Naleśniki gryczane nadziewane szparagami i spaghetti warzywnym
Naleśniki gryczane nadziewane szparagami i spaghetti warzywnym
Przygotowanie
Naleśniki:
- Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
- Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
- Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
- Dodajemy tłuszcz, mieszamy
- Odstawiamy na 10 min żeby ciasto odpoczęło
- Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko, żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu
Farsz:
- Obieramy marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek
- Cukinię, marchew i pietruszkę trzemy na makaron narzędziem, które mamy (jak nie mamy nic, to nożem w podłużne plastry a potem plastry kroimy w paseczki/makaron)
- Cebulę i czosnek kroimy w plastry
- Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, wrzucamy cebulę z czosnkiem, podsmażamy 2-3 min
- Dodajemy resztę pociętych warzyw
- Lekko solimy i pieprzymy
- Podsmażamy 3 min
- Wlewamy ½ szklani zimnej wody
- Szparagi kroimy na małe kawałki 3-4 cm i dodajemy do warzyw
- Przykrywamy pokrywką, dusimy 2-3 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia naleśników gryczanych.
Autor
Lista składników
Naleśniki gryczane
- Woda (250 ml)
- Mąka gryczana (70 g)
- Jajo kurze rozm. M (51 g)
- Masło klarowane ghee (45 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Farsz
- Szparag (200 g)
- Cukinia zielona (150 g)
- Woda (100 ml)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Masło klarowane ghee (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Marchew (świeża) (20 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb gryczany z szynką i sałatą (kanapki)
Chleb posmarować masłem Na dwie kromki położyć sałatę Pomidora pokroić w 4 plastry i po 2 plastry położyć na kanapce Przykryć pomidory plastrami szynki Przykryć kanapkę drugą posmarowaną kromką
WIĘCEJ >Klopsiki z cukinią
Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Do garnka wlewamy wodę na wysokość 3-4 cm, dodajemy sól, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wrzucamy uformowane kulki z mięsa o średnicy ok. 4…
WIĘCEJ >Kasza gryczana z kurkami
Kaszę gryczaną ugotować we wrzącej wodzie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Paprykę pokroić w kostkę Kurki wrzucić do miski i zalać zimną wodą, wyjąć grzyby i jeszcze dwa razy przepłukać Grzyby położyć…
WIĘCEJ >Burger z pieczarki
Dwie duże pieczarki pozbawiamy ogonków Ogórki drobno siekamy, dodajemy wołowinę, doprawiamy do smaku i ugniatamy przez 3 minuty Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek W tym samym czasie podsmażamy kapelusze pieczarek oraz przygotowanego burgera Podajemy…
WIĘCEJ >