Naleśniki gryczane z pieczarkami
Naleśniki gryczane z pieczarkami
Przygotowanie
Naleśniki:
- Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
- Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
- Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
- Dodajemy tłuszcz, mieszamy
- Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło
- Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko, żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4 – 5 min z każdej strony na średnim ogniu
Farsz:
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Pieczarki kroimy w plastry
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min
- Dodajemy pieczarki
- Lekko solimy i pieprzymy
- Podsmażamy 10 min
- Nakładamy farsz do naleśników
- Posypujemy serem i zwijamy naleśniki, tak jak lubimy
Rady dietetyka
Jeśli lubisz i nie cierpisz z powodu nietolerancji nabiału, możesz posypać naleśniki ulubionym serem. Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej diety.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne propozycje na przyrządzenie naleśników gryczanych z różnymi dodatkami – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
Naleśniki
- ½ szklanki mąki gryczanej (90 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 1 szklanka wody gazowanej (250 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- 3 łyżki masła klarowanego (45 g)
Farsz
- 250 g pieczarek
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 100 g startego na tarce sera żółtego np. gouda (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Polędwiczki z kurczaka w sosie ananasowo-kokosowym na ryżu
Kurczaka kroimy w paski Ananasa kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ryż gotujemy w wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Dodajemy kurczaka, zasmażamy 3-4…
WIĘCEJ >Pasta musztardowa z białej fasoli
Fasolę, musztardę, czosnek i oliwę z oliwek miksujemy na gładką pastę. Dodajemy majeranek, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
WIĘCEJ >Pierś kaczki duszona w gruszkach z brukselką i marchewką na masełku
Pierś kaczą kładziemy na desce skórą do góry i nacinamy nożem skórę w kratkę Solimy i pieprzymy mięso z obu stron Gruszkę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek Obieramy marchewkę i czyścimy brukselkę…
WIĘCEJ >