fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jedno jabłko dziennie dla zdrowia to mit!

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Jedno jabłko dziennie dla zdrowia to mit!

jabłko

Uważasz, że jabłka dodadzą ci zdrowia? To niestety mit. Dzisiejsze warzywa i owoce są nawet do 90% uboższe w witaminy i minerały niż 20 lat temu. Nie oznacza to, że masz ich nie jeść. Warto! Dieta powinna być urozmaicona, ale jeśli namiętnie wyciskasz soki z owoców, to twoja dieta wzbogaci się przede wszystkim w cukier.

Jabłko dla zdrowia

W pewnym badaniu poproszono 46 mężczyzn z nadwagą, mających wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów, aby wzięli udział w eksperymencie żywieniowym. Podzielono ich na połowę – 23 odżywiało się tak jak dotychczas, a druga połowa jadła dodatkowo codziennie jedno jabłko Golden Delicious. Znane jest powiedzenie „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”. Co się okazało? Po dwóch miesiącach mężczyźni jedzący codziennie jedno jabłko mieli wyższy poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. 

Wniosek

Jabłka mają sporo cukru (jest to dodatkowy cukier w diecie), a zbyt mało fitozwiązków, by oddziaływać np. antyoksydacyjnie na organizm. Ma to szczególne znaczenie dla osób, które wzięły sobie do serca hasło „pięć porcji warzyw i owoców w ciągu dnia” i namiętnie wyciskają soki owocowe (źródło: Jo Robinson, Dzika strona jedzenia, Białystok 2014).

Do tej pory u żadnego z moich pacjentów nie zauważyłam efektu schudnięcia i „ozdrowienia” po tym jak do diety włączono soki owocowe, nawet te samodzielnie wyciskane. Zwykle waga wzrasta. Polecam natomiast soki warzywne, w szczególności z zielonych warzyw. Zmniejszają one stany zapalne w organizmie, co jest widoczne w obniżeniu poziomu homocysteiny, trójglicerydów czy cholesterolu LDL.

Jabłka bez robaków są szkodliwe

Kolejny ciekawy fakt dotyczący jabłek (podejrzewam, że nie dotyczy aż w takiej mierze tych ekologicznych z robakiem): zanim trafią do sklepu, są pryskane 23 razy. Zawierają one średnio 42 pozostałości po pestycydach, a spośród nich: 7 pozostałości chemicznych podejrzewa się o korelację z rakiem, kolejne 10 to neurotoksyny, następnych 19 działa na gospodarkę hormonalną, ostatnie 6 ma negatywny wpływ na ludzką reprodukcję i rozwój płodu.

Jeść czy nie jeść?

Kilka rad:

  • Jedz w ciągu dnia owoce, np. na jeden z posiłków, nie jedz ich między posiłkami.
  • Jedz owoce, ale nie wyciskaj z nich soków.
  • Jeśli potrzebujesz sokoterapii, rób ją z zielonych warzyw.
  • Nie łącz owoców z mięsem – będziesz mieć wzdęcia.
  • Owoce najlepiej spożywaj na pusty żołądek, wtedy najszybciej się trawią.
  • Kupuj owoce z robakami! Skoro robak chce je zjeść, tzn. że są zdrowe.

Sprawdź jeszcze:

Dołącz do naszej grupy wsparcia na Facebooku:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Uważasz, że jabłka dodadzą ci zdrowia? To niestety mit. Dzisiejsze warzywa i owoce są nawet do 90% uboższe w witaminy i minerały niż 20 lat temu. Nie oznacza to, że masz ich nie jeść. Warto! Dieta powinna być urozmaicona, ale jeśli namiętnie wyciskasz soki z owoców, to twoja dieta wzbogaci się przede wszystkim w cukier.

Jabłko dla zdrowia

W pewnym badaniu poproszono 46 mężczyzn z nadwagą, mających wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów, aby wzięli udział w eksperymencie żywieniowym. Podzielono ich na połowę – 23 odżywiało się tak jak dotychczas, a druga połowa jadła dodatkowo codziennie jedno jabłko Golden Delicious. Znane jest powiedzenie „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”. Co się okazało? Po dwóch miesiącach mężczyźni jedzący codziennie jedno jabłko mieli wyższy poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. 

Wniosek

Jabłka mają sporo cukru (jest to dodatkowy cukier w diecie), a zbyt mało fitozwiązków, by oddziaływać np. antyoksydacyjnie na organizm. Ma to szczególne znaczenie dla osób, które wzięły sobie do serca hasło „pięć porcji warzyw i owoców w ciągu dnia” i namiętnie wyciskają soki owocowe (źródło: Jo Robinson, Dzika strona jedzenia, Białystok 2014).

Do tej pory u żadnego z moich pacjentów nie zauważyłam efektu schudnięcia i „ozdrowienia” po tym jak do diety włączono soki owocowe, nawet te samodzielnie wyciskane. Zwykle waga wzrasta. Polecam natomiast soki warzywne, w szczególności z zielonych warzyw. Zmniejszają one stany zapalne w organizmie, co jest widoczne w obniżeniu poziomu homocysteiny, trójglicerydów czy cholesterolu LDL.

Jabłka bez robaków są szkodliwe

Kolejny ciekawy fakt dotyczący jabłek (podejrzewam, że nie dotyczy aż w takiej mierze tych ekologicznych z robakiem): zanim trafią do sklepu, są pryskane 23 razy. Zawierają one średnio 42 pozostałości po pestycydach, a spośród nich: 7 pozostałości chemicznych podejrzewa się o korelację z rakiem, kolejne 10 to neurotoksyny, następnych 19 działa na gospodarkę hormonalną, ostatnie 6 ma negatywny wpływ na ludzką reprodukcję i rozwój płodu.

Jeść czy nie jeść?

Kilka rad:

  • Jedz w ciągu dnia owoce, np. na jeden z posiłków, nie jedz ich między posiłkami.
  • Jedz owoce, ale nie wyciskaj z nich soków.
  • Jeśli potrzebujesz sokoterapii, rób ją z zielonych warzyw.
  • Nie łącz owoców z mięsem – będziesz mieć wzdęcia.
  • Owoce najlepiej spożywaj na pusty żołądek, wtedy najszybciej się trawią.
  • Kupuj owoce z robakami! Skoro robak chce je zjeść, tzn. że są zdrowe.

Sprawdź jeszcze:

Dołącz do naszej grupy wsparcia na Facebooku:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
8 listopada 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Homocysteina

Homocysteina – cichy zabójca

Homocysteina (hcy) to niebezpieczny aminokwas, którego wysoki poziom przyczynia się do miażdżycy i zawałów serca. To tykająca bomba, cichy zabójca. Homocysteina znana jest od wielu lat, ale wciąż przez wielu lekarzy i diagnostów nie jest…

WIĘCEJ >
Białko

Białko – najważniejszy składnik organizmu

Białko to drugi co do wielkości (po wodzie) składnik naszego organizmu. Można powiedzieć, że wszystko zbudowane jest z białka: mięśnie, stawy, organy wewnętrzne, hormony, enzymy. W organizmie ludzkim jest około 10–14 kg białka z czego…

WIĘCEJ >

Nasiona chia – skarbnica składników odżywczych czy zbędny wydatek?

Nasiona chia są uznawane za bogactwo składników mineralnych i witaminowych, ale przede wszystkim za bogate źródło kwasów omega-3. Głównie przyrządza się z nich puddingi, choć przepisów kulinarnych na sławne nasiona jest wiele. Czy nasiona chia…

WIĘCEJ >

Radio Opole: grzyby

Radio Opole Żyj Zdrowo i Kolorowo: Grzyby - czy zawierają jakieś wartości odżywcze? Dostarczają nam sporej ilości witamin z grupy B, zwłaszcza pirydoksyny (wit B6), niacyny (wit PP), ryboflawiny (wit B2)

WIĘCEJ >