fbpx
logo
Szukaj
open close

Pestki dyni – dlaczego warto po nie sięgać?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Pestki dyni – dlaczego warto po nie sięgać?

pestki dyni

Pestki dyni są bogate w wiele witamin i minerałów. Zawierają m.in.: witaminę A, E, K, C, witaminy z grupy B (przede wszystkim B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy), cynk, potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. Ale to nie jedyny powód, dla którego warto po nie sięgać.

Pestki dyni stanowią też źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, zarówno jedno- jak i wielonienasyconych. Z tego powodu powinny być zjadane tylko na zimno, nie można ich podgrzewać. Spożywamy je w postaci samych pestek, jak i oleju z nich tłoczonego (tylko na zimno). Dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych korzystnie wpływają na parametry lipidogramu, szczególnie cholesterolu LDL.

Na odporność i nie tylko

Ze względu na zawartość witaminy A, E i C pestki dyni wykazują działanie antyoksydacyjne, czyli zwalczają wolne rodniki oraz wspierają działanie układu odpornościowego. Ponadto mają pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Dzieje się tak głównie dzięki obecności cynku, witaminy A i witamin z grupy B.

Magnez i potas zawarte w pestkach dyni korzystnie oddziałują na układ nerwowy – poprawiają nastrój, łagodzą bóle głowy czy nawet stany lękowe. Dodatkowo pozytywnie na nasze samopoczucie może wpływać zawarty w pestkach tryptofan. Działa on też na wydzielanie neuroprzekaźników i poprawia jakość snu.

Wyciąg z pestek dyni może się też sprawdzić w przypadku cukrzycy typu 2, gdyż ma działanie przeciwhiperglikemiczne (normalizuje poziom cukru).

Pestki dyni w diecie mężczyzn

Pestki dyni będą też korzystne dla mężczyzn ze względu na to, że są bogate w łatwo przyswajalny cynk. Pierwiastek ten jest odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego poziomu testosteronu, a także zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty.

W walce z pasożytami

Pestki dyni wykazują też działanie przeciwpasożytnicze. Zawarta w nich kukurbitacyna poraża układ nerwowy pasożytów znajdujących się w układzie pokarmowym, a także przyspiesza proces wydalania ich z kałem. Co ważne – nie podrażnia śluzówki żołądka i jelit, a także nie wchłania się do organizmu z przewodu pokarmowego. Istotne, aby były to świeżo łuskane pestki.

Dowiedz się więcej o pasożytach

Jakie pestki wybierać?

Najlepiej jest wybierać krajowe, ciemnozielone pestki pochodzące ze sprawdzonych upraw. Należy unikać takich, które mają zżółkniętą łupinę. Warto też przechowywać je w lodówce (na najniższej półce), aby uniknąć utlenienia zawartych w nich kwasów tłuszczowych.

To może cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Pestki dyni są bogate w wiele witamin i minerałów. Zawierają m.in.: witaminę A, E, K, C, witaminy z grupy B (przede wszystkim B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy), cynk, potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. Ale to nie jedyny powód, dla którego warto po nie sięgać.

Pestki dyni stanowią też źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, zarówno jedno- jak i wielonienasyconych. Z tego powodu powinny być zjadane tylko na zimno, nie można ich podgrzewać. Spożywamy je w postaci samych pestek, jak i oleju z nich tłoczonego (tylko na zimno). Dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych korzystnie wpływają na parametry lipidogramu, szczególnie cholesterolu LDL.

Na odporność i nie tylko

Ze względu na zawartość witaminy A, E i C pestki dyni wykazują działanie antyoksydacyjne, czyli zwalczają wolne rodniki oraz wspierają działanie układu odpornościowego. Ponadto mają pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Dzieje się tak głównie dzięki obecności cynku, witaminy A i witamin z grupy B.

Magnez i potas zawarte w pestkach dyni korzystnie oddziałują na układ nerwowy – poprawiają nastrój, łagodzą bóle głowy czy nawet stany lękowe. Dodatkowo pozytywnie na nasze samopoczucie może wpływać zawarty w pestkach tryptofan. Działa on też na wydzielanie neuroprzekaźników i poprawia jakość snu.

Wyciąg z pestek dyni może się też sprawdzić w przypadku cukrzycy typu 2, gdyż ma działanie przeciwhiperglikemiczne (normalizuje poziom cukru).

Pestki dyni w diecie mężczyzn

Pestki dyni będą też korzystne dla mężczyzn ze względu na to, że są bogate w łatwo przyswajalny cynk. Pierwiastek ten jest odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego poziomu testosteronu, a także zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty.

W walce z pasożytami

Pestki dyni wykazują też działanie przeciwpasożytnicze. Zawarta w nich kukurbitacyna poraża układ nerwowy pasożytów znajdujących się w układzie pokarmowym, a także przyspiesza proces wydalania ich z kałem. Co ważne – nie podrażnia śluzówki żołądka i jelit, a także nie wchłania się do organizmu z przewodu pokarmowego. Istotne, aby były to świeżo łuskane pestki.

Dowiedz się więcej o pasożytach

Jakie pestki wybierać?

Najlepiej jest wybierać krajowe, ciemnozielone pestki pochodzące ze sprawdzonych upraw. Należy unikać takich, które mają zżółkniętą łupinę. Warto też przechowywać je w lodówce (na najniższej półce), aby uniknąć utlenienia zawartych w nich kwasów tłuszczowych.

To może cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Zawadzka
18 maja 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Graves Basedov

Choroba Gravesa–Basedowa – co robić?

Choroba Gravesa–Basedowa to choroba autoimmunologiczna, czyli układu immunologicznego, a nie tarczycy samej w sobie. Przejawia się tym, że nieprawidłowo działający układ odpornościowy atakuje tarczycę. W tym przypadku jest ona pobudzana do nadmiernej produkcji hormonów. Przyczyny…

WIĘCEJ >
anemia

Anemia – jak sobie z nią radzić?

Anemia (niedokrwistość) to stan chorobowy, w którym dochodzi do zmniejszenia poziomu hemoglobiny, hematokrytu i liczby czerwonych krwinek. Sprawdź, jak sobie radzić w takiej sytuacji. Najczęściej występujące rodzaje anemii to: anemia mikrocytarna – z niedoboru żelaza…

WIĘCEJ >

Dieta niskowęglowodanowa – dla kogo będzie odpowiednia?

Dieta niskowęglowodanowa polega na znacznym ograniczeniu ilości węglowodanów w codziennym jadłospisie. Zgodnie z założeniami tej diety można spożywać od 50 g do 150 g węglowodanów. Taki sposób żywienia będzie korzystny dla tych, którzy borykają się…

WIĘCEJ >

Pokrzywa – właściwości i zastosowanie

Pokrzywa zwyczajna ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, m.in. pierwiastki mineralne, takie jak: potas, krzem, jod, sód, magnez, fosfor, żelazo, wapń, chlorofil, a także witaminy: C, A, K oraz z grupy B….

WIĘCEJ >