fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki gryczane z jarmużem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz28-4-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Naleśniki gryczane z jarmużem

Przygotowanie

Naleśniki

  • Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
  • Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
  • Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
  • Dodajemy tłuszcz, mieszamy
  • Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło
  • Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko, żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu

Farsz

  • Pieczarki kroimy na ćwiartki lub plastry
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Por kroimy w plastry
  • Jarmuż myjemy i kroimy w paski
  • Pomidorki przekrawamy na połówki
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem i porem, podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy jarmuż, lekko solimy i pieprzymy, podsmażamy 3-4 min
  • Dodajemy pieczarki i dusimy 5 min pod przykrywką
  • Dodajemy pomidorki, mieszamy i gotowe

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w naszym codziennym jadłospisie.

Uwagi

Zainspiruj się naszymi propozycjami przyrządzenia naleśników gryczanych, które znajdują się w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Naleśniki:

  • ½ szklanki mąki gryczanej (70 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 szklanka wody gazowanej (250 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Farsz:

  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 5 garści jarmużu (100 g)
  • 5 pieczarek (100 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona pierś z kaczki z jabłkami

Włączamy piekarnik na opcję grzanie z góry i dołu i temp. 200 st. C Skórę na piersiach kaczki lekko nacinamy pod skosem w dwie strony, tak by powstały drobne rąby na połowę głębokości skóry Nacieramy…

WIĘCEJ >

Szybka sałatka z rukolą

Ogórka kroimy w plasterki Do ogórka dodajemy pomidorki, rukolę i garść pestek dyni Polewamy sosem vinaigrette, mieszamy

WIĘCEJ >

Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów

Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż na długie plastry, przy użyciu szatkownicy, obieraczki lub noża Z jednej cukinii otrzymujemy 6 plastrów. Można ją lekko blanszować, grillować lub zostawić surową i zjeść na chrupko. Karczochy odsączamy z…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym z jabłkiem, orzechami włoskimi i cynamonem

Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone w dowolny sposób jabłko, posiekane orzechy Posypujemy wierzch komosanki cynamonem i podajemy

WIĘCEJ >