fbpx
logo
Szukaj
open close

Rosół wołowy z jajkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccefd6966-3edf-47f5-8155-9fdf7ffd6454
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Rosół wołowy z jajkiem

Przygotowanie

  • Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą, dodajemy sól i zaczynamy gotować
  • Cebulę oraz czosnek obieramy i opalamy
  • Marchew, pietruszkę oraz seler korzeniowy obieramy i kroimy na kawałki
  • Seler naciowy kroimy na kawałki
  • Mięso wyciągamy z wody, wylewamy wodę, wlewamy świeżą, z powrotem wsadzamy mięso i gotujemy przez ok. 15 minut, co jakiś czas ściągając szumowiny
  • Do gotującej się wody wsadzamy wszystkie warzywa, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy pod przykryciem przez ok. 3 godz. (na małym ogniu)
  • Po tym czasie jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
  • Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół
  • Rosół podajemy z kawałkiem mięsa i jajem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych rosołów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Wołowina łata (500 g)
  • Wołowina szponder (500 g)
  • Cebula (210 g)
  • Seler korzeń (160 g)
  • Jajo przepiórcze (144 g)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Marchew (45 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Curry z wołowiną i ziemniakami

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 3 cm Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i…

WIĘCEJ >

Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim

Mięso mielimy w maszynce na standardowym sitku Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso  Zasmażamy przez 5 min Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 min Dodajemy przecier / koncentrat…

WIĘCEJ >

Grillowana cukinia z wędzonymi wędlinami

Cukinię umyć i pokroić w plastry Rozgrzać patelnię z tłuszczem Usmażyć plastry cukinii z każdej strony Pomidorki przekroić na pół Paprykę pokroić w paski Z cykorii porozdzielać liście Usmażoną cukinię położyć na talerzu Obok położyć…

WIĘCEJ >

Szarlotka gryczano – jaglana

Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka Mieszamy Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule Owijamy folią spożywczą Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż…

WIĘCEJ >