fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki gryczane nadziewane szparagami i spaghetti warzywnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2d2b3b25-bbf4-4adf-b76d-855dc2b85d34

Naleśniki gryczane nadziewane szparagami i spaghetti warzywnym

Przygotowanie

Naleśniki:

  • Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
  • Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
  • Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
  • Dodajemy tłuszcz, mieszamy
  • Odstawiamy na 10 min żeby ciasto odpoczęło
  • Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko, żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu

Farsz:

  • Obieramy marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek
  • Cukinię, marchew i pietruszkę trzemy na makaron narzędziem, które mamy (jak nie mamy nic, to nożem w podłużne plastry a potem plastry kroimy w paseczki/makaron)
  • Cebulę i czosnek kroimy w plastry
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, wrzucamy cebulę z czosnkiem, podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy resztę pociętych warzyw
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Podsmażamy 3 min
  • Wlewamy ½ szklani zimnej wody
  • Szparagi kroimy na małe kawałki 3-4 cm i dodajemy do warzyw
  • Przykrywamy pokrywką, dusimy 2-3 min

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne naleśniki z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Naleśniki

  • ½ szklanki mąki gryczanej (70 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 szklanka wody gazowanej (250 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (45 g)

Farsz

  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 200 g ugotowanych szparagów (mogą być ze słoika)
  • 2 – 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (45 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajecznica z żółtek na cukinii

Cukinię i szczypiorek myjemy i kroimy (można użyć szczypiorku lub szczypioru, tego grubszego, będzie jeszcze smaczniej) Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy warzywa, można dodać również inne ulubione świeże zioła Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło Rozbijamy…

WIĘCEJ >

Jajecznica z boczkiem

Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzną patelnię. Czekając, aż tłuszcz się wytopi, drobno kroimy cebulę dymkę (wraz ze szczypiorkiem). Do podsmażonego boczku i cebuli wrzucamy kolendrę i mieszamy.   Wbijamy na patelnię 6 jajek…

WIĘCEJ >

Sałatka z awokado, z chorizo i z jajkiem na miękko

Jajko gotujemy na miękko (3 minuty we wrzątku) Wszystkie składniki kroimy i układamy na liściach szpinaku Na wierzchu kładziemy jajko na miękko przekrojone na pół lub na ćwiartki

WIĘCEJ >

Jajko w koszulce z pieczarek

Dwie pieczarki czyścimy, wydrążamy środek, przyprawiamy i skrapiamy oliwą Układamy na blaszcze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia Wykładamy plastrami boczku Do środka wbijamy jajko Doprawiamy solą i pieprzem Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st….

WIĘCEJ >