fbpx
logo
Szukaj
open close

Pizza margherita

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c807ca3b0-b6ee-4451-9b5f-02dd9ba95990
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pizza margherita

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąki, cukier, drożdże oraz przyprawy (sól) i mieszamy
  • Dolewamy wodę oraz tłuszcz i wyrabiamy na jednolitą masę
  • Blat podsypujemy mąkę i ugniatamy ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne
  • Następnie przenosimy ciasto do torby foliowej (lub do miski i przykrywamy ściereczką) i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Pomidory i mozzarellę kroimy w cienkie plastry
  • Wilgotnymi dłoniami wciskamy ciasto w formę do pieczenia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym (pozostawiając mały odstęp przy brzegu) i układamy na nim pomidory, mozzarellę oraz połowę bazylii i skrapiamy tłuszczem
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Upieczoną pizzę posypujemy pozostałą bazylią

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pizz.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (340 g)
  • Ser Mozzarella (120 g)
  • Woda (100 ml)
  • Mąka żytnia (80 g)
  • Mąka orkiszowa (80 g)
  • Przecier pomidorowy (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Bazylia (świeża) (12 g)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Drożdże w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Mini pizza

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Kalarepę obieramy, odcinamy twardy spód i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Pizza szpinakowa

Do blendera wybijamy jaja, dodajemy szpinak oraz przyprawy i całość blendujemy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę i smażymy przez (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym

Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym ścieramy na cienkich oczkach na tarce do jarzyn W oddzielnej misce oddzielamy żółtka od (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowa gryczana pizza

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać (…)

WIĘCEJ >