fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3b434382-a160-4c4d-9ac7-d4d464f3348b-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami

Przygotowanie

Naleśniki:

  • Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
  • Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
  • Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
  • Dodajemy tłuszcz, mieszamy
  • Odstawiamy na 10 min żeby ciasto odpoczęło
  • Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko, żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu

Farsz:

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • Pieczarki pokroić w plastry
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 3 min
  • Dodajemy pieczarki, podsmażamy 3 min
  • Dodajemy mielone mięso (najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa)
  • Podsmażamy 10 min
  • Dodajemy pomidory
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wlewamy ½ szklanki zimnej wody
  • Dusimy na średnim ogniu 15 min
  • Nakładamy farsz na naleśniki
  • Na farsz posypujemy ser
  • Zwijamy tak jak lubimy
  • Możemy jeść od razu albo jeszcze zapiec naleśniki kilka minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku 

Rady dietetyka

Pomidory z puszki warto zamienić na te znajdujące się w słoiku lub świeże. Dzięki temu zmniejszamy spożycie metali ciężkich, znajdujących się w puszkach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gryczanych naleśników.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Naleśniki

  • ½ szklanki mąki gryczanej (90 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 szklanka wody gazowanej (250 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (45 g)

Farsz

  • 200 g mielonej sarniny (łopatka/karkówka/gulaszowe)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ puszki pomidorów krojonych (200 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 5 pieczarek (100 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami

Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła) Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień…

WIĘCEJ >

Gołąbki z jelenia w sosie grzybowym

Gołąbki: Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą Gotujemy 10 min i odcedzamy na sicie Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w…

WIĘCEJ >

Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym (wegetariańskie)

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >