fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki gryczane z pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c63c5bfe8-8905-4de0-bcc6-d891222eab3d-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Naleśniki gryczane z pieczarkami

Przygotowanie

Naleśniki:

  • Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
  • Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
  • Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
  • Dodajemy tłuszcz, mieszamy
  • Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło
  • Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko, żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4 – 5 min z każdej strony na średnim ogniu

Farsz:

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Pieczarki kroimy w plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min
  • Dodajemy pieczarki
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Podsmażamy 10 min
  • Nakładamy farsz do naleśników
  • Posypujemy serem i zwijamy naleśniki, tak jak lubimy  

Rady dietetyka

Jeśli lubisz i nie cierpisz z powodu nietolerancji nabiału, możesz posypać naleśniki ulubionym serem. Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej diety.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne propozycje na przyrządzenie naleśników gryczanych z różnymi dodatkami – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Naleśniki

  • ½ szklanki mąki gryczanej (90 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 szklanka wody gazowanej (250 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego (45 g)

Farsz

  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 100 g startego na tarce sera żółtego np. gouda (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Polędwiczki z kurczaka w sosie ananasowo-kokosowym na ryżu

Kurczaka kroimy w paski Ananasa kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ryż gotujemy w wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Dodajemy kurczaka, zasmażamy 3-4…

WIĘCEJ >

Winogrona

Winogrona umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Pasta musztardowa z białej fasoli

Fasolę, musztardę, czosnek i oliwę z oliwek miksujemy na gładką pastę. Dodajemy majeranek, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

WIĘCEJ >

Pierś kaczki duszona w gruszkach z brukselką i marchewką na masełku

Pierś kaczą kładziemy na desce skórą do góry i nacinamy nożem skórę w kratkę Solimy i pieprzymy mięso z obu stron Gruszkę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek Obieramy marchewkę i czyścimy brukselkę…

WIĘCEJ >