fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pizza na razowym cieście

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce8f17369-a878-434a-a3d4-cb74ca4e6af1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pizza na razowym cieście

Przygotowanie

  • Do miski przesiewamy mąki, dodajemy przyprawy (sól) oraz drożdże i mieszamy
  • Dolewamy połowę tłuszczu (oliwy) oraz ciepłą wodę i mieszamy do momentu, aż otrzymamy miękkie ciasto
  • Blat podsypujemy mąką i ugniatamy na nim ciasto przez ok. 5 minut (do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne)
  • Miskę smarujemy tłuszczem, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Stolnicę posypujemy mąką i zagniatamy na niej ciasto przez ok. 2 minuty
  • Następnie dzielimy ciasto na 4 równe części i rozwałkowujemy placki o średnicy ok. 18 cm
  • Blachy smarujemy tłuszczem i układamy na nich ciasto
  • Mozzarellę i paprykę kroimy w kostkę
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Kiełbasę kroimy w plasterki
  • Ciasto smarujemy przecierem i układamy na nim mozzarellę, paprykę, pomidorki i kiełbasę
  • Blachy wkładamy do piekarnika na ok. 10-12 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pizz.

Do pizzy możesz dodać więcej ulubionych dodatków np. salami lub pieczarki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor koktajlowy (400 g)
  • Woda (300 ml)
  • Mąka razowa (200 g)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Papryka żółta (150 g)
  • Ser Mozzarella (125 g)
  • Przecier pomidorowy (80 g)
  • Kiełbasa chorizo (75 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Drożdże w proszku (7 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kala-mniaki

Kalafior gotujemy do miękkości i odcedzamy. Następnie całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki lub dozwolonymi ziołami Wykładamy do brytfanki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem kokosowym. Zapiekamy w piekarniku do czasu, aż…

WIĘCEJ >

Sałatka makaronowa z ogórkiem

Różyczki brokułu ugotować we wrzącej wodzie przez 3 – 4 minuty. Na patelni lekko rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać drobno posiekaną cebulę. Podsmażyć krótko cebulę, a następnie dodać pokrojone różyczki brokułu, posiekane liście jarmużu…

WIĘCEJ >

Naleśniki z wołowiną i serem

Do miski wybijamy jajo, dolewamy mleko oraz dodajemy połowę roztopionego tłuszczu i dokładnie mieszamy Dodajemy mąkę i ponownie całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji Cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do…

WIĘCEJ >

Kanapki dziecięce – lisek i rybka z owocami

Lisek Na kromkę chleba kładziemy ser i razem wycinamy kawałek na kształt głowy liska Jabłko obieramy i kroimy na kawałki (uszy i pyszczek) Z truskawki usuwamy szypułkę i kroimy na kawałki (uszy i nosek) Wszystkie…

WIĘCEJ >