fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0e71b2e6-9e0f-45b0-b15a-e39986150b50-1

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Przygotowanie

Naleśniki:

  • Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie
  • Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki)
  • Zalewamy wodą, mieszamy
  • Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano – jeśli jesteś w pracy w tych godzinach, wystarczy zabrać słoik do pracy i zalać wodą, zakręcić żeby nić nie ulać i wrócić z nim do domu)
  • Po tym czasie lekko solimy i miksujemy blenderem na gładką masę
  • Cały czas miksując dodajemy luźny smalec (najlepiej go lekko rozpuścić w garnuszku)
  • Powoli wlewamy mleko kokosowe (cały czas blendujemy)
  • Odstawiamy na kilka minut (w tym czasie przygotowujemy owoce i sos)
  • Na rozgrzanej patelni rozgrzewany odrobinę tłuszczu – tylko przed pierwszym naleśnikiem
  • Smażymy naleśniki po 4-5 min z każdej strony

Szpinak:

  • Szpinak wyjmujemy 2-3 godziny wcześniej z zamrażalnika i kładziemy na sicie, żeby nadmiar wody ściekał
  • Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Zasmażamy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty
  • Dodajemy odcedzony szpinak
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową
  • Zmniejszamy gaz na minimum, zasmażamy 5 minut
  • Pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do szpinaku
  • Nakładamy gorący farsz na naleśniki i zwijamy tak jak lubimy (rulon, koperta) 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu przeanalizować pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących jej nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują nasze propozycje przyrządzenia naleśników gryczanych z różnymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Naleśniki

  • 150 g białej kaszy gryczanej
  • 150 ml wody
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki smalcu gęsiego (45 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Farsz

  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Patelnia, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rosół SCD

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku Wlewamy wodą, do przykrycia całości jego zawartości Lekko solimy Gotujemy rosół na wolnym ogniu przez 4 godziny (ważny czas gotowania – krócej gotowana marchew może być niedobrze strawiona przez chore…

WIĘCEJ >

Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty myjemy, kroimy wzdłuż (nie obieramy). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej bataty skórą do dołu. Pieczemy do miękkości – ok. 40…

WIĘCEJ >

Gulasz z marchewką

Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone podsmażamy w rondelku na maśle klarowanym lub oleju kokosowym, po paru minutach dodajemy marchewkę i kilka łyżek wody. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Pilnujemy, by się nie…

WIĘCEJ >

Jajecznika ze szparagami

Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i pokroić na 1-2 cm kawałki. W małym garnku zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić pokrojone szparagi. Gotować 3-4 minuty, odcedzić i od razu przełożyć do baaardzo zimnej wody. Po…

WIĘCEJ >