Pizza margherita
Pizza margherita
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąki, cukier, drożdże oraz przyprawy (sól) i mieszamy
- Dolewamy wodę oraz tłuszcz i wyrabiamy na jednolitą masę
- Blat podsypujemy mąkę i ugniatamy ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne
- Następnie przenosimy ciasto do torby foliowej (lub do miski i przykrywamy ściereczką) i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut
- Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
- Pomidory i mozzarellę kroimy w cienkie plastry
- Wilgotnymi dłoniami wciskamy ciasto w formę do pieczenia
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym (pozostawiając mały odstęp przy brzegu) i układamy na nim pomidory, mozzarellę oraz połowę bazylii i skrapiamy tłuszczem
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
- Upieczoną pizzę posypujemy pozostałą bazylią
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pizz.
Autor
Lista składników
- Pomidor (340 g)
- Ser Mozzarella (120 g)
- Woda (100 ml)
- Mąka żytnia (80 g)
- Mąka orkiszowa (80 g)
- Przecier pomidorowy (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Bazylia (świeża) (12 g)
- Cukier trzcinowy (2.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Drożdże w proszku (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Mini pizza
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Kalarepę obieramy, odcinamy twardy spód i kroimy w plastry o grubości ok. 2-3 mm Plastry kalarepy układamy na papier, skrapiamy tłuszczem i posypujemy…
WIĘCEJ >Pizza szpinakowa
Do blendera wybijamy jaja, dodajemy szpinak oraz przyprawy i całość blendujemy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się jaj)
WIĘCEJ >Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym
Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym ścieramy na cienkich oczkach na tarce do jarzyn W oddzielnej misce oddzielamy żółtka od białek Żółtka mieszamy ze startymi warzywami, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki gryczanej i całość…
WIĘCEJ >Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)
Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…
WIĘCEJ >