fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chilli z wieprzowiny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3a524f67-26a2-4f7e-b467-f495cccb6009

Chilli z wieprzowiny

Przygotowanie

  • Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu.
  • Cebule kroimy w dużą kostkę.
  • Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki.
  • Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski.
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  • Rozgrzewamy patelnię na średniej mocy i podsmażamy czosnek, paprykę chilli i cebulę.
  • Dodajemy paprykę czerwoną, przyprawy i pomidory, dusimy kilka minut.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy cały kawałek karkówki, zalewamy warzywnym sosem. W razie potrzeby dolewamy wody, by całość przykrywała mięso na 1-2 cm.
  • Pieczemy 3 godziny.
  • Po upieczeniu karkówkę „rozszarpujemy” na włókna wielkości kęsów za pomocą 2 widelców.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne równie smaczne pomysły na wieprzowinę.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej (średnio tłustej)
  • 2 cebule (200 g)
  • 2 papryczki chilli (40 g)
  • 2 czerwone papryki (460 g)
  • 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
  • 2 puszki pomidorów (800 g)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (4 g)
  • Opcjonalnie: ½ łyżeczki pieprzu cayenne (1 g)
  • 1 łyżka stołowa oregano (6 g)
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego (18 g)
  • 4 łyżki oleju kokosowego (100 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spring rolls sajgonki

Mięso podsmażamy w ulubionych przyprawach lub z dodatkiem miodu i musztardy. Włoszczyznę kroimy w paski Arkusze papieru przygotujemy wg instrukcji na opakowaniu – wystarczy chwila moczenia (dociskamy palcami wystające suche fragmenty, papier się nie porwie)…

WIĘCEJ >

Mix sałat z sosem vinaigrette z suszoną szynką

Paprykę pociąć w paseczki Pomidorki przekroić na połówki Na talerzu kładziemy rukolę Dodajemy paprykę i pomidorki Dokładamy liście cykorii Polewamy sosem Obok sałatki układamy szynkę

WIĘCEJ >

Parówki drobiowe grillowane

Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Suszony schab w czosnku niedźwiedzim

Schab włożyć do jakiegoś płaskiego naczynia Posypać z każdej strony solą Ofoliować naczynie z mięsem i wstawić na 24 godz. do lodówki Wyjąć mięso Opłukać pod bieżącą zimną wodą (szybko, tyle tylko, żeby spłukać sól)…

WIĘCEJ >