fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki gryczane z jarmużem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz28-4-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Naleśniki gryczane z jarmużem

Przygotowanie

Naleśniki

  • Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
  • Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
  • Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
  • Dodajemy tłuszcz, mieszamy
  • Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło
  • Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko, żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu

Farsz

  • Pieczarki kroimy na ćwiartki lub plastry
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Por kroimy w plastry
  • Jarmuż myjemy i kroimy w paski
  • Pomidorki przekrawamy na połówki
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem i porem, podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy jarmuż, lekko solimy i pieprzymy, podsmażamy 3-4 min
  • Dodajemy pieczarki i dusimy 5 min pod przykrywką
  • Dodajemy pomidorki, mieszamy i gotowe

Rady dietetyka

Pamiętaj, aby każdy składnik przepisu uwzględnić w Twoim codziennym jadłospisie.

Uwagi

Zainspiruj się naszymi propozycjami przyrządzenia naleśników gryczanych, które znajdują się powyżej w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

Naleśniki

  • Woda (250 ml)
  • Mąka gryczana (75 g)
  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Farsz

  • Pieczarka (świeża) (100 g)
  • Jarmuż (świeży) (100 g)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Por (35 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dorada duszona w pomarańczach

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 st. C Rybę patroszymy i usuwamy wnętrzności Skrobiemy nożem łuski „pod włos” Płuczemy rybę w zimnej wodzie Kładziemy na desce i wycieramy ręcznikiem papierowym Solimy, pieprzymy z każdej strony…

WIĘCEJ >

Pasztet z królika

Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i pół łyżeczki soli himalajskiej. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, a…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Na patelni rozgrzewamy masło Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy…

WIĘCEJ >

Wietnamskie bun

Mięso kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą wszystki składniki (papryczkę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do części płynnej). Mięso zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny. Przygotowujemy…

WIĘCEJ >