fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rosół z sarny z żółtkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz21-1-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Rosół z sarny z żółtkiem

Przygotowanie

  • Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół
  • Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą
  • Cebulę przekrawamy na pół (razem z łupiną, obieramy i wyrzucamy tylko luźne i brudne liście cebuli)
  • Wrzucamy warzywa do garnka
  • Dodajemy mięso/kości
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wstawiamy na kuchenkę na średni płomień
  • Lekko solimy i pieprzymy (płaska łyżka soli i ½ łyżeczki pieprzu)
  • Gotujemy
  • Po godzinie gotowania zbieramy szumówką szumowiny i wyrzucamy
  • Co godzinę uzupełniamy wygotowany płyn taką samą ilością zimnej (najlepiej lodowatej wody)
  • Po 3 godzinach próbujemy i lekko doprawiamy
  • Gotujemy jeszcze minimum godzinę
  • Warzywa i mięso wyjmujemy do miski, rosół przecedzamy przez gęste sito lub przez gazę
  • Przecedzony rosół zagotowujemy
  • Nalewamy rosół do miseczki
  • Wybijamy jajko, oddzielamy białko i żółtko delikatnie wkładamy do miseczki z gorącym rosołem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Gdy warzywa z rosołu wystygną – możemy je pokroić w kostkę, poporcjować w worki śniadaniowe i zamrozić.

Mięso możemy zjeść na obiad z warzywami lub podać z zupą.

Rosół możemy przygotować wcześniej, dzięki czemu zaoszczędzimy sporo czasu. Warto robić tak dużą ilość rosołu, ponieważ po przecedzeniu, możemy go rozlać do plastikowych litrowych butelek i zamrozić (szklane pojemniki pękają w zamrażarce). Możemy również gorący wlać do słoików i odwrócić wieczkiem do dołu (do momentu aż się zassie). Zawekowany w ten sposób słoik można przechowywać w lodówce przez 2-3 miesiące.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1000 ml)
  • Sarnina łopatka (500 g)
  • Marchew (świeża) (180 g)
  • Pietruszka korzeń (160 g)
  • Jajo żółtko (120 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Seler korzeń (85 g)
  • Por (35 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dorada duszona w pomarańczach

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 st. C Rybę patroszymy i usuwamy wnętrzności Skrobiemy nożem łuski „pod włos” Płuczemy rybę w zimnej wodzie Kładziemy na desce i wycieramy ręcznikiem papierowym Solimy, pieprzymy z każdej strony…

WIĘCEJ >

Ziemniaczana kanapka z jajem – na ciepło

Placuszki Ziemniaki, oliwę z oliwek, mąkę, tymianek i rozmaryn mieszamy razem i formujemy kulki, potem rozpłaszczamy je do postaci placka grubego na ok 1-2 cm Tłuszcz rozgrzewamy na patelni. Smażymy placuszki po parę minut z…

WIĘCEJ >

Sałatka warzywna z pomidorem

Pomidora kroimy w cząstki Paprykę kroimy w paski Ogórka kroimy w pół plastry Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i polewamy tłuszczem

WIĘCEJ >

Dynia grillowana i jajo sadzone

Dynię kroimy w plastry, grubości około 0,5 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy plastry dyni Lekko solimy i pieprzymy Smażymy z każdej strony po 3-4 min Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Wybijamy…

WIĘCEJ >