logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chilli z wieprzowiny

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-7

Chilli z wieprzowiny

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-7

Przygotowanie

  • Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu.
  • Cebule kroimy w dużą kostkę.
  • Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki.
  • Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski.
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  • Rozgrzewamy patelnię na średniej mocy i podsmażamy czosnek, paprykę chilli i cebulę.
  • Dodajemy paprykę czerwoną, przyprawy i pomidory, dusimy kilka minut.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy cały kawałek karkówki, zalewamy warzywnym sosem. W razie potrzeby dolewamy wody, by całość przykrywała mięso na 1-2 cm.
  • Pieczemy 3 godziny.
  • Po upieczeniu karkówkę „rozszarpujemy” na włókna wielkości kęsów za pomocą 2 widelców.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej (średnio tłusta)
  • 2 cebule
  • 2 papryczki chilli
  • 2 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 łyżeczki przyprawy chilli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne – opcjonalnie, jeżeli lubisz pikantne dania
  • 1 łyżka stołowa oregano
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 4 łyżki oleju kokosowego

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Szparagi z pulpecikami wieprzowymi duszonymi w cebuli

Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej osolonej wodzie i wyjmujemy na miskę Boczek kroimy w kawałki Marchew, pietruszkę, obieramy (…)

WIĘCEJ >

Omlet prawie serowy

Jajka blendujemy z płatkami drożdżowymi, papryką wędzoną i szczyptą soli. Rozgrzewamy patelnię z masłem klarowanym. Wylewamy masę na patelnię i (…)

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z anchois i kaparami

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Anchois kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na (…)

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z warzywami – orientalnie

Komosę gotujemy zgodnie z etykietą Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl