.
  • Po ostatnim posiłku (w odstępie około godziny po kolacji) zaleca się wypić większą ilość wody, około pół litra. Dzięki zwiększonej ilości płynów nie dojdzie do zagęszczenia moczu i wytrąceniu się kryształków kwasu moczowego.
  • Najlepiej skomponować swój codzienny jadłospis na bazie produktów z niewielką ilością puryn. Do tej grupy należą: warzywa i owoce zawierające duże ilości witaminy C oraz nieprzetworzone produkty zbożowe.
  • Wykazano, że dieta bogata w wiśnie jest skuteczna w leczeniu dny moczanowej. Dzieje się tak za sprawą związków fenolowych, które zmniejszają ilość napadów, a także ograniczają stan zapalny oraz dolegliwości bólowe.
  • Seler ma podobne właściwości do wiśni, pomaga niwelować objawy dny moczanowej i zapobiega jej nawrotom.
  • Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu.

Bardzo ważne jest także unikanie czynników mogących wyzwalać ostre napady dny. Należą do nich stres psychiczny, gwałtowne odchudzanie się czy nadmierny wysiłek fizyczny. Osoby otyłe mają wyższe ryzyko nawrotów dny moczanowej, dlatego poza zdrowym odżywianiem wskazane jest również dbanie o odpowiednią aktywność fizyczną.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Kamila Berdys
24 marca 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

niestrawność

10 sposobów na niestrawność

Niestrawność, czyli dyspepsja, objawia się różnymi nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu trawienia. Skutecznie potrafi popsuć jakość codziennego życia. Sprawdź, skąd się bierze niestrawność i jak się z nią uporać. Objawy Osoby borykające się z niestrawnością…

WIĘCEJ >

3 najczęstsze choroby jelit – sprawdź, czy dotyczą ciebie

Jelita to nasz drugi mózg. To nasza najcenniejsza wewnętrzna „fabryka”, która odpowiedzialna jest za trawienie pokarmu, wchłanianie substancji odżywczych oraz za siłę naszej odporności. Dlatego trzeba o nie dbać. Sprawdź, jakie są 3 najczęstsze choroby…

WIĘCEJ >

7 sposobów na niejadka

„Niech go/ją pani zmusi” – bardzo często tego typu słowa padają z ust rodziców, którzy przyprowadzają swoje dziecko do mojego gabinetu. Wielu dorosłych ma problem z namówieniem swoich pociech do zdrowego jedzenia. Dzieci nierzadko odmawiają…

WIĘCEJ >

Jak powinien wyglądać prawidłowy stolec?

Wstydliwa czynność, którą wykonuje każdy z nas, każdego dnia. Niestety, zdarza się, że tak nie jest, chociaż powinno. Jest to ważna, naturalna i fizjologiczna potrzeba naszego organizmu.  Mówią: „Co wchodzi jednym końcem, wychodzi drugim”. To…

WIĘCEJ >