Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami
Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami
Przygotowanie
- Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości
- Mięso pokroić na 3 plastry
- Rozbić tłuczkiem do mięsa, lub sztekerem / siekaczem do mięsa
- Lekko posolić
- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
- Smażymy kotlety po 2-3 minuty z każdej strony
- Zdejmujemy mięso z patelni
- Dodajemy cebulę
- Zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy koncentrat / przecier pomidorowy i ugotowane warzywa
- Dolewamy rosół
- Zagotowujemy
- Miksujemy blenderem
- Dodajemy zielony pieprz
- Dodajemy mięso do sosu i zagotowujemy
- Na talerz nakładamy ziemniaki
- Obok kładziemy kapustę
- Obok nakładamy mięso i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (200 g)
- Sarnina udziec (180 g)
- Kapusta kiszona (150 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Marchew (świeża) (20 g)
- Pietruszka korzeń (20 g)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Pieprz zielony w zalewie (marynowany) (8 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Nutella z awokado
Awokado obieramy, kroimy, pestkę wyrzucamy. Banana obieramy. Banana i awokado wrzucamy do naczynia, w którym będziemy miksować. Orzechy mielimy w młynku do kawy i wsypujemy do naczynia, w którym będziemy blendować. Dodajemy miód i olej…
WIĘCEJ >Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym
Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym ścieramy na cienkich oczkach na tarce do jarzyn W oddzielnej misce oddzielamy żółtka od białek Żółtka mieszamy ze startymi warzywami, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki gryczanej i całość…
WIĘCEJ >Szparagi z pulpecikami wieprzowymi duszonymi w cebuli
Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej osolonej wodzie i wyjmujemy na miskę Boczek kroimy w kawałki Marchew, pietruszkę, obieramy Mielimy boczek w maszynce do mięsa Co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki lub marchewki na…
WIĘCEJ >Gulasz z cielęciny
Cielęcinę kroimy w kostkę. Obieramy marchewki i kroimy w plastry, pomidora w kostkę. Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy na nim mięso z warzywami przez kilka minut. Dodajemy przyprawy. Przekładamy zawartość patelni do misy wolnowaru…
WIĘCEJ >