Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami
Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami
Przygotowanie
- Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości
- Mięso pokroić na 3 plastry
- Rozbić tłuczkiem do mięsa, lub sztekerem / siekaczem do mięsa
- Lekko posolić
- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
- Smażymy kotlety po 2-3 minuty z każdej strony
- Zdejmujemy mięso z patelni
- Dodajemy cebulę
- Zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy koncentrat / przecier pomidorowy i ugotowane warzywa
- Dolewamy rosół
- Zagotowujemy
- Miksujemy blenderem
- Dodajemy zielony pieprz
- Dodajemy mięso do sosu i zagotowujemy
- Na talerz nakładamy ziemniaki
- Obok kładziemy kapustę
- Obok nakładamy mięso i polewamy sosem
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie spożywamy ziemniaków, koncentratu / przecieru pomidorowego oraz pieprzu czarnego. Więcej informacji znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Możesz również przyrządzić bitki wołowe – przepis w powiązanych.
Autor
Lista składników
- 180 g udźca z sarny
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu (5 g)
- ¼ ugotowanej marchewki (15 g)
- ¼ ugotowanej pietruszka (20 g)
- ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
- 4 małe, młode ziemniaki (200 g)
- 150 g kapusty kiszonej
- 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
- ½ obranej cebuli (50 g)
- 1 łyżka koncentratu / przecieru pomidorowego (25 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka dyniowa z łososiem i awokado
Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy dynię Dodajemy kawałki wędzonego łososia Pomidorki kroimy na pół i dodajemy na sałatkę Awokado obieramy, kroimy w paski i kładziemy na wierzchu sałatki Polewamy sosem
WIĘCEJ >Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min. Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w…
WIĘCEJ >Warzywa z grilla z jajkami sadzonymi i kiełbasą
Kiełbasę ponacinać w paski Cukinię pokroić w plastry Paprykę pokroić w plastry Kalarepę obrać i pokroić w plastry Cebulę pokroić w plastry Białą rzodkiew obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać łyżkę tłuszczu…
WIĘCEJ >Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)
Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli Wlewamy ¾ szklanki wrzątku Mieszamy drewnianą łyżką Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…
WIĘCEJ >