Rosół drobiowy
Rosół drobiowy
Przygotowanie
- Kurę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i moczymy przez ok. 2 godz.
- W osobnym garnku zagotowujemy wodę
- Do wrzącej wody wkładamy kurę, zagotowujemy i wylewamy wodę
- Marchew, seler, pietruszkę oraz por obieramy i kroimy na kawałki
- Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem na złoto-brązowy kolor
- Przygotowane warzywa wkładamy do garnka z kurą, dodajemy przyprawy (poza solą) oraz dolewamy zimną wodę i zagotowujemy, a następnie gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godz. (na małym ogniu)
- Po tym czasie dodajemy obrany czosnek, zieleninę oraz sól i gotujemy jeszcze przez ok. 30 minut
- Gotowy rosół podajemy z kawałkiem mięsa i warzywa
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Woda (2000 ml)
- Kura tuszka (1500 g)
- Marchew (225 g)
- Seler korzeń (160 g)
- Pietruszka korzeń (120 g)
- Cebula (105 g)
- Por (70 g)
- Czosnek (20 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Sól kłodawska (6 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Pieprz ziarnisty (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem szparagowy (na wywarze kostnym)
Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…
WIĘCEJ >Wywar rumiany
Warzywa czyścimy i obieramy Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka Zalewamy zimną wodą Dodajemy liście i ziele Lekko…
WIĘCEJ >Zupa z krabów i kukurydzy
Cebulę i zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydze i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dolewamy bulion (pozostawiamy ok. pół szklanki) i…
WIĘCEJ >Krem z kukurydzy
Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler kroimy na kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z selerem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i smażymy przez ok. 8-10 minut Dolewamy…
WIĘCEJ >