Chilli z wieprzowiny
Chilli z wieprzowiny
Przygotowanie
- Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu.
- Cebule kroimy w dużą kostkę.
- Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki.
- Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski.
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Rozgrzewamy patelnię na średniej mocy i podsmażamy czosnek, paprykę chilli i cebulę.
- Dodajemy paprykę czerwoną, przyprawy i pomidory, dusimy kilka minut.
- W naczyniu żaroodpornym układamy cały kawałek karkówki, zalewamy warzywnym sosem. W razie potrzeby dolewamy wody, by całość przykrywała mięso na 1-2 cm.
- Pieczemy 3 godziny.
- Po upieczeniu karkówkę „rozszarpujemy” na włókna wielkości kęsów za pomocą 2 widelców.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina karkówka (1500 g)
- Pomidor w puszce (800 g)
- Papryka czerwona (460 g)
- Cebula (świeża) (210 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (100 g)
- Chili (40 g)
- Czosnek (świeży) (20 g)
- Ocet winny (18 ml)
- Oregano suszone (6 g)
- Kmin rzymski (4 g)
- Pieprz kajeński (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron w stylu śródziemnomorskim
Pomidorki kroimy na połówki, a boczek w kostkę Na rozgrzanej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku, po chwili dodajemy opłukany pod ciepłą wodą makaron konjac oraz przyprawy Na koniec na patelnię wrzucamy pomidorki, wszystko razem mieszamy…
WIĘCEJ >Udka z kurczaka pieczone z ananasem
Dzień wcześniej: udka z kurczaka płuczemy, obtaczamy w przyprawach Ananasa kroimy na kawałki o wielkości 2-3 cm Udka z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy kawałkami ananasa Wstawiamy do lodówki W dniu przygotowywania posiłku:…
WIĘCEJ >Sałatka z rukoli, pomidorów i cebuli
Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w pół plastry Cebulę obieramy i kroimy w krążki Ser kroimy w kostkę Wszystkie składniki wrzucamy do miski i polewamy tłuszczem
WIĘCEJ >Kokosanki z kaszy jaglanej
Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kurkumy. Po ugotowaniu dodajemy mielone orzechy, a garnek z kaszą owijamy ręcznikiem i wkładamy w kołdrę albo koc. Po minimum dwóch godzinach kaszę wykładamy na formę, formujemy…
WIĘCEJ >