fbpx
logo
Szukaj
open close

Proste wskazówki, dzięki którym szybko zrobisz obiad

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
proste wskazówki

Chcesz zdrowo się odżywiać, ale nie wiesz, jak to ogarnąć w praktyce? Mamy dla ciebie proste wskazówki, dzięki którym będzie to łatwiejsze!

Brak czasu to dziś prawdziwa zmora i dotyczy każdego. Na co dzień nie możemy poświęcić zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłków, dlatego często jemy w pośpiechu, byle co. Wydajemy dużo na szybkie dania, przekąski czy jedzenie na mieście. Jak to zmienić?

Proste wskazówki

Po pierwsze zrób dzień przygotowań. Poświęć jeden dzień, aby mieć spokój przez cały tydzień. Może to być poniedziałek. Poniedziałkowa sesja gotowania pomoże wdrożyć menu na resztę dni. Jeśli zrobisz chociaż część dań lub półproduktów, to w ciągu tygodnia będzie ci bez porównania lżej, niż gdybyś zaczynał wszystko od zera.

Zaplanuj, co będziesz jadł przez najbliższe dni. Skup się na głównych posiłkach, których przygotowanie zajmuje najwięcej czasu. Przekąski można wymyślić na poczekaniu. Zastanów się, jak wygląda twój tydzień, o której wychodzisz i wracasz, kiedy możesz coś zjeść. Wymyśl jedno danie, które będzie podstawą innych, np. rosół czy pieczeń. Ustal, co masz w spiżarni, a co trzeba kupić i z gotową listą idź do sklepu lub zrób zamówienie online.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Warto zaplanować duże zakupy raz w tygodniu. Zdecydowanie polecam zakupy online. Dzięki temu zawsze kupisz tylko to, czego potrzebujesz, a półki ze słodyczami nie będą cię kusić. Dzięki temu oszczędzisz też czas. Zrealizowanie listy zakupów w sklepie internetowym zajmuje kilka minut. A co ważne, twoja lista zostaje zapamiętana, dzięki czemu następnym razem kupisz wszystko jeszcze szybciej. Wystarczy usiąść przed komputerem i wrzucić do wirtualnego koszyka wybrane produkty, a następnie cierpliwie czekać na dostawę.

Gotuj na zapas!

Poniżej znajdziesz proste wskazówki, które pomogą ci w gotowaniu:

  • Podstawowy produkt w zapasie to bulion. Polecam ugotować większą porcję w weekend. Po ostygnięciu przelej bulion do pojemników i przechowuj go w lodówce lub zamrażarce. Dzięki temu zawsze będziesz mieć pod ręką gotową bazę na zupę. W potrzebie wyciągasz słoik wywaru, dodajesz porcję gotowych mrożonych warzyw i posiłek gotowy.
  • Można ugotować większą porcję kaszy czy ryżu i przechowywać w lodówce przez 2–3 dni.
  • Ryby, mięso można zamarynować i przechowywać w lodówce lub zamrozić. Tak w połowie przygotowany produkt można szybko upiec w piekarniku po powrocie z pracy. Można również przygotować większą porcję i tylko w kolejnych dniach odgrzewać.
  • Pamiętaj o tym, aby mieć zawsze coś gotowego w zamrażarce, np. mrożone warzywa, zamarynowane mięso lub rybę. Niezjedzony obiad też można zawsze zamrozić. Dzięki temu będziemy mieć coś na czarną godzinę. W zabiegany dzień wyjmujesz to, na co masz ochotę, i odgrzewasz. Obiad gotowy.  
  • Zadbaj o sprzęt, który przyśpieszy gotowanie. Wolnowar, żaroodporne naczynia czy szybkowar skutecznie ułatwią łatwe i smaczne gotowanie, bez konieczności stania przy garach.

A jakie ty masz sposoby na to, by ułatwić sobie gotowanie?

Jeśli nie masz pomysłu na to, co ugotować, skorzystaj z jadłospisów dostępnych w aplikacji Pogotowie dietetyczne

Sprawdź nasze e-booki, a zwłaszcza ten z przepisami dla zabieganych (dania w 30 minut!):

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Chcesz zdrowo się odżywiać, ale nie wiesz, jak to ogarnąć w praktyce? Mamy dla ciebie proste wskazówki, dzięki którym będzie to łatwiejsze!

Brak czasu to dziś prawdziwa zmora i dotyczy każdego. Na co dzień nie możemy poświęcić zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłków, dlatego często jemy w pośpiechu, byle co. Wydajemy dużo na szybkie dania, przekąski czy jedzenie na mieście. Jak to zmienić?

Proste wskazówki

Po pierwsze zrób dzień przygotowań. Poświęć jeden dzień, aby mieć spokój przez cały tydzień. Może to być poniedziałek. Poniedziałkowa sesja gotowania pomoże wdrożyć menu na resztę dni. Jeśli zrobisz chociaż część dań lub półproduktów, to w ciągu tygodnia będzie ci bez porównania lżej, niż gdybyś zaczynał wszystko od zera.

Zaplanuj, co będziesz jadł przez najbliższe dni. Skup się na głównych posiłkach, których przygotowanie zajmuje najwięcej czasu. Przekąski można wymyślić na poczekaniu. Zastanów się, jak wygląda twój tydzień, o której wychodzisz i wracasz, kiedy możesz coś zjeść. Wymyśl jedno danie, które będzie podstawą innych, np. rosół czy pieczeń. Ustal, co masz w spiżarni, a co trzeba kupić i z gotową listą idź do sklepu lub zrób zamówienie online.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Warto zaplanować duże zakupy raz w tygodniu. Zdecydowanie polecam zakupy online. Dzięki temu zawsze kupisz tylko to, czego potrzebujesz, a półki ze słodyczami nie będą cię kusić. Dzięki temu oszczędzisz też czas. Zrealizowanie listy zakupów w sklepie internetowym zajmuje kilka minut. A co ważne, twoja lista zostaje zapamiętana, dzięki czemu następnym razem kupisz wszystko jeszcze szybciej. Wystarczy usiąść przed komputerem i wrzucić do wirtualnego koszyka wybrane produkty, a następnie cierpliwie czekać na dostawę.

Gotuj na zapas!

Poniżej znajdziesz proste wskazówki, które pomogą ci w gotowaniu:

  • Podstawowy produkt w zapasie to bulion. Polecam ugotować większą porcję w weekend. Po ostygnięciu przelej bulion do pojemników i przechowuj go w lodówce lub zamrażarce. Dzięki temu zawsze będziesz mieć pod ręką gotową bazę na zupę. W potrzebie wyciągasz słoik wywaru, dodajesz porcję gotowych mrożonych warzyw i posiłek gotowy.
  • Można ugotować większą porcję kaszy czy ryżu i przechowywać w lodówce przez 2–3 dni.
  • Ryby, mięso można zamarynować i przechowywać w lodówce lub zamrozić. Tak w połowie przygotowany produkt można szybko upiec w piekarniku po powrocie z pracy. Można również przygotować większą porcję i tylko w kolejnych dniach odgrzewać.
  • Pamiętaj o tym, aby mieć zawsze coś gotowego w zamrażarce, np. mrożone warzywa, zamarynowane mięso lub rybę. Niezjedzony obiad też można zawsze zamrozić. Dzięki temu będziemy mieć coś na czarną godzinę. W zabiegany dzień wyjmujesz to, na co masz ochotę, i odgrzewasz. Obiad gotowy.  
  • Zadbaj o sprzęt, który przyśpieszy gotowanie. Wolnowar, żaroodporne naczynia czy szybkowar skutecznie ułatwią łatwe i smaczne gotowanie, bez konieczności stania przy garach.

A jakie ty masz sposoby na to, by ułatwić sobie gotowanie?

Jeśli nie masz pomysłu na to, co ugotować, skorzystaj z jadłospisów dostępnych w aplikacji Pogotowie dietetyczne

Sprawdź nasze e-booki, a zwłaszcza ten z przepisami dla zabieganych (dania w 30 minut!):

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Kamila Berdys
27 maja 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dieta przeciwgrzybicza

Dieta przeciwgrzybicza – sposób na Candidę

Candida albicans to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły są niegroźne, pod warunkiem że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego. Problem się pojawia, gdy mamy do czynienia z przerostem Candidy. Dowiedz się, jak…

WIĘCEJ >

Higiena jedzenia. Co jest niezbędne do prawidłowego trawienia?

Co możemy zrobić, by lepiej trawić? Czy zakwaszanie żołądka jest do tego niezbędne? Na czym polega higiena jedzenia? Sprawdź, co warto wiedzieć. Jak przebiega proces trawienia? Przypomnijmy sobie, jak odbywa się trawienie. Prześledźmy drogę, jaką…

WIĘCEJ >

Probiotyki w trakcie i po antybiotykoterapii

Antybiotyki pomagają wyjść z choroby, a czasem ratują życie, niestety mają też jednak skutki uboczne. Co zastosować, aby sobie pomóc i jednocześnie nie zakłócać antybiotykoterapii? Jak wspomóc odporność? Co wprowadzić po skończeniu antybiotyku? Sprawdź, jakie…

WIĘCEJ >
lody, dieta na urlopie, urlop a dieta, dieta

Dieta na urlopie – jak sobie radzić?

Czy można sobie zrobić urlop od diety? Czym to może skutkować? Czym zastąpić letnie przysmaki, gdy nie jemy nabiału albo glutenu? Czy dieta na urlopie faktycznie ma sens? Na te i wiele innych pytań odpowiada…

WIĘCEJ >