Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami
Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami
Przygotowanie
Naleśniki:
- Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
- Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
- Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
- Dodajemy tłuszcz, mieszamy
- Odstawiamy na 10 min żeby ciasto odpoczęło
- Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko, żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu
Farsz:
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
- Pieczarki pokroić w plastry
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 3 min
- Dodajemy pieczarki, podsmażamy 3 min
- Dodajemy mielone mięso (najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa)
- Podsmażamy 10 min
- Dodajemy pomidory
- Lekko solimy i pieprzymy
- Wlewamy ½ szklanki zimnej wody
- Dusimy na średnim ogniu 15 min
- Nakładamy farsz na naleśniki
- Na farsz posypujemy ser
- Zwijamy tak jak lubimy
- Możemy jeść od razu albo jeszcze zapiec naleśniki kilka minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku
Rady dietetyka
Pomidory z puszki warto zamienić na te znajdujące się w słoiku lub świeże. Dzięki temu zmniejszamy spożycie metali ciężkich, znajdujących się w puszkach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gryczanych naleśników.
Autor
Lista składników
Naleśniki
- ½ szklanki mąki gryczanej (90 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 1 szklanka wody gazowanej (250 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (45 g)
Farsz
- 200 g mielonej sarniny (łopatka/karkówka/gulaszowe)
- 1 cebula (100 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- ½ puszki pomidorów krojonych (200 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
- 100 g tartego żółtego sera
- 5 pieczarek (100 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb z cukinii
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Cukinię, razem ze skórą trzemy na tarce na cienkich oczkach Dodajemy do niej jajka Wyciskamy sok z cytryny Dodajemy rozpuszczony tłuszcz Dodajemy mąkę kokosową, wsypujemy sól, sodę…
WIĘCEJ >Jajecznica z żółtek na cukinii
Cukinię i szczypiorek myjemy i kroimy (można użyć szczypiorku lub szczypioru, tego grubszego, będzie jeszcze smaczniej) Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy warzywa, można dodać również inne ulubione świeże zioła Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło Rozbijamy…
WIĘCEJ >Sałatka owocowa
Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki Gruszki, jabłka kroimy w kostkę Banana kroimy w plastry Winogrono kroimy na połówki, usuwamy pestki Układamy pokrojone owoce, dodajemy jeżyny i borówki
WIĘCEJ >