fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Proste wskazówki, dzięki którym szybko zrobisz obiad

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Proste wskazówki, dzięki którym szybko zrobisz obiad

proste wskazówki

Chcesz zdrowo się odżywiać, ale nie wiesz, jak to ogarnąć w praktyce? Mamy dla ciebie proste wskazówki, dzięki którym będzie to łatwiejsze!

Brak czasu to dziś prawdziwa zmora i dotyczy każdego. Na co dzień nie możemy poświęcić zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłków. Dlatego często jemy w pośpiechu, byle co. Wydajemy dużo na szybkie dania, przekąski czy jedzenie na mieście. Jak to zmienić?

Proste wskazówki

Po pierwsze zrób dzień przygotowań. Poświęć jeden dzień, aby mieć spokój przez cały tydzień. Może to być poniedziałek. Poniedziałkowa sesja gotowania pomoże wdrożyć menu na cały tydzień. Jeśli zrobisz chociaż część dań lub półproduktów, to w ciągu tygodnia będzie bez porównania lżej, niż gdybyś zaczynał wszystko od zera.

Zaplanuj, co będziesz jadł przez najbliższe dni. Skup się na głównych daniach, które zajmują najwięcej czasu. Przekąski można wymyślić na poczekaniu. Zastanów się, jak wygląda twój tydzień, o której wychodzisz i wracasz, kiedy możesz zjeść posiłek. Wymyśl jedno danie, które będzie podstawą innych, np. rosół czy pieczeń. Ustal, co masz w spiżarni, a co trzeba kupić i z gotową listą idź do sklepu lub zrób zamówienie online.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Warto zaplanować duże zakupy raz w tygodniu. Zdecydowanie polecam zakupy online. Dzięki temu zawsze kupisz tylko to, czego potrzebujesz, a półki ze słodyczami nie będą aż tak kuszące. Dzięki temu oszczędzasz czas. Zrealizowanie listy zakupów w sklepie internetowym zajmuje kilka minut. A co ważne, twoja lista zostaje zapamiętana, dzięki czemu następnym razem kupisz wszystko jeszcze szybciej. Wystarczy usiąść przed komputerem i wrzucić do wirtualnego koszyka wybrane produkty, a następnie cierpliwie czekać na dostawę.

Gotuj na zapas!

Poniżej znajdziesz proste wskazówki, które pomogą ci w gotowaniu:

  • Podstawowy produkt w zapasie to bulion. Polecam ugotować większą porcję w weekend. Po ostygnięciu przelej bulion do pojemników i przechowuj go w lodówce lub włóż do zamrażarki. Dzięki temu zawsze będziesz mieć pod ręką gotową bazę na zupę. W potrzebie wyciągasz słoik wywaru, dodajesz porcję gotowych mrożonych warzyw i posiłek gotowy.
  • Można ugotować większą porcję kaszy czy ryżu i przechowywać w lodówce przez 2–3 dni.
  • Ryby, mięso można zamarynować i przechowywać w lodówce lub zamrozić. Tak w połowie przygotowany produkt można szybko upiec w piekarniku po powrocie z pracy. Można również upiec większą porcję i tylko w kolejnych dniach odgrzewać. Tutaj kwestia waszych kubków smakowych i indywidualnych preferencji.
  • Pamiętaj o tym, aby mieć zawsze coś gotowego w zamrażarce, np. mrożone warzywa, zamarynowane mięso lub rybę. Niezjedzony obiad też można zawsze zamrozić. Dzięki temu będziemy mieć coś na czarną godzinę. W zabiegany dzień wyjmujesz to, na co masz ochotę, i odgrzewasz. Obiad gotowy.  
  • Zadbaj o sprzęt, który przyśpieszy gotowanie. Wolnowar, żaroodporne naczynia czy szybkowar skutecznie ułatwią łatwe i smaczne gotowanie, bez konieczności stania przy garach.

A ty – jakie masz sposoby na to, by ułatwić sobie gotowanie?

Jeśli nie masz pomysłu na to, co ugotować, skorzystaj z jadłospisów dostępnych w aplikacji Pogotowie dietetyczne

Sprawdź nasze e-booki, a zwłaszcza ten z przepisami dla zabieganych (dania w 30 minut!):

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Chcesz zdrowo się odżywiać, ale nie wiesz, jak to ogarnąć w praktyce? Mamy dla ciebie proste wskazówki, dzięki którym będzie to łatwiejsze!

Brak czasu to dziś prawdziwa zmora i dotyczy każdego. Na co dzień nie możemy poświęcić zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłków. Dlatego często jemy w pośpiechu, byle co. Wydajemy dużo na szybkie dania, przekąski czy jedzenie na mieście. Jak to zmienić?

Proste wskazówki

Po pierwsze zrób dzień przygotowań. Poświęć jeden dzień, aby mieć spokój przez cały tydzień. Może to być poniedziałek. Poniedziałkowa sesja gotowania pomoże wdrożyć menu na cały tydzień. Jeśli zrobisz chociaż część dań lub półproduktów, to w ciągu tygodnia będzie bez porównania lżej, niż gdybyś zaczynał wszystko od zera.

Zaplanuj, co będziesz jadł przez najbliższe dni. Skup się na głównych daniach, które zajmują najwięcej czasu. Przekąski można wymyślić na poczekaniu. Zastanów się, jak wygląda twój tydzień, o której wychodzisz i wracasz, kiedy możesz zjeść posiłek. Wymyśl jedno danie, które będzie podstawą innych, np. rosół czy pieczeń. Ustal, co masz w spiżarni, a co trzeba kupić i z gotową listą idź do sklepu lub zrób zamówienie online.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Warto zaplanować duże zakupy raz w tygodniu. Zdecydowanie polecam zakupy online. Dzięki temu zawsze kupisz tylko to, czego potrzebujesz, a półki ze słodyczami nie będą aż tak kuszące. Dzięki temu oszczędzasz czas. Zrealizowanie listy zakupów w sklepie internetowym zajmuje kilka minut. A co ważne, twoja lista zostaje zapamiętana, dzięki czemu następnym razem kupisz wszystko jeszcze szybciej. Wystarczy usiąść przed komputerem i wrzucić do wirtualnego koszyka wybrane produkty, a następnie cierpliwie czekać na dostawę.

Gotuj na zapas!

Poniżej znajdziesz proste wskazówki, które pomogą ci w gotowaniu:

  • Podstawowy produkt w zapasie to bulion. Polecam ugotować większą porcję w weekend. Po ostygnięciu przelej bulion do pojemników i przechowuj go w lodówce lub włóż do zamrażarki. Dzięki temu zawsze będziesz mieć pod ręką gotową bazę na zupę. W potrzebie wyciągasz słoik wywaru, dodajesz porcję gotowych mrożonych warzyw i posiłek gotowy.
  • Można ugotować większą porcję kaszy czy ryżu i przechowywać w lodówce przez 2–3 dni.
  • Ryby, mięso można zamarynować i przechowywać w lodówce lub zamrozić. Tak w połowie przygotowany produkt można szybko upiec w piekarniku po powrocie z pracy. Można również upiec większą porcję i tylko w kolejnych dniach odgrzewać. Tutaj kwestia waszych kubków smakowych i indywidualnych preferencji.
  • Pamiętaj o tym, aby mieć zawsze coś gotowego w zamrażarce, np. mrożone warzywa, zamarynowane mięso lub rybę. Niezjedzony obiad też można zawsze zamrozić. Dzięki temu będziemy mieć coś na czarną godzinę. W zabiegany dzień wyjmujesz to, na co masz ochotę, i odgrzewasz. Obiad gotowy.  
  • Zadbaj o sprzęt, który przyśpieszy gotowanie. Wolnowar, żaroodporne naczynia czy szybkowar skutecznie ułatwią łatwe i smaczne gotowanie, bez konieczności stania przy garach.

A ty – jakie masz sposoby na to, by ułatwić sobie gotowanie?

Jeśli nie masz pomysłu na to, co ugotować, skorzystaj z jadłospisów dostępnych w aplikacji Pogotowie dietetyczne

Sprawdź nasze e-booki, a zwłaszcza ten z przepisami dla zabieganych (dania w 30 minut!):

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Berdys
27 maja 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

badania

Czy warto robić badania?

W swojej praktyce często spotykam się z popełnianiem jednego zasadniczego błędu. Zapisujemy się do specjalisty dopiero wtedy, gdy przez dłuższy czas czujemy się źle. Nie chodzi tu o grypę, bo z tym we wczesnym stadium…

WIĘCEJ >

Probiotyki w trakcie i po antybiotykoterapii

Antybiotyki pomagają wyjść z choroby, a czasem ratują życie, niestety mają też jednak skutki uboczne. Co zastosować, aby sobie pomóc i jednocześnie nie zakłócać antybiotykoterapii? Jak wspomóc odporność? Co wprowadzić po skończeniu antybiotyku? Sprawdź, jakie…

WIĘCEJ >

3 najczęstsze choroby jelit – sprawdź, czy dotyczą ciebie

Jelita to nasz drugi mózg. To nasza najcenniejsza wewnętrzna „fabryka”, która odpowiedzialna jest za trawienie pokarmu, wchłanianie substancji odżywczych oraz za siłę naszej odporności. Dlatego trzeba o nie dbać. Sprawdź, jakie są 3 najczęstsze choroby…

WIĘCEJ >

Jak powinien wyglądać prawidłowy stolec?

Wstydliwa czynność, którą wykonuje każdy z nas, każdego dnia. Niestety, zdarza się, że tak nie jest, chociaż powinno. Jest to ważna, naturalna i fizjologiczna potrzeba naszego organizmu.  Mówią: „Co wchodzi jednym końcem, wychodzi drugim”. To…

WIĘCEJ >