fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chilli z wieprzowiny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3a524f67-26a2-4f7e-b467-f495cccb6009
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chilli z wieprzowiny

Przygotowanie

  • Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu.
  • Cebule kroimy w dużą kostkę.
  • Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki.
  • Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski.
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  • Rozgrzewamy patelnię na średniej mocy i podsmażamy czosnek, paprykę chilli i cebulę.
  • Dodajemy paprykę czerwoną, przyprawy i pomidory, dusimy kilka minut.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy cały kawałek karkówki, zalewamy warzywnym sosem. W razie potrzeby dolewamy wody, by całość przykrywała mięso na 1-2 cm.
  • Pieczemy 3 godziny.
  • Po upieczeniu karkówkę „rozszarpujemy” na włókna wielkości kęsów za pomocą 2 widelców.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne równie smaczne pomysły na wieprzowinę.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej (średnio tłustej)
  • 2 cebule (200 g)
  • 2 papryczki chilli (40 g)
  • 2 czerwone papryki (460 g)
  • 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
  • 2 puszki pomidorów (800 g)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (4 g)
  • Opcjonalnie: ½ łyżeczki pieprzu cayenne (1 g)
  • 1 łyżka stołowa oregano (6 g)
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego (18 g)
  • 4 łyżki oleju kokosowego (100 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta jajeczna

Jajka gotujemy (wrzucamy do gotującej się, osolonej wody na 8 minut). Po tym czasie wkładamy je do miski z zimną wodą. Ostudzone jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dolewamy mleko…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z sarniną

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Kokosowy dorsz

Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem Do jajka dodajemy wiórki, przyprawy i mieszamy Masę odstawiamy na około 10 minut Na patelni rozgrzewamy masło Obtaczamy filet z dorsza w panierce i układamy na patelni Smażymy…

WIĘCEJ >

Szparagi na miksie sałat

Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę rozdzielamy na krążki i kładziemy na sałacie Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Szparagi przekrawamy na pół lub na 3 części i podsmażamy na…

WIĘCEJ >