fbpx
Szukaj
open close

Kiełbasa dojrzewająca – co zawiera?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
surowa kiełbasa, kiełbasa, domowa kiełbasa

Zwykle boimy się surowego mięsa z powodu pasożytów. Kiedy jem tatara, często słyszę pytanie, czy nie obawiam się tasiemca. Wiele osób popija tatara wódką, bo myśli, że w ten sposób zabije jajeczka pasożyta. Jeszcze o ile na wołowinę się ktoś skusi, to już w przypadku wieprzowiny kreśli czarny scenariusz: tasiemiec uzbrojony, włosień kręty…

Według wielu źródeł powinniśmy jeść wyłącznie mięso dobrze obrobione termicznie. Co zatem z sushi i możliwością zakażenia się bruzdogłowcem szerokim? Co z suszonymi, dojrzewającymi wędlinami? One również są surowym mięsem, a suszenie nie „zabija” jaj czy larw. Pasożytami możemy zakazić się w lesie poprzez jedzenie poziomek czy jagód. Podobnie jest z suszonymi grzybami, jeśli wcześniej lis wydalił na nie swoje odchody. Możemy zakazić się też poprzez wiele przedmiotów, które dotykały osoby z resztkami fekaliów na rękach (czy każdy myje ręce po wyjściu z toalety?). Ponadto poprzez skażoną wodę, niemyte lub niedomyte warzywa i owoce.

Kiełbasa dojrzewająca

Jeśli ktoś zaproponuje ci tatara z wieprzowiny – zjesz? Pewnie 99% osób odpowie, że nie. Popatrz zatem z czego jest zrobiona pyszna kiełbasa dojrzewająca:

Może zatem po prostu nie panikujmy… Nadmierna higiena jest czasem gorsza od bakterii i brudu. Dla obawiających się o zakażenie pasożytami polecam regularne odrobaczanie – tak jak odrobaczamy nasze zwierzęta domowe, odrobaczajmy i siebie. Jest sporo preparatów ziołowych: para farm, anty parasitis, para protex, wyciągi z orzecha. Ja najczęściej używam Christopher’s Original Formula, syrop i kapsułki (poniżej więcej informacji). Nie wiem, czy działa na „robale”, ale działa na mój mózg – czuję, że nie mam niczego w organizmie, a jak wiadomo, umysł to moc. Ta moc aktywizuje nasz system odpornościowy do walki z intruzami.

Iwona Wierzbicka - kiełbasa dojrzewająca

A co z chemią dodaną do kiełbasy?

W sklepie trudno jest kupić wyrób mięsny bez chemii. Po pierwsze dlatego, żeby nikogo nie zatruć choćby jadem kiełbasianym, a po drugie ludzie oczekują odpowiedniego smaku, koloru i odpowiedniej tekstury.

Według informacji z aplikacji e-food ta kiełbasa zawiera substancję konserwującą (jak wiele kiełbas i wędlin), a ponadto substancję stabilizującą – lakton kwasu glukonowego – która jest raczej dla nas obojętna, choć może powodować biegunki. Kiełbasa ma jeszcze w składzie substancje wzmacniające i poprawiające smak: rybonukleotydy disodowe i glutaminian sodu, który uzależnia, może powodować syndrom chińskiej restauracji (przyśpieszona akcja serca, bezsenność, nudności, astma). Na etykiecie widnieje też nieszczęsny barwnik E 120 – czerwony barwnik z owadów, wprawdzie naturalny, ale mogący nasilać dolegliwości astmatyczne (sprawdź, gdzie jeszcze znajdziemy barwniki).

Kiełbaski na zdjęciu należały oczywiście do najdroższych w sklepie i dopiero kupienie ich w większej ilości spowodowało, że ekspedientka przyniosła je w oryginalnym opakowaniu z etykietą. Osoba, która je kupowała, była święcie przekonana, że to produkt bez konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku.

Odrobaczanie

Na koniec moje preparaty na odrobaczanie:

Syrop przeciw pasożytom
Kapsułki przeciw pasożytom

Zwykle zamawiam w sklepie iHerb.com. Możesz skorzystać z kuponu rabatowego: WDS881. Natomiast Para Farm kupuję w sklepie zielarskim.

To może Cię zainteresować:

Sprawdź jeszcze nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Zwykle boimy się surowego mięsa z powodu pasożytów. Kiedy jem tatara, często słyszę pytanie, czy nie obawiam się tasiemca. Wiele osób popija tatara wódką, bo myśli, że w ten sposób zabije jajeczka pasożyta. Jeszcze o ile na wołowinę się ktoś skusi, to już w przypadku wieprzowiny kreśli czarny scenariusz: tasiemiec uzbrojony, włosień kręty…

Według wielu źródeł powinniśmy jeść wyłącznie mięso dobrze obrobione termicznie. Co zatem z sushi i możliwością zakażenia się bruzdogłowcem szerokim? Co z suszonymi, dojrzewającymi wędlinami? One również są surowym mięsem, a suszenie nie „zabija” jaj czy larw. Pasożytami możemy zakazić się w lesie poprzez jedzenie poziomek czy jagód. Podobnie jest z suszonymi grzybami, jeśli wcześniej lis wydalił na nie swoje odchody. Możemy zakazić się też poprzez wiele przedmiotów, które dotykały osoby z resztkami fekaliów na rękach (czy każdy myje ręce po wyjściu z toalety?). Ponadto poprzez skażoną wodę, niemyte lub niedomyte warzywa i owoce.

Kiełbasa dojrzewająca

Jeśli ktoś zaproponuje ci tatara z wieprzowiny – zjesz? Pewnie 99% osób odpowie, że nie. Popatrz zatem z czego jest zrobiona pyszna kiełbasa dojrzewająca:

Może zatem po prostu nie panikujmy… Nadmierna higiena jest czasem gorsza od bakterii i brudu. Dla obawiających się o zakażenie pasożytami polecam regularne odrobaczanie – tak jak odrobaczamy nasze zwierzęta domowe, odrobaczajmy i siebie. Jest sporo preparatów ziołowych: para farm, anty parasitis, para protex, wyciągi z orzecha. Ja najczęściej używam Christopher’s Original Formula, syrop i kapsułki (poniżej więcej informacji). Nie wiem, czy działa na „robale”, ale działa na mój mózg – czuję, że nie mam niczego w organizmie, a jak wiadomo, umysł to moc. Ta moc aktywizuje nasz system odpornościowy do walki z intruzami.

Iwona Wierzbicka - kiełbasa dojrzewająca

A co z chemią dodaną do kiełbasy?

W sklepie trudno jest kupić wyrób mięsny bez chemii. Po pierwsze dlatego, żeby nikogo nie zatruć choćby jadem kiełbasianym, a po drugie ludzie oczekują odpowiedniego smaku, koloru i odpowiedniej tekstury.

Według informacji z aplikacji e-food ta kiełbasa zawiera substancję konserwującą (jak wiele kiełbas i wędlin), a ponadto substancję stabilizującą – lakton kwasu glukonowego – która jest raczej dla nas obojętna, choć może powodować biegunki. Kiełbasa ma jeszcze w składzie substancje wzmacniające i poprawiające smak: rybonukleotydy disodowe i glutaminian sodu, który uzależnia, może powodować syndrom chińskiej restauracji (przyśpieszona akcja serca, bezsenność, nudności, astma). Na etykiecie widnieje też nieszczęsny barwnik E 120 – czerwony barwnik z owadów, wprawdzie naturalny, ale mogący nasilać dolegliwości astmatyczne (sprawdź, gdzie jeszcze znajdziemy barwniki).

Kiełbaski na zdjęciu należały oczywiście do najdroższych w sklepie i dopiero kupienie ich w większej ilości spowodowało, że ekspedientka przyniosła je w oryginalnym opakowaniu z etykietą. Osoba, która je kupowała, była święcie przekonana, że to produkt bez konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku.

Odrobaczanie

Na koniec moje preparaty na odrobaczanie:

Syrop przeciw pasożytom
Kapsułki przeciw pasożytom

Zwykle zamawiam w sklepie iHerb.com. Możesz skorzystać z kuponu rabatowego: WDS881. Natomiast Para Farm kupuję w sklepie zielarskim.

To może Cię zainteresować:

Sprawdź jeszcze nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
22 lutego 2015

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

aromaty

Aromaty – co może się kryć pod tym pojęciem?

Aromat, aromaty, aromat naturalny, aromat identyczny z naturalnym - czy są bezpieczne? Tego nie wiem, zgodnie z ustawodawstwem tak... Podobno niektóre dzieci bardziej lubią produkty z aromatem truskawki niż z prawdziwą truskawką.

WIĘCEJ >

Dzienniczek żywieniowy – po co i jak go prowadzić?

Chcesz schudnąć? Pracujesz nad zmianą nawyków żywieniowych? Starasz się kontrolować swój jadłospis, by wychwycić, jakie produkty ci nie służą? Istnieje proste narzędzie, które może ci w tym wszystkim pomóc. Sprawdź, jak prowadzić dzienniczek żywieniowy. Niektóre…

WIĘCEJ >

Dieta paleo – przewodnik

Cierpisz z powodu jelita drażliwego, zgagi, bólów brzucha, przelewania się w jelitach? A może próbowałeś wszelkich diet i zawsze po węglowodanach czujesz senność? Jeśli twoja odpowiedź na którekolwiek z tych pytań brzmi „tak”, to musisz…

WIĘCEJ >

Dieta fleksitariańska – na czym polega?

Dieta fleksitariańska polega na ograniczaniu spożywania produktów odzwierzęcych w codziennej diecie. W odróżnieniu do wegetarianizmu przyzwala na okazjonalne jedzenie mięsa. W diecie fleksitariańskiej dominują rośliny, ale dopuszczalne jest zjedzenie czasami produktów odzwierzęcych. Nie ma konkretnych…

WIĘCEJ >