Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami
Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami
Przygotowanie
- Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości
- Mięso pokroić na 3 plastry
- Rozbić tłuczkiem do mięsa, lub sztekerem / siekaczem do mięsa
- Lekko posolić
- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
- Smażymy kotlety po 2-3 minuty z każdej strony
- Zdejmujemy mięso z patelni
- Dodajemy cebulę
- Zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy koncentrat / przecier pomidorowy i ugotowane warzywa
- Dolewamy rosół
- Zagotowujemy
- Miksujemy blenderem
- Dodajemy zielony pieprz
- Dodajemy mięso do sosu i zagotowujemy
- Na talerz nakładamy ziemniaki
- Obok kładziemy kapustę
- Obok nakładamy mięso i polewamy sosem
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie spożywamy ziemniaków, koncentratu / przecieru pomidorowego oraz pieprzu czarnego. Więcej informacji znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Możesz również przyrządzić bitki wołowe – przepis w powiązanych.
Autor
Lista składników
- 180 g udźca z sarny
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu (5 g)
- ¼ ugotowanej marchewki (15 g)
- ¼ ugotowanej pietruszka (20 g)
- ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
- 4 małe, młode ziemniaki (200 g)
- 150 g kapusty kiszonej
- 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
- ½ obranej cebuli (50 g)
- 1 łyżka koncentratu / przecieru pomidorowego (25 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałata rzymska z pieczonym dorszem
Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy tłuszcz Pieczemy w piekarniku przez 20 min w temp. 180 st. C Sałatę układamy na talerzu Pomidory kroimy w paski lub na pół i układamy na…
WIĘCEJ >Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym
Purée selerowo-gruszkowe Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją Seler obrać, pokroić w grubą kostkę Gruszkę obrać i pokroić na 4 części Seler i gruszkę włożyć do…
WIĘCEJ >Zapiekanka z cukinii
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…
WIĘCEJ >Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym
Makrelę obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy palcami na kawałki i przekładamy do miseczki Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę…
WIĘCEJ >