Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami
Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami
Przygotowanie
- Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości
- Mięso pokroić na 3 plastry
- Rozbić tłuczkiem do mięsa, lub sztekerem / siekaczem do mięsa
- Lekko posolić
- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
- Smażymy kotlety po 2-3 minuty z każdej strony
- Zdejmujemy mięso z patelni
- Dodajemy cebulę
- Zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy koncentrat / przecier pomidorowy i ugotowane warzywa
- Dolewamy rosół
- Zagotowujemy
- Miksujemy blenderem
- Dodajemy zielony pieprz
- Dodajemy mięso do sosu i zagotowujemy
- Na talerz nakładamy ziemniaki
- Obok kładziemy kapustę
- Obok nakładamy mięso i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (200 g)
- Sarnina udziec (180 g)
- Kapusta kiszona (150 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Cebula (50 g)
- Marchew (20 g)
- Pietruszka korzeń (20 g)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Pieprz zielony w zalewie (marynowany) (8 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe
Dorsza nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na bok. Selera obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry, a następnie słupki. Selera przekładamy do pojemnika, zalewamy olejem i zasypujemy przyprawami. Zamykamy pojemnik i potrząsamy…
WIĘCEJ >Ryżanka z mlekiem roślinnym i jabłkiem
Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i do momentu, aż pochłonie całe mleko) Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Ryżankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko oraz cynamon i mieszamy
WIĘCEJ >Pieczony udziec jagnięcy z miętową salsą
Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę do mięsa. W moździerzu rozcieramy drobno posiekane dwa ząbki czosnku, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu i sól. W przypadku braku moździerza, można w zwykłej misce…
WIĘCEJ >Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z czekoladą
Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 10 min Miksujemy blenderem Mieszamy z wiórkami i tłuszczem Powinna nam wyjść taka klejąca masa Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić) Nakładamy ciasto do foremek Foremki…
WIĘCEJ >