fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki gryczane z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c539d7e77-4b50-49ab-9e39-cc61cb04ad9d-1

Naleśniki gryczane z kurczakiem

Przygotowanie

Naleśniki:

  • Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
  • Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
  • Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
  • Dodajemy tłuszcz, mieszamy
  • Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło
  • Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu

Farsz:

  • Kurczaka solimy i pieprzymy
  • Paprykę kroimy w paseczki
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Wrzucamy kurczaka, podsmażamy 3 min z jednej strony, po czym kolejne 3 min z drugiej strony
  • Dodajemy paprykę, przykrywamy pokrywką
  • Dusimy 6-7 min na małym ogniu
  • Mięso kładziemy na desce i kroimy w paski
  • Mięso z papryką kładziemy na naleśnikach
  • Dodajemy starty lub pokrojony ser

Rady dietetyka

Jeśli lubisz i jeśli nie cierpisz z powodu nietolerancji, możesz posypać naleśniki serem. Pamiętaj, że przed wyborem każdego przepisu, należy go najpierw przeanalizować pod kątem stosowanej diety.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje przyrządzenia naleśników gryczanych z różnymi, smacznymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Naleśniki

  • ½ szklanki mąki gryczanej (90 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 szklanka wody gazowanej (250 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (45 g)

Farsz

  • 1 pierś z kurczaka (200 g)
  • 1 czerwona papryka (230 g)
  • 100 g sera koziego
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa selerowo-gruszkowa (wegańska / wegetariańska)

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…

WIĘCEJ >

Gulasz z serc wieprzowych

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Serca kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Oddzielamy z selera każdą…

WIĘCEJ >

Chilli z wieprzowiny

Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu. Cebule kroimy w dużą kostkę. Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki. Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski….

WIĘCEJ >