fbpx
Szukaj
open close

Candida – co to takiego?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Candida albicans

Candida albicans to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły są niegroźne, pod warunkiem że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego.

Problem pojawia się, gdy mamy do czynienia z przerostem Candidy. Tworzy ona wtedy potężną kolonizację i zatruwa organizm toksynami. Przerost Candidy może prowadzić do licznych problemów zdrowotnych. Najbardziej sprzyja temu dieta z nadmierną ilością węglowodanów, cukru czy używek (alkohol, kawa, herbata).

Jak to się zaczyna?

Nieodpowiednim postępowaniem możemy doprowadzić do degradacji i niszczenia własnej flory jelitowej. Miejsce pożytecznych bakterii przejmą wtedy patogenne bakterie chorobotwórcze lub formy grzybów występujące śladowo przy prawidłowej florze jelitowej. Grzyby, takie jak np. Candida albicans, zaczynają się rozrastać i przejmować kontrolę. Drobnoustroje kolonizujące się w jelitach wydzielają substancje, które zatruwają organizm i mogą przyczynić się do zaburzeń w całym jego funkcjonowaniu. Prowadzi to do przeciążenia organów wydalniczych, czyli nerek i wątroby. Pojawiają się też spontaniczne reakcje immunologiczne. Dotychczas nieszkodliwe substancje stają się alergenami (mogą to być reakcje na kosmetyki, pyłki, składniki żywieniowe itp.).

Candida a antybiotyki

Czynnikiem, który najbardziej wpływa na rozrost Candidy, są antybiotyki. Dlaczego tak się dzieje? Antybiotyki nie działają wybiórczo i nie rozpoznają bakterii nieszkodliwej od chorobotwórczej, przez co często wyniszczają korzystne związki. Są sytuacje, w których zastosowanie antybiotyków jest niezbędne, ale pamiętajmy, że powoduje to ogromne zaburzenia w mikroflorze jelit. Takie nieprawidłowości prowadzą do nadmiernego rozrastania się chorobotwórczych drobnoustrojów. Wówczas może dojść do rozwinięcia się kolejnej choroby o podłożu bakteryjnym, która obejmuje przewód pokarmowy. Nadmiernie zgrzybiałe jelito powoduje, że zagrzybiały jest cały układ pokarmowy, w tym również jama ustna. Takie grzyby widać na języku (biały nalot).

Co sprzyja rozwojowi Candidy?

Rozwojowi Candidy sprzyja:

  • nieprawidłowa dieta,
  • niedobór witamin i pierwiastków,
  • spożywanie słodyczy oraz żywności przetworzonej,
  • hormonalna terapia zastępcza,
  • używki (kawa, alkohol, nikotyna),
  • stres,
  • leki,
  • antybiotyki,
  • upośledzenie odporności (sprawdź, jak poprawić odporność).

Candida – objawy

Najczęstsze objawy to:

  • nadmierne łaknienie węglowodanów,
  • trądzik,
  • łupież pstry,
  • egzemy,
  • pokrzywka,
  • wysypki,
  • nawracające infekcje (angina, zapalenie gardła, oskrzeli, zatok, układu moczowego, pochwy, suchy kaszel itp.),
  • alergie pokarmowe,
  • alergie wziewne,
  • astma,
  • migreny,
  • bóle głowy,
  • zespół przewlekłego zmęczenia,
  • metaliczny posmak w ustach.

Co dalej? Jakie badania zrobić i jakie wprowadzić zmiany w diecie? Sprawdź: Dieta przeciwgrzybiczna

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Candida albicans to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły są niegroźne, pod warunkiem że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego.

Problem pojawia się, gdy mamy do czynienia z przerostem Candidy. Tworzy ona wtedy potężną kolonizację i zatruwa organizm toksynami. Przerost Candidy może prowadzić do licznych problemów zdrowotnych. Najbardziej sprzyja temu dieta z nadmierną ilością węglowodanów, cukru czy używek (alkohol, kawa, herbata).

Jak to się zaczyna?

Nieodpowiednim postępowaniem możemy doprowadzić do degradacji i niszczenia własnej flory jelitowej. Miejsce pożytecznych bakterii przejmą wtedy patogenne bakterie chorobotwórcze lub formy grzybów występujące śladowo przy prawidłowej florze jelitowej. Grzyby, takie jak np. Candida albicans, zaczynają się rozrastać i przejmować kontrolę. Drobnoustroje kolonizujące się w jelitach wydzielają substancje, które zatruwają organizm i mogą przyczynić się do zaburzeń w całym jego funkcjonowaniu. Prowadzi to do przeciążenia organów wydalniczych, czyli nerek i wątroby. Pojawiają się też spontaniczne reakcje immunologiczne. Dotychczas nieszkodliwe substancje stają się alergenami (mogą to być reakcje na kosmetyki, pyłki, składniki żywieniowe itp.).

Candida a antybiotyki

Czynnikiem, który najbardziej wpływa na rozrost Candidy, są antybiotyki. Dlaczego tak się dzieje? Antybiotyki nie działają wybiórczo i nie rozpoznają bakterii nieszkodliwej od chorobotwórczej, przez co często wyniszczają korzystne związki. Są sytuacje, w których zastosowanie antybiotyków jest niezbędne, ale pamiętajmy, że powoduje to ogromne zaburzenia w mikroflorze jelit. Takie nieprawidłowości prowadzą do nadmiernego rozrastania się chorobotwórczych drobnoustrojów. Wówczas może dojść do rozwinięcia się kolejnej choroby o podłożu bakteryjnym, która obejmuje przewód pokarmowy. Nadmiernie zgrzybiałe jelito powoduje, że zagrzybiały jest cały układ pokarmowy, w tym również jama ustna. Takie grzyby widać na języku (biały nalot).

Co sprzyja rozwojowi Candidy?

Rozwojowi Candidy sprzyja:

  • nieprawidłowa dieta,
  • niedobór witamin i pierwiastków,
  • spożywanie słodyczy oraz żywności przetworzonej,
  • hormonalna terapia zastępcza,
  • używki (kawa, alkohol, nikotyna),
  • stres,
  • leki,
  • antybiotyki,
  • upośledzenie odporności (sprawdź, jak poprawić odporność).

Candida – objawy

Najczęstsze objawy to:

  • nadmierne łaknienie węglowodanów,
  • trądzik,
  • łupież pstry,
  • egzemy,
  • pokrzywka,
  • wysypki,
  • nawracające infekcje (angina, zapalenie gardła, oskrzeli, zatok, układu moczowego, pochwy, suchy kaszel itp.),
  • alergie pokarmowe,
  • alergie wziewne,
  • astma,
  • migreny,
  • bóle głowy,
  • zespół przewlekłego zmęczenia,
  • metaliczny posmak w ustach.

Co dalej? Jakie badania zrobić i jakie wprowadzić zmiany w diecie? Sprawdź: Dieta przeciwgrzybiczna

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Kamila Berdys
8 sierpnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wątróbka – naturalna multiwitamina

Wątróbka to obecnie najtańszy kawałek mięsa, ale mało kto za nią przepada, dlatego czasami trudno ją kupić w sklepie mięsnym. Tymczasem warto się do niej przekonać i wprowadzić ją do swojej diety. Sprawdź, dlaczego. W…

WIĘCEJ >

Higiena jedzenia. Co jest niezbędne do prawidłowego trawienia?

Co możemy zrobić, by lepiej trawić? Czy zakwaszanie żołądka jest do tego niezbędne? Na czym polega higiena jedzenia? Sprawdź, co warto wiedzieć. Jak przebiega proces trawienia? Przypomnijmy sobie, jak odbywa się trawienie. Prześledźmy drogę, jaką…

WIĘCEJ >

Jak powstaje miód? Życie pszczół

Z czym wam się kojarzy pszczoła? Mnie od razu z garnkiem miodu, co natychmiast przywołuje na myśl postać Kubusia Puchatka. Czyli co? Pszczoły = miód? Powiem wam, że Miś o Bardzo Małym Rozumku mocno by się…

WIĘCEJ >
warzywa

Jak przygotowywać warzywa, aby nie traciły cennych wartości?

Dużo warzyw w diecie = zdrowie! To chyba wie już każdy. Ale czy wiesz, jak przygotowywać warzywa, aby dostarczały maksymalnej ilości składników odżywczych? Sprawdź, o czym warto pamiętać. Podczas obróbki termicznej tracimy z warzyw część…

WIĘCEJ >