fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3b434382-a160-4c4d-9ac7-d4d464f3348b-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami

Przygotowanie

Naleśniki:

  • Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
  • Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
  • Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
  • Dodajemy tłuszcz, mieszamy
  • Odstawiamy na 10 min żeby ciasto odpoczęło
  • Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko, żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu

Farsz:

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • Pieczarki pokroić w plastry
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 3 min
  • Dodajemy pieczarki, podsmażamy 3 min
  • Dodajemy mielone mięso (najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa)
  • Podsmażamy 10 min
  • Dodajemy pomidory
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wlewamy ½ szklanki zimnej wody
  • Dusimy na średnim ogniu 15 min
  • Nakładamy farsz na naleśniki
  • Na farsz posypujemy ser
  • Zwijamy tak jak lubimy
  • Możemy jeść od razu albo jeszcze zapiec naleśniki kilka minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku 

Rady dietetyka

Pomidory z puszki warto zamienić na te znajdujące się w słoiku lub świeże. Dzięki temu zmniejszamy spożycie metali ciężkich, znajdujących się w puszkach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gryczanych naleśników.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Naleśniki

  • ½ szklanki mąki gryczanej (90 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 szklanka wody gazowanej (250 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (45 g)

Farsz

  • 200 g mielonej sarniny (łopatka/karkówka/gulaszowe)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ puszki pomidorów krojonych (200 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 5 pieczarek (100 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Banan

Banana umyć, odciąć końce i obrać

WIĘCEJ >

Chleb z cukinii

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Cukinię, razem ze skórą trzemy na tarce na cienkich oczkach Dodajemy do niej jajka Wyciskamy sok z cytryny Dodajemy rozpuszczony tłuszcz Dodajemy mąkę kokosową, wsypujemy sól, sodę…

WIĘCEJ >

Jajecznica z żółtek na cukinii

Cukinię i szczypiorek myjemy i kroimy (można użyć szczypiorku lub szczypioru, tego grubszego, będzie jeszcze smaczniej) Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy warzywa, można dodać również inne ulubione świeże zioła Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło Rozbijamy…

WIĘCEJ >

Sałatka owocowa

Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki Gruszki, jabłka kroimy w kostkę Banana kroimy w plastry Winogrono kroimy na połówki, usuwamy pestki Układamy pokrojone owoce, dodajemy jeżyny i borówki 

WIĘCEJ >