fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rosół z sarny z żółtkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz21-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Rosół z sarny z żółtkiem

Przygotowanie

  • Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół
  • Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą
  • Cebulę przekrawamy na pół (razem z łupiną, obieramy i wyrzucamy tylko luźne i brudne liście cebuli)
  • Wrzucamy warzywa do garnka
  • Dodajemy mięso/kości
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wstawiamy na kuchenkę na średni płomień
  • Lekko solimy i pieprzymy (płaska łyżka soli i ½ łyżeczki pieprzu)
  • Gotujemy
  • Po godzinie gotowania zbieramy szumówką szumowiny i wyrzucamy
  • Co godzinę uzupełniamy wygotowany płyn taką samą ilością zimnej (najlepiej lodowatej wody)
  • Po 3 godzinach próbujemy i lekko doprawiamy
  • Gotujemy jeszcze minimum godzinę
  • Warzywa i mięso wyjmujemy do miski, rosół przecedzamy przez gęste sito lub przez gazę
  • Przecedzony rosół zagotowujemy
  • Nalewamy rosół do miseczki
  • Wybijamy jajko, oddzielamy białko i żółtko delikatnie wkładamy do miseczki z gorącym rosołem

Rady dietetyka

Jeśli nie masz dostępu do sarniny, możesz użyć cielęciny. Przepis pozostanie wciąż taki sam.

Rosół można gotować krócej (ok. 1,5 godz.), jednak dla lepszej esencji zaleca się pozostawienie go na małym ogniu przez dłuższy okres czasu.

Dopasuj składniki tego przepisu do swojego stanu zdrowia, nietolerancji oraz stosowanej diety.

Uwagi

Gdy warzywa z rosołu wystygną – kroimy je w kostkę i możemy dodać do innych zup. Możemy również popakować je w małe porcje i pomrozić.

Mięso możemy po prostu zjeść na obiad z warzywami, dodać do zupy lub zostawić i dodawać do różnych warzyw podsmażanych na tłuszczu.

Rosół możesz przygotować wcześniej, dzięki czemu zaoszczędzisz sporo czasu. Warto robić tak dużą ilość rosołu, ponieważ po przecedzeniu, możemy go rozlać do plastikowych litrowych butelek i zamrozić (szklane pojemniki pękają w zamrażarce). Możemy również gorący wlać do słoików i odwrócić wieczkiem do dołu (do momentu aż się zassie). Zawekowny w ten sposób słoik można przechowywać w lodówce przez 2-3 miesiące.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 7
Trudność: Średni

Lista składników

  • 500 g sarniny (łopatka lub noga – najlepiej kawałek obrośnięty błonami)
  • 3 marchewki (180 g)
  • 2 pietruszki (160 g)
  • ½ korzenia selera (85 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 3 liście laurowe (3 g)
  • 5 owoców ziela angielskiego (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 żółtko jaja (20 g – na każdą porcję)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek - duży, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka brokułowa z szynką z dziczyzny i salcesonem

Brokuł kroimy na mniejsze kawałki Pomidor kroimy w cząstki Awokado obieramy obieraczką lub nożem i kroimy w plastry Szynkę i salceson kroimy w plastry lub w kostkę Układamy wszystko na talerzu i polewamy sosem

WIĘCEJ >

Bułki bezglutenowe

Przesiewamy obie mąki i sól przez sitko W garnku łączymy oliwę i wodę i doprowadzamy do wrzenia Zdejmujemy z ognia i dodajemy do mieszanki mąki Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kminek i jajka i mieszamy…

WIĘCEJ >

Pasztet z dzika z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…

WIĘCEJ >

Sałatka z kozim serem

Ser kozi mieszamy z mlekiem kokosowym, octem i przyprawami Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a sałatę targamy na mniejsze kawałki Warzywa układamy w misce Polewamy sosem i posypujemy pestkami dyni

WIĘCEJ >