Naleśniki gryczane nadziewane szparagami i spaghetti warzywnym
Naleśniki gryczane nadziewane szparagami i spaghetti warzywnym
Przygotowanie
Naleśniki:
- Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
- Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
- Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
- Dodajemy tłuszcz, mieszamy
- Odstawiamy na 10 min żeby ciasto odpoczęło
- Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko, żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu
Farsz:
- Obieramy marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek
- Cukinię, marchew i pietruszkę trzemy na makaron narzędziem, które mamy (jak nie mamy nic, to nożem w podłużne plastry a potem plastry kroimy w paseczki/makaron)
- Cebulę i czosnek kroimy w plastry
- Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, wrzucamy cebulę z czosnkiem, podsmażamy 2-3 min
- Dodajemy resztę pociętych warzyw
- Lekko solimy i pieprzymy
- Podsmażamy 3 min
- Wlewamy ½ szklani zimnej wody
- Szparagi kroimy na małe kawałki 3-4 cm i dodajemy do warzyw
- Przykrywamy pokrywką, dusimy 2-3 min
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne naleśniki z dodatkami.
Autor
Lista składników
Naleśniki
- ½ szklanki mąki gryczanej (70 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 1 szklanka wody gazowanej (250 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (45 g)
Farsz
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- ½ cukinii (150 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 200 g ugotowanych szparagów (mogą być ze słoika)
- 2 – 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (45 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Rolki nori z owocami morza
Marchewkę, ogórka i łososia kroimy w paski julienne. Awokado wydrążamy i widelcem rozgniatamy miąższ, dodajemy mielony imbir i dokładnie mieszamy. Pasta ta będzie pełniła taką funkcję jak ryż w tradycyjnym sushi. Rozkładamy arkusz wodorostów i…
WIĘCEJ >Spaghetti Konjac z wędzonym pstrągiem w sosie pomidorowym
makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” w tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę pstrąga obieramy z skóry i…
WIĘCEJ >Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym
Cukinia faszerowana Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy Kurczaka kroimy w paseczki Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy) Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym
Sznycel: Mielimy mięso, doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ręką i formujemy wrzecionowaty kształt Smażymy na smalcu po 3-4 min z każdej strony Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 5 min…
WIĘCEJ >