fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrupiąca pizza z pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0559dd50-6377-440f-8736-792131c0027a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chrupiąca pizza z pieczarkami

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy cukier oraz drożdże i mieszamy
  • Do osobnej miski wybijamy jajo, dolewamy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy
  • Jajo z wodą przelewamy do miski z drożdżami i szybko mieszamy, a następnie przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aby drożdże wyrosły i pojawiła się piana
  • Mąkę przesiewamy do dużej miski, a w środku robimy zagłębienie
  • W zagłębienie wlewamy drożdże, całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto
  • Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Ciasto przenosimy do formy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1 godz.
  • Pomidory i pieczarki kroimy w cienkie plastry
  • Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Na spodzie pizzy rozsmarowujemy przecier pomidorowy, nakładamy pomidory oraz pieczarki i całość posypujemy przyprawami (oregano) oraz serem
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pizz.

Do tej pizzy możesz dodać więcej ulubionych dodatków np. oliwki, szynkę czy salami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor koktajlowy (510 g)
  • Mąka razowa (300 g)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Ser Mozzarella (150 g)
  • Woda (125 ml)
  • Przecier pomidorowy (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Drożdże w proszku (9 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Stolnica, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Trufle kokosowo-czekoladowe

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania kleistej masy Formujemy kulki i obtaczamy w wybranej posypce

WIĘCEJ >

Pudding pomarańczowy

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C Kokilki lekko smarujemy tłuszczem Z pomarańczy ścieramy skórkę, po czym rozkrajamy owoc na pół i z jednej połówki wyciskamy łyżkę soku, z drugiej połówki usuwamy skórkę oraz włókna…

WIĘCEJ >

Wieprzowina z ananasową salsą

Mięso kroimy w plastry (na 1 porcję 1 plaster) Każdy plaster mięsa wkładamy między dwa kawałki folii i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 1 cm Następnie wkładamy mięso do lodówki Ananasa kroimy na…

WIĘCEJ >

Chłodnik ogórkowy z koperkiem

Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiamy na ok. 5 minut W tym czasie siekamy zieleninę Do miski z ogórkami dodajemy pozostałe składniki i całość…

WIĘCEJ >