Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami
Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami
Przygotowanie
Naleśniki:
- Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
- Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
- Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
- Dodajemy tłuszcz, mieszamy
- Odstawiamy na 10 min żeby ciasto odpoczęło
- Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko, żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu
Farsz:
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
- Pieczarki pokroić w plastry
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 3 min
- Dodajemy pieczarki, podsmażamy 3 min
- Dodajemy mielone mięso (najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa)
- Podsmażamy 10 min
- Dodajemy pomidory
- Lekko solimy i pieprzymy
- Wlewamy ½ szklanki zimnej wody
- Dusimy na średnim ogniu 15 min
- Nakładamy farsz na naleśniki
- Na farsz posypujemy ser
- Zwijamy tak jak lubimy
- Możemy jeść od razu albo jeszcze zapiec naleśniki kilka minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku
Rady dietetyka
Pomidory z puszki warto zamienić na te znajdujące się w słoiku lub świeże. Dzięki temu zmniejszamy spożycie metali ciężkich, znajdujących się w puszkach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gryczanych naleśników.
Autor
Lista składników
Naleśniki
- ½ szklanki mąki gryczanej (90 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 1 szklanka wody gazowanej (250 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (45 g)
Farsz
- 200 g mielonej sarniny (łopatka/karkówka/gulaszowe)
- 1 cebula (100 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- ½ puszki pomidorów krojonych (200 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
- 100 g tartego żółtego sera
- 5 pieczarek (100 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami
Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła) Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień…
WIĘCEJ >Gołąbki z jelenia w sosie grzybowym
Gołąbki: Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą Gotujemy 10 min i odcedzamy na sicie Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w…
WIĘCEJ >Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym (wegetariańskie)
Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…
WIĘCEJ >Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki
Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >