fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pizza margherita

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-267
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pizza margherita

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąki, cukier, drożdże oraz przyprawy (sól) i mieszamy
  • Dolewamy wodę oraz tłuszcz i wyrabiamy na jednolitą masę
  • Blat podsypujemy mąkę i ugniatamy ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne
  • Następnie przenosimy ciasto do torby foliowej (lub do miski i przykrywamy ściereczką) i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Pomidory i mozzarellę kroimy w cienkie plastry
  • Wilgotnymi dłoniami wciskamy ciasto w formę do pieczenia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym (pozostawiając mały odstęp przy brzegu) i układamy na nim pomidory, mozzarellę oraz połowę bazylii i skrapiamy tłuszczem
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Upieczoną pizzę posypujemy pozostałą bazylią

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pizz.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (340 g)
  • Ser Mozzarella (120 g)
  • Woda (100 ml)
  • Mąka żytnia (80 g)
  • Mąka pszenna (80 g)
  • Przecier pomidorowy (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Bazylia (świeża) (12 g)
  • Cukier biały kryształ (2.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Drożdże w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowana polędwica wołowa

Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy (usuwamy ścięgna) Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy Marynatę wcieramy w mięso i odstawiamy na ok. 1 godz. Grill rozgrzewamy do temp. 200 st. C Kładziemy mięso i…

WIĘCEJ >

Dip ze świeżymi ziołami

Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem

WIĘCEJ >

Pączki bekonowe

Wszystkie składniki oprócz boczku razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia. Gotowe pączusie polewamy 'lukrem’ z rozpuszczonego masła kokosowego i posypujemy pokrojonym drobno boczkiem.

WIĘCEJ >

Szpinak z cytrusową nutą

Rozgrzewamy oliwę na patelni Dodajemy szpinak, solimy Smażymy 4 minuty, zdejmujemy z ognia Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy do szpinaku, mieszamy

WIĘCEJ >