fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rosół z sarny z żółtkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz21-1-3

Rosół z sarny z żółtkiem

Przygotowanie

  • Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół
  • Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą
  • Cebulę przekrawamy na pół (razem z łupiną, obieramy i wyrzucamy tylko luźne i brudne liście cebuli)
  • Wrzucamy warzywa do garnka
  • Dodajemy mięso/kości
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wstawiamy na kuchenkę na średni płomień
  • Lekko solimy i pieprzymy (płaska łyżka soli i ½ łyżeczki pieprzu)
  • Gotujemy
  • Po godzinie gotowania zbieramy szumówką szumowiny i wyrzucamy
  • Co godzinę uzupełniamy wygotowany płyn taką samą ilością zimnej (najlepiej lodowatej wody)
  • Po 3 godzinach próbujemy i lekko doprawiamy
  • Gotujemy jeszcze minimum godzinę
  • Warzywa i mięso wyjmujemy do miski, rosół przecedzamy przez gęste sito lub przez gazę
  • Przecedzony rosół zagotowujemy
  • Nalewamy rosół do miseczki
  • Wybijamy jajko, oddzielamy białko i żółtko delikatnie wkładamy do miseczki z gorącym rosołem

Rady dietetyka

Jeśli nie masz dostępu do sarniny, możesz użyć cielęciny. Przepis pozostanie wciąż taki sam.

Rosół można gotować krócej (ok. 1,5 godz.), jednak dla lepszej esencji zaleca się pozostawienie go na małym ogniu przez dłuższy okres czasu.

Dopasuj składniki tego przepisu do swojego stanu zdrowia, nietolerancji oraz stosowanej diety.

Uwagi

Gdy warzywa z rosołu wystygną – kroimy je w kostkę i możemy dodać do innych zup. Możemy również popakować je w małe porcje i pomrozić.

Mięso możemy po prostu zjeść na obiad z warzywami, dodać do zupy lub zostawić i dodawać do różnych warzyw podsmażanych na tłuszczu.

Rosół możesz przygotować wcześniej, dzięki czemu zaoszczędzisz sporo czasu. Warto robić tak dużą ilość rosołu, ponieważ po przecedzeniu, możemy go rozlać do plastikowych litrowych butelek i zamrozić (szklane pojemniki pękają w zamrażarce). Możemy również gorący wlać do słoików i odwrócić wieczkiem do dołu (do momentu aż się zassie). Zawekowny w ten sposób słoik można przechowywać w lodówce przez 2-3 miesiące.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 7
Trudność: Średni

Lista składników

  • 500 g sarniny (łopatka lub noga – najlepiej kawałek obrośnięty błonami)
  • 3 marchewki (180 g)
  • 2 pietruszki (160 g)
  • ½ korzenia selera (85 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 3 liście laurowe (3 g)
  • 5 owoców ziela angielskiego (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 żółtko jaja (20 g – na każdą porcję)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek - duży, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka z indyka i jarmużu z sosem czosnkowym

Mleko kokosowe rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy starty czosnek i dusimy kilka minut. Wyłączamy ogień pod sosem. Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy zgrubiałe nerwy tak, żeby nie rozerwać liści. Wrzucamy pojedynczo na gotującą się wodę i…

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa

Wszystkie składniki wkładamy do misy wolnowaru Ustawiamy tryb Low (1) na 4 godz. Po tym czasie ugotowane składniki blendujemy na zupę

WIĘCEJ >

Zupa kokosowo – buraczkowa

Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…

WIĘCEJ >