fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki gryczane z jarmużem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz28-4-3

Naleśniki gryczane z jarmużem

Przygotowanie

Naleśniki

  • Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
  • Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
  • Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
  • Dodajemy tłuszcz, mieszamy
  • Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło
  • Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko, żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu

Farsz

  • Pieczarki kroimy na ćwiartki lub plastry
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Por kroimy w plastry
  • Jarmuż myjemy i kroimy w paski
  • Pomidorki przekrawamy na połówki
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem i porem, podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy jarmuż, lekko solimy i pieprzymy, podsmażamy 3-4 min
  • Dodajemy pieczarki i dusimy 5 min pod przykrywką
  • Dodajemy pomidorki, mieszamy i gotowe

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w naszym codziennym jadłospisie.

Uwagi

Zainspiruj się naszymi propozycjami przyrządzenia naleśników gryczanych, które znajdują się w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Naleśniki:

  • ½ szklanki mąki gryczanej (70 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 szklanka wody gazowanej (250 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Farsz:

  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 5 garści jarmużu (100 g)
  • 5 pieczarek (100 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Rózga kuchenna
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z kaszy jaglanej

Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…

WIĘCEJ >

Indyjskie curry

Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy. Doprawiamy solą. Smażymy mięso przez ok…

WIĘCEJ >

Placek kasztanowy

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Mąkę kasztanową mieszamy łyżką z wodą i płynnym olejem kokosowym. Wyciskamy nadmiar wody z daktyli i również je kroimy. Wrzucamy owoce do kasztanowej masy i…

WIĘCEJ >

Papryki nadziewane pęczakiem

Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno….

WIĘCEJ >