Wieprzowina duszona z kapustą pekińską
Wieprzowina duszona z kapustą pekińską
Przygotowanie
- Karkówkę pokroić w paski centymetr szerokie, 3 cm długie
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Kapustę pokroić w poprzek w paski
- Seler wypłukać, żeby nie było piasku i pokroić w poprzek w półksiężyce
- Paprykę pokroić w paseczki
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
- Wrzucamy mięso, zasmażamy 4-5 min mieszając co jakiś czas
- Dodajemy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy dwie minuty
- Dodajemy seler i paprykę
- Zasmażamy minutę
- Wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
- Lekko solimy i pieprzymy
- Przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały ogień i dusimy 45 minut
- Próbujemy mięso, jeśli jest twarde to jeszcze z 15 minut dusimy i dolewamy trochę wody
- Podnosimy pokrywkę
- Dodajemy kapustę pekińską
- Gotujemy 10 min co jakiś czas mieszając
- Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie i nietolerancjom.
Uwagi
Możesz wieprzowinę wymienić na inny rodzaj mięsa, np. dziczyznę. Przepis pozostanie taki sam.
Autor
Lista składników
- 200 g karkówki
- ¼ kapusty pekińskiej (175 g)
- 2 łodygi selera naciowego (ok. 25 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- ½ cebuli (50 g)
- ¼ papryki czerwonej (ok. 60 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego, masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz ziołowy (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Dynie pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 st. C Następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy drobno posiekany czosnek, cebulę i podsmażamy do…
WIĘCEJ >Krupnik z komosy ryżowej (wegański / wegetariański)
Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…
WIĘCEJ >Sakiewki ze schabu nadziewane orzechami i gruszkami w sosie kokosowo-gruszkowym
Dzień wcześniej wkładamy orzechy do jakiegoś pojemnika / miski i zalewamy zimna wodą Orzechy przekładamy na sito i odcedzamy z wody Jedną gruszkę przekrawamy na 4 części i usuwamy gniazdo nasienne Drugą gruszkę obieramy, przekrajamy,…
WIĘCEJ >