fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki gryczane nadziewane szparagami i spaghetti warzywnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2d2b3b25-bbf4-4adf-b76d-855dc2b85d34
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Naleśniki gryczane nadziewane szparagami i spaghetti warzywnym

Przygotowanie

Naleśniki:

  • Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
  • Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
  • Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
  • Dodajemy tłuszcz, mieszamy
  • Odstawiamy na 10 min żeby ciasto odpoczęło
  • Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko, żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu

Farsz:

  • Obieramy marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek
  • Cukinię, marchew i pietruszkę trzemy na makaron narzędziem, które mamy (jak nie mamy nic, to nożem w podłużne plastry a potem plastry kroimy w paseczki/makaron)
  • Cebulę i czosnek kroimy w plastry
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, wrzucamy cebulę z czosnkiem, podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy resztę pociętych warzyw
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Podsmażamy 3 min
  • Wlewamy ½ szklani zimnej wody
  • Szparagi kroimy na małe kawałki 3-4 cm i dodajemy do warzyw
  • Przykrywamy pokrywką, dusimy 2-3 min

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne naleśniki z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Naleśniki

  • ½ szklanki mąki gryczanej (70 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 szklanka wody gazowanej (250 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (45 g)

Farsz

  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 200 g ugotowanych szparagów (mogą być ze słoika)
  • 2 – 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (45 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rolki nori z owocami morza

Marchewkę, ogórka i łososia kroimy w paski julienne. Awokado wydrążamy i widelcem rozgniatamy miąższ, dodajemy mielony imbir i dokładnie mieszamy. Pasta ta będzie pełniła taką funkcję jak ryż w tradycyjnym sushi. Rozkładamy arkusz wodorostów i…

WIĘCEJ >

Spaghetti Konjac z wędzonym pstrągiem w sosie pomidorowym

makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” w tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę pstrąga obieramy z skóry i…

WIĘCEJ >

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

Cukinia faszerowana Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy Kurczaka kroimy w paseczki Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy) Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym

Sznycel: Mielimy mięso, doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ręką i formujemy wrzecionowaty kształt Smażymy na smalcu po 3-4 min z każdej strony Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 5 min…

WIĘCEJ >