fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9e9f7279-45d9-44e0-9fc7-d6c2adbb3e53-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami

Przygotowanie

  • Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości
  • Mięso pokroić na 3 plastry
  • Rozbić tłuczkiem do mięsa, lub sztekerem / siekaczem do mięsa
  • Lekko posolić
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Smażymy kotlety po 2-3 minuty z każdej strony
  • Zdejmujemy mięso z patelni
  • Dodajemy cebulę
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy koncentrat / przecier pomidorowy i ugotowane warzywa
  • Dolewamy rosół
  • Zagotowujemy
  • Miksujemy blenderem
  • Dodajemy zielony pieprz
  • Dodajemy mięso do sosu i zagotowujemy
  • Na talerz nakładamy ziemniaki
  • Obok kładziemy kapustę
  • Obok nakładamy mięso i polewamy sosem 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie spożywamy ziemniaków, koncentratu / przecieru pomidorowego oraz pieprzu czarnego. Więcej informacji znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Możesz również przyrządzić bitki wołowe – przepis w powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 180 g udźca z sarny
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu (5 g)
  • ¼ ugotowanej marchewki (15 g)
  • ¼ ugotowanej pietruszka (20 g)
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
  • 4 małe, młode ziemniaki (200 g)
  • 150 g kapusty kiszonej
  • 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
  • ½ obranej cebuli (50 g)
  • 1 łyżka koncentratu / przecieru pomidorowego (25 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Siekacz do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata rzymska z pieczonym dorszem

Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy tłuszcz Pieczemy w piekarniku przez 20 min w temp. 180 st. C Sałatę układamy na talerzu Pomidory kroimy w paski lub na pół i układamy na…

WIĘCEJ >

Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym

Purée selerowo-gruszkowe Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją Seler obrać, pokroić w grubą kostkę Gruszkę obrać i pokroić na 4 części Seler i gruszkę włożyć do…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z cukinii

Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym

Makrelę obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy palcami na kawałki i przekładamy do miseczki Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę…

WIĘCEJ >