fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rosół drobiowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c22f32392-56d3-4ae0-9cd9-87c958672d24
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Rosół drobiowy

Przygotowanie

  • Kurę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i moczymy przez ok. 2 godz.
  • W osobnym garnku zagotowujemy wodę
  • Do wrzącej wody wkładamy kurę, zagotowujemy i wylewamy wodę
  • Marchew, seler, pietruszkę oraz por obieramy i kroimy na kawałki
  • Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem na złoto-brązowy kolor
  • Przygotowane warzywa wkładamy do garnka z kurą, dodajemy przyprawy (poza solą) oraz dolewamy zimną wodę i zagotowujemy, a następnie gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godz. (na małym ogniu)
  • Po tym czasie dodajemy obrany czosnek, zieleninę oraz sól i gotujemy jeszcze przez ok. 30 minut
  • Gotowy rosół podajemy z kawałkiem mięsa i warzywa

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Kura tuszka (1500 g)
  • Marchew (225 g)
  • Seler korzeń (160 g)
  • Pietruszka korzeń (120 g)
  • Cebula (105 g)
  • Por (70 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Sól kłodawska (6 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz ziarnisty (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem szparagowy (na wywarze kostnym)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Wywar rumiany

Warzywa czyścimy i obieramy Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka Zalewamy zimną wodą Dodajemy liście i ziele Lekko…

WIĘCEJ >

Zupa z krabów i kukurydzy

Cebulę i zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydze i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dolewamy bulion (pozostawiamy ok. pół szklanki) i…

WIĘCEJ >

Krem z kukurydzy

Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler kroimy na kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z selerem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i smażymy przez ok. 8-10 minut Dolewamy…

WIĘCEJ >