Wieprzowina duszona z kapustą pekińską
Wieprzowina duszona z kapustą pekińską
Przygotowanie
- Karkówkę pokroić w paski centymetr szerokie, 3 cm długie
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Kapustę pokroić w poprzek w paski
- Seler wypłukać, żeby nie było piasku i pokroić w poprzek w półksiężyce
- Paprykę pokroić w paseczki
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
- Wrzucamy mięso, zasmażamy 4-5 min mieszając co jakiś czas
- Dodajemy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy dwie minuty
- Dodajemy seler i paprykę
- Zasmażamy minutę
- Wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
- Lekko solimy i pieprzymy
- Przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały ogień i dusimy 45 minut
- Próbujemy mięso, jeśli jest twarde to jeszcze z 15 minut dusimy i dolewamy trochę wody
- Podnosimy pokrywkę
- Dodajemy kapustę pekińską
- Gotujemy 10 min co jakiś czas mieszając
- Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina karkówka (200 g)
- Woda (200 ml)
- Kapusta pekińska (175 g)
- Seler nać (90 g)
- Papryka czerwona (55 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz ziołowy (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą
Rybę oczyścić z łuski (nożem „pod włos ” delikatnie skrobać) Wypłukać w środku i na zewnątrz Położyć na papierowy ręcznik żeby odciekła woda Posolić, popieprzyć Ponacinać skórę na ukos w 4 miejscach z każdej strony…
WIĘCEJ >Dorsz w sosie pomidorowym
Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dolewamy wino i wodę Doprowadzamy do wrzenia Filety solimy i pieprzymy z obu stron Przekładamy rybę na patelnię, tak aby była cała zanurzona w pomidorowym sosie Dusimy pod przykryciem około…
WIĘCEJ >Kulki czarne
Wszystkie składniki oprócz nasion chia dokładnie zmiksować blenderem Uformować kulki Obtoczyć kulki w nasionach chia
WIĘCEJ >Chłodnik czereśniowy
Czereśnie drylujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Dodajemy miód i zaczynamy gotować Gdy się zagotuje minimalizujemy płomień Skrobię wsypujemy do miseczki i wlewamy 50 ml zimnej wody, mieszamy, aż się rozpuści Rozrobioną skrobie wlewamy…
WIĘCEJ >