Bulion grzybowy
Bulion grzybowy
Przygotowanie
- Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu
- Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc)
- Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować
- Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę z czosnkiem przez 3 min
- Zawartość patelni przekładamy do garnka
- Próbujemy i ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku
Rady dietetyka
Nie dodawaj czosnku jeśli nie lubisz lub jeśli Ci szkodzi. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Dopasuj wszystkie składniki tego przepisu do swojego aktualnego sposobu żywienia.
Uwagi
Sam przepis wykonuje się ok. 1,5 godz., lecz grzyby należy moczyć przez 8 godz. Po ugotowaniu ich można wyłowić, pokroić w paski i dodać z powrotem do zupy. Można również użyć świeżych grzybów.
Autor
Lista składników
- 2 garści suszonych grzybów np. podgrzybków (ok. 20 g)
- 1 litr bulionu mięsnego
- 2 cebule (200 g)
- 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Leczo na ostro
W garnku rozgrzewamy odrobine masła. Cebulę i imbir drobno kroimy i wrzucamy na tłuszcz. Chwilę podsmażamy. Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka. Chwilę wszystko obsmażamy. Po chwili dodajemy kurkumę, paprykę…
WIĘCEJ >Nutella z awokado
Awokado obieramy, kroimy, pestkę wyrzucamy. Banana obieramy. Banana i awokado wrzucamy do naczynia, w którym będziemy miksować. Orzechy mielimy w młynku do kawy i wsypujemy do naczynia, w którym będziemy blendować. Dodajemy miód i olej…
WIĘCEJ >Szaszłyki wieprzowe z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla
Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…
WIĘCEJ >Zupa selerowo-pistacjowa
Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…
WIĘCEJ >