Naleśniki gryczane z kurczakiem
Naleśniki gryczane z kurczakiem
Przygotowanie
Naleśniki:
- Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
- Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
- Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
- Dodajemy tłuszcz, mieszamy
- Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło
- Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu
Farsz:
- Kurczaka solimy i pieprzymy
- Paprykę kroimy w paseczki
- Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
- Wrzucamy kurczaka, podsmażamy 3 min z jednej strony, po czym kolejne 3 min z drugiej strony
- Dodajemy paprykę, przykrywamy pokrywką
- Dusimy 6-7 min na małym ogniu
- Mięso kładziemy na desce i kroimy w paski
- Mięso z papryką kładziemy na naleśnikach
- Dodajemy starty lub pokrojony ser
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia naleśników gryczanych.
Autor
Lista składników
Naleśniki gryczane
- Woda (200 ml)
- Mąka gryczana (90 g)
- Jajo kurze rozm. M (51 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Farsz
- Papryka czerwona (230 g)
- Kurczak pierś (200 g)
- Ser kozi (100 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kluski śląskie z okrasą
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie (około 25 min) Odcedzamy z wody Mielimy gorące ziemniaki w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitku Dodajemy mąkę ziemniaczaną, trochę soli i jajka Wyrabiamy rękami…
WIĘCEJ >Mięsna kostka „rubika”
Salceson, szynkę i marchew kroimy w kostkę około 1 cm Układamy na zmianę, żeby otrzymać „kostkę Rubika” Na talerzu obok kostki kładziemy roszponkę i rukolę Dodajemy pomidorki przekrojone na połówki Polewamy sosem
WIĘCEJ >Sorbet malinowy
Maliny wkładamy do zamrażarki na ok. 4-5 godz. Następnie wyciągamy i odstawiamy na ok. 15 minut Po tym czasie sprawdzamy czy w owoce da się wbić nóż, jeśli tak – blendujemy, jeśli nie – czekamy…
WIĘCEJ >Kotlety z czerwonej soczewicy i marchwi
Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy, marchew ścieramy na średnich oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy…
WIĘCEJ >