Tak wiele mówi się o tym, aby jeść warzywa, ale nie zapominajmy, że owoce też mogą mieć korzystny wpływ na nasz organizm. Sprawdź, dlaczego warto jeść owoce.
Oczywiście nie wszyscy mogą sobie pozwolić na owoce w dużych ilościach, a u niektórych nawet należy je ograniczyć na jakiś czas. Natomiast w sezonie, kiedy mamy dostęp do soczystych, dojrzewających w promieniach słonecznych, kolorowych owoców, powinniśmy pamiętać, aby pojawiały się one w marę regularnie w naszej diecie. To skarbnica witamin, składników mineralnych i błonnika, dlatego też ogólne zalecenia mówią o tym, aby spożywać je 2–3 razy dziennie.
Największą wartość żywieniową mają owoce świeże, niepoddane obróbce cieplnej. Niestety zimą dostęp do świeżych owoców jest ograniczony. Głównie wtedy mamy możliwość zakupu takich, które rosły w warunkach szklarnianych, nienaturalnych, przez co nie są już tak smaczne i zdrowe (zawierają mniej cennych składników). Dlatego korzystajmy z sezonu! Które owoce najlepiej wybierać i dlaczego?
Sprawdź: Dlaczego warto jeść sezonowo?
Cenne składniki
Owoce to głównie woda (około 80%) i węglowodany (do 18%). Tłuszcz znajduje się w nich minimalnych ilościach (wyjątek: awokado). Dlatego też owoce określa się jako niskokaloryczne, z wyjątkiem winogron, daktyli, bananów i wspomnianego już awokado.
W owocach znajdziemy antyoksydanty, czyli witaminę C, E, beta-karoten, a także pierwiastki (selen, cynk). Zawarty w nich beta-karoten korzystnie wpływa na skórę (znajdziemy go w morelach, mango, melonie, mandarynkach, wiśniach, czereśniach).
Owoce zmniejszają ilość wolnych rodników i opóźniają proces starzenia, mają także działanie przeciwzapalne. Cenimy je za flawonoidy, które znajdziemy m.in. w grejpfrutach. Wpływają na nas pozytywnie, ponieważ redukują wolne rodniki oraz mają działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne oraz odtruwają organizm.
Błonnik
Duże znaczenie w odpowiednim funkcjonowaniu układu pokarmowego ma błonnik pokarmowy zawarty w owocach. Reguluje on proces trawienia, przyśpiesza perystaltykę jelit, pomaga w usuwaniu toksyn, dba o mikroflorę jelitową. Owoce nie są jego głównym źródłem, jednak znajdziemy tę substancję m.in. w porzeczkach, malinach, bananach, jeżynach, morelach, gruszce i jabłku. Sporo witamin i błonnika kryje się także w skórce, którą wielu z nas usuwa przed zjedzeniem owocu. Oczywiście możemy zjeść owoc ze skórką, ale tylko w sytuacji, gdy jest ekologiczny lub bardzo dokładnie umyty.
Działanie orzeźwiające
Podczas upałów często nie chce się jeść i wielu z nas nie ma ochoty na gotowanie. Spokojnie mogą w tej sytuacji pomóc owoce, które częściowo zaspokoją głód i orzeźwią. Kawałek schłodzonego arbuza ratuje nas podczas upałów. Arbuz głównie składa się z wody (aż w 90%), zawiera też przeciwutleniacze, które chronią skórę przed starzeniem. Melon jest bardzo podobny do arbuza, bo również zawiera dużo wody (90%), ale dodatkowo dostarczy potasu (wspomaga prace układu krążenia), witaminy A i C. Polecam również truskawki, porzeczki, czereśnie, pomarańcze, jabłka, gruszki.
Odporność
W ogródkach czy warzywniakach kryje się prawdziwa apteka, z której garściami można czerpać substancje poprawiające naszą odporność. To bogactwo różnorodnych składników zawartych w owocach warunkuje silną odporność. Najlepiej znana jest w tym temacie witamina C. Wiemy, jaki ma drogocenny wpływ na odporność, dlatego aby uchronić się przed przeziębieniami, należy stale dbać o jej systematyczną podaż. Gdzie możemy ją znaleźć? Przede wszystkim w czarnej i czerwonej porzeczce, cytrusach, kiwi, truskawkach, agreście, mango, melonie i malinach. Witamina C dostarczona przez podaż naturalnych produktów jest bardziej aktywna niż popularny kwas askorbinowy. Lepiej się wchłania i dłużej utrzymuje odpowiednie terapeutyczne stężenie w organizmie.
Sprawdź jeszcze: Odporność dziecka – jak ją wzmocnić?
Zdrowa przekąska
Owoce ze względu na cukry często są ograniczane w diecie, ale to nie jest ich wadą, ponieważ mogą z powodzeniem zastąpić nam niezdrowe słodycze. Zawsze podpowiadam podopiecznym, że lepiej zjeść miskę owoców, niż sięgnąć po słodkiego batona czy ciasto. Nasze kubki smakowe będą zdecydowanie usatysfakcjonowane, a nas nie będą gnębić wyrzuty sumienia, że zgrzeszyliśmy, będąc na diecie. Owoc jest o wiele zdrowszą i bezpieczniejszą opcją dla naszego zdrowia niż typowe słodycze.
Które owoce uwielbiam?
Moje ulubione owoce to maliny, najlepiej prosto z krzaka, ciepłe od promieni słonecznych. Mam to szczęście, że mam swoją małą plantację w ogródku. Maliny są pomocne w przeziębieniu, działają napotnie i pomagają obniżyć gorączkę, dlatego podczas choroby często podaje się soki malinowe.
Obejrzyj film: Czy należy się bać i ograniczać owoce
Z kolei smak czarnej porzeczki pamiętam z dzieciństwa. Zawsze lubiłam wysysać zawartość tych owoców, a kwaśną skórkę wyrzucałam. Porzeczki są bogate w witaminę C.
Owoce żurawiny ratowały mnie zawsze przed nawracającymi infekcjami pęcherza i dróg moczowych.
Sok z aronii (w innej postaci nie odważyłam się spróbować) idealnie się sprawdza jako dodatek do herbaty podczas jesiennych, chłodnych wieczorów. Aronia zwiększa odporność, pomaga podczas infekcji oraz obniża ciśnienie krwi.
Już wiesz, dlaczego warto pamiętać o owocach w codziennym jadłospisie, dlatego nie wahaj się po nie sięgać każdego dnia, zwłaszcza w sezonie.
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Kamila Berdys
Tak wiele mówi się o tym, aby jeść warzywa, ale nie zapominajmy, że owoce też mogą mieć korzystny wpływ na nasz organizm. Sprawdź, dlaczego warto jeść owoce.
Oczywiście nie wszyscy mogą sobie pozwolić na owoce w dużych ilościach, a u niektórych nawet należy je ograniczyć na jakiś czas. Natomiast w sezonie, kiedy mamy dostęp do soczystych, dojrzewających w promieniach słonecznych, kolorowych owoców, powinniśmy pamiętać, aby pojawiały się one w marę regularnie w naszej diecie. To skarbnica witamin, składników mineralnych i błonnika, dlatego też ogólne zalecenia mówią o tym, aby spożywać je 2–3 razy dziennie.
Największą wartość żywieniową mają owoce świeże, niepoddane obróbce cieplnej. Niestety zimą dostęp do świeżych owoców jest ograniczony. Głównie wtedy mamy możliwość zakupu takich, które rosły w warunkach szklarnianych, nienaturalnych, przez co nie są już tak smaczne i zdrowe (zawierają mniej cennych składników). Dlatego korzystajmy z sezonu! Które owoce najlepiej wybierać i dlaczego?
Sprawdź: Dlaczego warto jeść sezonowo?
Cenne składniki
Owoce to głównie woda (około 80%) i węglowodany (do 18%). Tłuszcz znajduje się w nich minimalnych ilościach (wyjątek: awokado). Dlatego też owoce określa się jako niskokaloryczne, z wyjątkiem winogron, daktyli, bananów i wspomnianego już awokado.
W owocach znajdziemy antyoksydanty, czyli witaminę C, E, beta-karoten, a także pierwiastki (selen, cynk). Zawarty w nich beta-karoten korzystnie wpływa na skórę (znajdziemy go w morelach, mango, melonie, mandarynkach, wiśniach, czereśniach).
Owoce zmniejszają ilość wolnych rodników i opóźniają proces starzenia, mają także działanie przeciwzapalne. Cenimy je za flawonoidy, które znajdziemy m.in. w grejpfrutach. Wpływają na nas pozytywnie, ponieważ redukują wolne rodniki oraz mają działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne oraz odtruwają organizm.
Błonnik
Duże znaczenie w odpowiednim funkcjonowaniu układu pokarmowego ma błonnik pokarmowy zawarty w owocach. Reguluje on proces trawienia, przyśpiesza perystaltykę jelit, pomaga w usuwaniu toksyn, dba o mikroflorę jelitową. Owoce nie są jego głównym źródłem, jednak znajdziemy tę substancję m.in. w porzeczkach, malinach, bananach, jeżynach, morelach, gruszce i jabłku. Sporo witamin i błonnika kryje się także w skórce, którą wielu z nas usuwa przed zjedzeniem owocu. Oczywiście możemy zjeść owoc ze skórką, ale tylko w sytuacji, gdy jest ekologiczny lub bardzo dokładnie umyty.
Działanie orzeźwiające
Podczas upałów często nie chce się jeść i wielu z nas nie ma ochoty na gotowanie. Spokojnie mogą w tej sytuacji pomóc owoce, które częściowo zaspokoją głód i orzeźwią. Kawałek schłodzonego arbuza ratuje nas podczas upałów. Arbuz głównie składa się z wody (aż w 90%), zawiera też przeciwutleniacze, które chronią skórę przed starzeniem. Melon jest bardzo podobny do arbuza, bo również zawiera dużo wody (90%), ale dodatkowo dostarczy potasu (wspomaga prace układu krążenia), witaminy A i C. Polecam również truskawki, porzeczki, czereśnie, pomarańcze, jabłka, gruszki.
Odporność
W ogródkach czy warzywniakach kryje się prawdziwa apteka, z której garściami można czerpać substancje poprawiające naszą odporność. To bogactwo różnorodnych składników zawartych w owocach warunkuje silną odporność. Najlepiej znana jest w tym temacie witamina C. Wiemy, jaki ma drogocenny wpływ na odporność, dlatego aby uchronić się przed przeziębieniami, należy stale dbać o jej systematyczną podaż. Gdzie możemy ją znaleźć? Przede wszystkim w czarnej i czerwonej porzeczce, cytrusach, kiwi, truskawkach, agreście, mango, melonie i malinach. Witamina C dostarczona przez podaż naturalnych produktów jest bardziej aktywna niż popularny kwas askorbinowy. Lepiej się wchłania i dłużej utrzymuje odpowiednie terapeutyczne stężenie w organizmie.
Sprawdź jeszcze: Odporność dziecka – jak ją wzmocnić?
Zdrowa przekąska
Owoce ze względu na cukry często są ograniczane w diecie, ale to nie jest ich wadą, ponieważ mogą z powodzeniem zastąpić nam niezdrowe słodycze. Zawsze podpowiadam podopiecznym, że lepiej zjeść miskę owoców, niż sięgnąć po słodkiego batona czy ciasto. Nasze kubki smakowe będą zdecydowanie usatysfakcjonowane, a nas nie będą gnębić wyrzuty sumienia, że zgrzeszyliśmy, będąc na diecie. Owoc jest o wiele zdrowszą i bezpieczniejszą opcją dla naszego zdrowia niż typowe słodycze.
Które owoce uwielbiam?
Moje ulubione owoce to maliny, najlepiej prosto z krzaka, ciepłe od promieni słonecznych. Mam to szczęście, że mam swoją małą plantację w ogródku. Maliny są pomocne w przeziębieniu, działają napotnie i pomagają obniżyć gorączkę, dlatego podczas choroby często podaje się soki malinowe.
Obejrzyj film: Czy należy się bać i ograniczać owoce
Z kolei smak czarnej porzeczki pamiętam z dzieciństwa. Zawsze lubiłam wysysać zawartość tych owoców, a kwaśną skórkę wyrzucałam. Porzeczki są bogate w witaminę C.
Owoce żurawiny ratowały mnie zawsze przed nawracającymi infekcjami pęcherza i dróg moczowych.
Sok z aronii (w innej postaci nie odważyłam się spróbować) idealnie się sprawdza jako dodatek do herbaty podczas jesiennych, chłodnych wieczorów. Aronia zwiększa odporność, pomaga podczas infekcji oraz obniża ciśnienie krwi.
Już wiesz, dlaczego warto pamiętać o owocach w codziennym jadłospisie, dlatego nie wahaj się po nie sięgać każdego dnia, zwłaszcza w sezonie.
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Łuszczyca a dieta – co warto wiedzieć?
Łuszczyca jest chorobą przewlekłą z okresami remisji i zaostrzeniem zmian skórnych. Odpowiednie żywienie u osób z łuszczycą ma duże znaczenie. Sprawdź, jak się odżywiać, i na co jeszcze zwrócić uwagę. Łuszczyca jest zapalną chorobą o charakterystycznych zmianach skórnych….
WIĘCEJ >Rozszerzone badania tarczycy
Była już mowa o funkcjach tarczycy i o podstawowych badaniach, a teraz pora na kolejną dawkę wiedzy. Przeczytaj, jakie rozszerzone badania tarczycy będą konieczne przy podejrzeniu chorób tarczycy lub przy ich diagnozie. Poniższe badania nie…
WIĘCEJ >Niezawodne sposoby na ból gardła
Niezawodne sposoby na ból gardła są na wyciągnięcie ręki. Wystarczy zajrzeć do kuchni albo domowej apteczki. Sprawdź, jak można złagodzić ból i zwalczać infekcje przy użyciu domowych metod. W pierwszej kolejności warto sięgnąć po domowe…
WIĘCEJ >SIBO – co to jest?
SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (ang. small intestinal bacterial overgrowth). Sprawdź, jak może się objawiać. W zespole SIBO mamy do czynienia z patologią, w której jelito cienkie zasiedla nieodpowiednia ilość bakterii dla tego…
WIĘCEJ >