Naleśniki gryczane z sarniną
Naleśniki gryczane z sarniną
Przygotowanie
Naleśniki:
- Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
- Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
- Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
- Dodajemy tłuszcz, mieszamy
- Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło
- Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu
Farsz:
- Mięso mielimy w maszynce na standardowym sitku
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 3 min
- Dodajemy mięso
- Podsmażamy 10 min
- Dodajemy pomidory
- Lekko solimy i pieprzymy
- Wlewamy ½ szklanki zimnej wody
- Dusimy na średnim ogniu 15 min
- Nakładamy farsz na naleśniki i zwijamy tak jak lubimy
Autor
Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni
Lista składników
Naleśniki:
- ½ szklanki mąki gryczanej
- 1 jajko
- 1 szklanka wody gazowanej
- sól
- 3 łyżki masła klarowanego lub smalcu
Farsz:
- 200 g mielonej sarniny (łopatka/karkówka/gulaszowe)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ słoika/puszki krojonych pomidorów
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu
Potrzebny sprzęt
Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Patelnia
Podobne tematy
Jajecznica po hindusku
Cebulę kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na maśle do momentu, aż się zeszkli i zacznie robić się złota. Następnie (…)
WIĘCEJ >Flaki wołowe
Marchew, pietruszkę i seler obieramy Warzywa kroimy w słupki/zapałki lub kostkę Por przekrawamy i płuczemy każdą warstwę, żeby nie było (…)
WIĘCEJ >Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)
Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne (…)
WIĘCEJ >Risotto z kalafiora
Kalafior dzielimy na małe kawałki Wrzucamy partiami do naczynia, w którym będziemy miksować Miksujemy kilka sekund każdą partię, żeby wyglądało (…)
WIĘCEJ >