fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrupiąca pizza z pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-277
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chrupiąca pizza z pieczarkami

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy cukier oraz drożdże i mieszamy
  • Do osobnej miski wybijamy jajo, dolewamy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy
  • Jajo z wodą przelewamy do miski z drożdżami i szybko mieszamy, a następnie przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aby drożdże wyrosły i pojawiła się piana
  • Mąkę przesiewamy do dużej miski, a w środku robimy zagłębienie
  • W zagłębienie wlewamy drożdże, całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto
  • Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Ciasto przenosimy do formy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1 godz.
  • Pomidory i pieczarki kroimy w cienkie plastry
  • Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Na spodzie pizzy rozsmarowujemy przecier pomidorowy, nakładamy pomidory oraz pieczarki i całość posypujemy przyprawami (oregano) oraz serem
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pizz.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (510 g)
  • Mąka razowa (300 g)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Ser Mozzarella (150 g)
  • Woda (125 ml)
  • Przecier pomidorowy (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Drożdże w proszku (9 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Stolnica, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku

Sałatę strzępiastą rwiemy w palcach i wrzucamy do miski Dodajemy rukolę Pomidora kroimy w cząstki i układamy na sałacie Awokado obieramy ze skóry i kładziemy na sałacie Dorzucamy do miski oliwki Cykorię rozdzielamy na pojedyncze…

WIĘCEJ >

Paleo mizeria

Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy dwie łyżki śmietanki kokosowej (może być też górna warstwa ze schłodzonej puszki mleka kokosowego). Ogórek dokładnie mieszamy ze śmietanką i dopraiwamy dwoma szczyptami soli i pieprzu….

WIĘCEJ >

Dziecięce pancakes – miś i sówka

Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Banana obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – bakaliowy miś

Na talerz kładziemy kromkę chleba i dekorujemy pozostałymi składnikami, tak jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >