Naleśniki gryczane z kurczakiem
Naleśniki gryczane z kurczakiem
Przygotowanie
Naleśniki:
- Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
- Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
- Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
- Dodajemy tłuszcz, mieszamy
- Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło
- Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu
Farsz:
- Kurczaka solimy i pieprzymy
- Paprykę kroimy w paseczki
- Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
- Wrzucamy kurczaka, podsmażamy 3 min z jednej strony, po czym kolejne 3 min z drugiej strony
- Dodajemy paprykę, przykrywamy pokrywką
- Dusimy 6-7 min na małym ogniu
- Mięso kładziemy na desce i kroimy w paski
- Mięso z papryką kładziemy na naleśnikach
- Dodajemy starty lub pokrojony ser
Rady dietetyka
Jeśli lubisz i jeśli nie cierpisz z powodu nietolerancji, możesz posypać naleśniki serem. Pamiętaj, że przed wyborem każdego przepisu, należy go najpierw przeanalizować pod kątem stosowanej diety.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje przyrządzenia naleśników gryczanych z różnymi, smacznymi dodatkami.
Autor
Lista składników
Naleśniki
- ½ szklanki mąki gryczanej (90 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 1 szklanka wody gazowanej (250 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (45 g)
Farsz
- 1 pierś z kurczaka (200 g)
- 1 czerwona papryka (230 g)
- 100 g sera koziego
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Śledzie w pomidorach
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, lub kostkę Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy przez 3 min cebulę Dodajemy koncentrat, mieszamy i podsmażamy 5 min Przekładamy do miski, czekamy 30 min aż przestygnie, wlewamy oliwę Lekko…
WIĘCEJ >Wolnowarzona karkówka
Karkówkę obtaczamy w przyprawach oraz oliwie i układamy w misie wolnowaru. Warzywa obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach Na wierzch układamy krojone warzywa i podlewamy wodą (ok. szklanki). Wolnowarzymy co najmniej 6 h…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado
Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę – marchew, pietruszkę, seler, jabłko, ogórka kiszonego, rzodkiewki, kalarepę i 1/2 awokado. Robimy sos vinaigrette. Blendujemy oliwę, 1/2 awokado, wodę, sok z cytryny, ocet jabłkowy i sól. Zblendowanym…
WIĘCEJ >Sałatka owocowa
Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki Gruszki, jabłka kroimy w kostkę Banana kroimy w plastry Winogrono kroimy na połówki, usuwamy pestki Układamy pokrojone owoce, dodajemy jeżyny i borówki
WIĘCEJ >