fbpx
logo
Szukaj
open close

Chrupiąca pizza z pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0559dd50-6377-440f-8736-792131c0027a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chrupiąca pizza z pieczarkami

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy cukier oraz drożdże i mieszamy
  • Do osobnej miski wybijamy jajo, dolewamy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy
  • Jajo z wodą przelewamy do miski z drożdżami i szybko mieszamy, a następnie przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aby drożdże wyrosły i pojawiła się piana
  • Mąkę przesiewamy do dużej miski, a w środku robimy zagłębienie
  • W zagłębienie wlewamy drożdże, całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto
  • Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Ciasto przenosimy do formy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1 godz.
  • Pomidory i pieczarki kroimy w cienkie plastry
  • Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Na spodzie pizzy rozsmarowujemy przecier pomidorowy, nakładamy pomidory oraz pieczarki i całość posypujemy przyprawami (oregano) oraz serem
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pizz.

Do tej pizzy możesz dodać więcej ulubionych dodatków np. oliwki, szynkę czy salami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor koktajlowy (510 g)
  • Mąka razowa (300 g)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Ser Mozzarella (150 g)
  • Woda (125 ml)
  • Przecier pomidorowy (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Drożdże w proszku (9 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Stolnica, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pizza margherita

Do miski wsypujemy mąki, cukier, drożdże oraz przyprawy (sól) i mieszamy Dolewamy wodę oraz tłuszcz i wyrabiamy na jednolitą masę Blat podsypujemy mąkę i ugniatamy ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne…

WIĘCEJ >

Pizza na razowym cieście

Do miski przesiewamy mąki, dodajemy przyprawy (sól) oraz drożdże i mieszamy Dolewamy połowę tłuszczu (oliwy) oraz ciepłą wodę i mieszamy do momentu, aż otrzymamy miękkie ciasto Blat podsypujemy mąką i ugniatamy na nim ciasto przez…

WIĘCEJ >

Mini pizza

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Kalarepę obieramy, odcinamy twardy spód i kroimy w plastry o grubości ok. 2-3 mm Plastry kalarepy układamy na papier, skrapiamy tłuszczem i posypujemy…

WIĘCEJ >

Pizza szpinakowa

Do blendera wybijamy jaja, dodajemy szpinak oraz przyprawy i całość blendujemy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się jaj)

WIĘCEJ >