fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rosół z sarny z żółtkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz21-1-3

Rosół z sarny z żółtkiem

Przygotowanie

  • Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół
  • Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą
  • Cebulę przekrawamy na pół (razem z łupiną, obieramy i wyrzucamy tylko luźne i brudne liście cebuli)
  • Wrzucamy warzywa do garnka
  • Dodajemy mięso/kości
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wstawiamy na kuchenkę na średni płomień
  • Lekko solimy i pieprzymy (płaska łyżka soli i ½ łyżeczki pieprzu)
  • Gotujemy
  • Po godzinie gotowania zbieramy szumówką szumowiny i wyrzucamy
  • Co godzinę uzupełniamy wygotowany płyn taką samą ilością zimnej (najlepiej lodowatej wody)
  • Po 3 godzinach próbujemy i lekko doprawiamy
  • Gotujemy jeszcze minimum godzinę
  • Warzywa i mięso wyjmujemy do miski, rosół przecedzamy przez gęste sito lub przez gazę
  • Przecedzony rosół zagotowujemy
  • Nalewamy rosół do miseczki
  • Wybijamy jajko, oddzielamy białko i żółtko delikatnie wkładamy do miseczki z gorącym rosołem

Rady dietetyka

Jeśli nie masz dostępu do sarniny, możesz użyć cielęciny. Przepis pozostanie wciąż taki sam.

Rosół można gotować krócej (ok. 1,5 godz.), jednak dla lepszej esencji zaleca się pozostawienie go na małym ogniu przez dłuższy okres czasu.

Dopasuj składniki tego przepisu do swojego stanu zdrowia, nietolerancji oraz stosowanej diety.

Uwagi

Gdy warzywa z rosołu wystygną – kroimy je w kostkę i możemy dodać do innych zup. Możemy również popakować je w małe porcje i pomrozić.

Mięso możemy po prostu zjeść na obiad z warzywami, dodać do zupy lub zostawić i dodawać do różnych warzyw podsmażanych na tłuszczu.

Rosół możesz przygotować wcześniej, dzięki czemu zaoszczędzisz sporo czasu. Warto robić tak dużą ilość rosołu, ponieważ po przecedzeniu, możemy go rozlać do plastikowych litrowych butelek i zamrozić (szklane pojemniki pękają w zamrażarce). Możemy również gorący wlać do słoików i odwrócić wieczkiem do dołu (do momentu aż się zassie). Zawekowny w ten sposób słoik można przechowywać w lodówce przez 2-3 miesiące.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 7
Trudność: Średni

Lista składników

  • 500 g sarniny (łopatka lub noga – najlepiej kawałek obrośnięty błonami)
  • 3 marchewki (180 g)
  • 2 pietruszki (160 g)
  • ½ korzenia selera (85 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 3 liście laurowe (3 g)
  • 5 owoców ziela angielskiego (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 żółtko jaja (20 g – na każdą porcję)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek - duży, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka wieprzowe z wolnowaru w warzywach

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Papaja

Papaję umyć, przekroić na pół Wydrążyć pestki i obrać Pokroić na mniejsze kawałki

WIĘCEJ >

Oliwkowe tagliatelle

Masło rozgrzewamy na patelni Za pomocą obieraczki do warzyw, obieramy umytą cukinię, na tyle ile to możliwe, tworząc „tagliatelle” Makaron kładziemy na patelnię i podsmażamy Po kilku minutach dodajemy oliwki Pod koniec smażenia wbijamy na…

WIĘCEJ >

Komosanka z jogurtem kokosowym i z jagodami

Komosę ryżową gotujemy w wodzie do miękkości około 12 minut Odstawiamy na 10 minut Mieszamy z jogurtem kokosowym i dodajemy jagody Opcjonalnie dekorujemy posiekanymi listkami mięty

WIĘCEJ >