Rosół wołowy z jajkiem
Rosół wołowy z jajkiem
Przygotowanie
- Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą, dodajemy sól i zaczynamy gotować
- Cebulę oraz czosnek obieramy i opalamy
- Marchew, pietruszkę oraz seler korzeniowy obieramy i kroimy na kawałki
- Seler naciowy kroimy na kawałki
- Mięso wyciągamy z wody, wylewamy wodę, wlewamy świeżą, z powrotem wsadzamy mięso i gotujemy przez ok. 15 minut, co jakiś czas ściągając szumowiny
- Do gotującej się wody wsadzamy wszystkie warzywa, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy pod przykryciem przez ok. 3 godz. (na małym ogniu)
- Po tym czasie jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
- Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół
- Rosół podajemy z kawałkiem mięsa i jajem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych rosołów.
Autor
Lista składników
- Woda (2000 ml)
- Wołowina łata (500 g)
- Wołowina szponder (500 g)
- Cebula (210 g)
- Seler korzeń (160 g)
- Jajo przepiórcze (144 g)
- Seler naciowy (90 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Marchew (45 g)
- Czosnek (20 g)
- Liść laurowy (3 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem z pora z natką pietruszki
Pory dokładnie oczyszczamy, usuwamy liście i kroimy białe części w krążki Czosnek obieramy i kroimy w plastry Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło i olej) Wrzucamy pory i podsmażamy…
WIĘCEJ >Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)
Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…
WIĘCEJ >Zupa z warzywami na bulionie jarskim
Marchew, cebulę i por obieramy Do garnka wrzucamy marchew, połowę ilości cebuli, por oraz seler, wlewamy bulion oraz dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 15-20 minut (na małym ogniu) Drugą połowę ilości cebuli kroimy w…
WIĘCEJ >