Naleśniki gryczane z jarmużem
Naleśniki gryczane z jarmużem
Przygotowanie
Naleśniki
- Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
- Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
- Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
- Dodajemy tłuszcz, mieszamy
- Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło
- Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko, żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu
Farsz
- Pieczarki kroimy na ćwiartki lub plastry
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce
- Por kroimy w plastry
- Jarmuż myjemy i kroimy w paski
- Pomidorki przekrawamy na połówki
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Dodajemy cebulę z czosnkiem i porem, podsmażamy 2-3 min
- Dodajemy jarmuż, lekko solimy i pieprzymy, podsmażamy 3-4 min
- Dodajemy pieczarki i dusimy 5 min pod przykrywką
- Dodajemy pomidorki, mieszamy i gotowe
Rady dietetyka
Pamiętaj, aby każdy składnik przepisu uwzględnić w Twoim codziennym jadłospisie.
Uwagi
Zainspiruj się naszymi propozycjami przyrządzenia naleśników gryczanych, które znajdują się powyżej w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
Naleśniki
- Woda (250 ml)
- Mąka gryczana (75 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Farsz
- Pieczarka (świeża) (100 g)
- Jarmuż (100 g)
- Pomidor koktajlowy (80 g)
- Cebula (50 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Por (35 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Komosanka z mlekiem roślinnym i z jabłkiem
Komosę ryżową gotujemy do miękkości w wodzie około 12 minut Wlewamy mleko Po ostudzeniu dodajemy dowolnie pokrojone jabłko cynamon
WIĘCEJ >Ryż w soczystym sosie
Na 2,5 szklanki gotującej się i osolonej wody wrzucamy opłukany zimną wodą ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy czas od czasu. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy soczewicę i startą na średnich oczkach marchew…
WIĘCEJ >Burger z sarny z sałatą i warzywami
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony Odkładamy na 2 minuty mięso na…
WIĘCEJ >Owsianka z mlekiem roślinnym i z nasionami słonecznika
Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Posypujemy nasionami słonecznika i podajemy
WIĘCEJ >