Naleśniki gryczane z jarmużem
Naleśniki gryczane z jarmużem
Przygotowanie
Naleśniki
- Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
- Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
- Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
- Dodajemy tłuszcz, mieszamy
- Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło
- Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko, żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu
Farsz
- Pieczarki kroimy na ćwiartki lub plastry
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce
- Por kroimy w plastry
- Jarmuż myjemy i kroimy w paski
- Pomidorki przekrawamy na połówki
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Dodajemy cebulę z czosnkiem i porem, podsmażamy 2-3 min
- Dodajemy jarmuż, lekko solimy i pieprzymy, podsmażamy 3-4 min
- Dodajemy pieczarki i dusimy 5 min pod przykrywką
- Dodajemy pomidorki, mieszamy i gotowe
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w naszym codziennym jadłospisie.
Uwagi
Zainspiruj się naszymi propozycjami przyrządzenia naleśników gryczanych, które znajdują się w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
Naleśniki:
- ½ szklanki mąki gryczanej (70 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 1 szklanka wody gazowanej (250 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
Farsz:
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- 5 garści jarmużu (100 g)
- 5 pieczarek (100 g)
- 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
- ½ cebuli (50 g)
- ¼ pora (35 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl (shake) z mango, miodu i daktyli
Mango obieramy, kroimy kawałki i wrzucamy do blendera kielichowego Dodajemy miód Dodajemy daktyle (bez pestek!) Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sekund
WIĘCEJ >Pierś z kaczki w sosie cytrynowym
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pierś z kaczki nacieramy solą i pieprzem. Układamy mięso na nagrzanej patelni skórą do dołu i smażymy przez 8 minut, następnie z drugiej strony (skórą do góry) przez minutę. Kaczkę…
WIĘCEJ >Sałatka z mango, granatem i awokado
Warzywa i owoce dokładnie myjemy Awokado, mango i ogórka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski Dodajemy poszatkowany szczypiorek, porwaną sałatę oraz rukolę Posypujemy pestkami granatu Sok z limonki łączymy z oliwą, miodem i solą…
WIĘCEJ >Owsianka z mlekiem roślinnym i z orzechami włoskimi
Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Posypujemy orzechami włoskimi
WIĘCEJ >