fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9e9f7279-45d9-44e0-9fc7-d6c2adbb3e53-1

Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami

Przygotowanie

  • Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości
  • Mięso pokroić na 3 plastry
  • Rozbić tłuczkiem do mięsa, lub sztekerem / siekaczem do mięsa
  • Lekko posolić
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Smażymy kotlety po 2-3 minuty z każdej strony
  • Zdejmujemy mięso z patelni
  • Dodajemy cebulę
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy koncentrat / przecier pomidorowy i ugotowane warzywa
  • Dolewamy rosół
  • Zagotowujemy
  • Miksujemy blenderem
  • Dodajemy zielony pieprz
  • Dodajemy mięso do sosu i zagotowujemy
  • Na talerz nakładamy ziemniaki
  • Obok kładziemy kapustę
  • Obok nakładamy mięso i polewamy sosem 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie spożywamy ziemniaków, koncentratu / przecieru pomidorowego oraz pieprzu czarnego. Więcej informacji znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Możesz również przyrządzić bitki wołowe – przepis w powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 180 g udźca z sarny
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu (5 g)
  • ¼ ugotowanej marchewki (15 g)
  • ¼ ugotowanej pietruszka (20 g)
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
  • 4 małe, młode ziemniaki (200 g)
  • 150 g kapusty kiszonej
  • 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
  • ½ obranej cebuli (50 g)
  • 1 łyżka koncentratu / przecieru pomidorowego (25 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Siekacz do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości Ugotowany ryż przełożyć na sito i przelać kilkakrotnie zimną wodą Odcedzić ryż z wody Ogórki pokroić w kostkę Cebulę pokroić w kostkę Awokado obrać, przekroić na pół,…

WIĘCEJ >

Oliwkowe tagliatelle

Masło rozgrzewamy na patelni Za pomocą obieraczki do warzyw, obieramy umytą cukinię, na tyle ile to możliwe, tworząc „tagliatelle” Makaron kładziemy na patelnię i podsmażamy Po kilku minutach dodajemy oliwki Pod koniec smażenia wbijamy na…

WIĘCEJ >

Ciasto ananasowe

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!) Ananasa obieramy ze skóry, usuwamy zdrewniały środek, kroimy na mniejsze kawałki Jajka wybijamy do blendera, dodajemy…

WIĘCEJ >

Chrzanowa zupa krem

Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy Pora kroimy w plastry, czosnek obieramy Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem…

WIĘCEJ >