fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rosół drobiowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c22f32392-56d3-4ae0-9cd9-87c958672d24
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Rosół drobiowy

Przygotowanie

  • Kurę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i moczymy przez ok. 2 godz.
  • W osobnym garnku zagotowujemy wodę
  • Do wrzącej wody wkładamy kurę, zagotowujemy i wylewamy wodę
  • Marchew, seler, pietruszkę oraz por obieramy i kroimy na kawałki
  • Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem na złoto-brązowy kolor
  • Przygotowane warzywa wkładamy do garnka z kurą, dodajemy przyprawy (poza solą) oraz dolewamy zimną wodę i zagotowujemy, a następnie gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godz. (na małym ogniu)
  • Po tym czasie dodajemy obrany czosnek, zieleninę oraz sól i gotujemy jeszcze przez ok. 30 minut
  • Gotowy rosół podajemy z kawałkiem mięsa i warzywa

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Kura tuszka (1500 g)
  • Marchew (225 g)
  • Seler korzeń (160 g)
  • Pietruszka korzeń (120 g)
  • Cebula (105 g)
  • Por (70 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Sól kłodawska (6 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz ziarnisty (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka dla dziecka 2

Komosę ryżową gotujemy przez ok. 12-15 minut w mleku (w razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody) Następnie przenosimy komosę do miski i dekorujemy owocami jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >

Pankejki z borówkami

Z lodówki wyciągamy jaja, mleko oraz jogurt i odstawiamy na ok. 15-20 minut, tak aby osiągnęły temp. pokojową Do jogurtu wsypujemy sodę, mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut Do miski wybijamy jaja, dodajemy cukier…

WIĘCEJ >

Parówki drobiowe

Parówki włożyć do wrzącej wody, parzyć 5 min

WIĘCEJ >

Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…

WIĘCEJ >