logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki gryczane z sarniną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c69040f65-41fa-43f6-bb7d-3baa86ac48f5

Naleśniki gryczane z sarniną

Przygotowanie

Naleśniki:

  • Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
  • Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
  • Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
  • Dodajemy tłuszcz, mieszamy
  • Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło
  • Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu

Farsz:

  • Mięso mielimy w maszynce na standardowym sitku
  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 3 min
  • Dodajemy mięso
  • Podsmażamy 10 min
  • Dodajemy pomidory
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wlewamy ½ szklanki zimnej wody
  • Dusimy na średnim ogniu 15 min
  • Nakładamy farsz na naleśniki i zwijamy tak jak lubimy 

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Naleśniki:

  • ½ szklanki mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • sól
  • 3 łyżki masła klarowanego lub smalcu

Farsz:

  • 200 g mielonej sarniny (łopatka/karkówka/gulaszowe)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  •  ½ słoika/puszki krojonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu   

Potrzebny sprzęt

Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajecznica po hindusku

Cebulę kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na maśle do momentu, aż się zeszkli i zacznie robić się złota. Następnie (…)

WIĘCEJ >

Flaki wołowe

Marchew, pietruszkę i seler obieramy Warzywa kroimy w słupki/zapałki lub kostkę Por przekrawamy i płuczemy każdą warstwę, żeby nie było (…)

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne (…)

WIĘCEJ >

Risotto z kalafiora

Kalafior dzielimy na małe kawałki Wrzucamy partiami do naczynia, w którym będziemy miksować Miksujemy kilka sekund każdą partię, żeby wyglądało (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl