fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0e71b2e6-9e0f-45b0-b15a-e39986150b50-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Przygotowanie

Naleśniki:

  • Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie
  • Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki)
  • Zalewamy wodą, mieszamy
  • Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano – jeśli jesteś w pracy w tych godzinach, wystarczy zabrać słoik do pracy i zalać wodą, zakręcić żeby nić nie ulać i wrócić z nim do domu)
  • Po tym czasie lekko solimy i miksujemy blenderem na gładką masę
  • Cały czas miksując dodajemy luźny smalec (najlepiej go lekko rozpuścić w garnuszku)
  • Powoli wlewamy mleko kokosowe (cały czas blendujemy)
  • Odstawiamy na kilka minut (w tym czasie przygotowujemy owoce i sos)
  • Na rozgrzanej patelni rozgrzewany odrobinę tłuszczu – tylko przed pierwszym naleśnikiem
  • Smażymy naleśniki po 4-5 min z każdej strony

Szpinak:

  • Szpinak wyjmujemy 2-3 godziny wcześniej z zamrażalnika i kładziemy na sicie, żeby nadmiar wody ściekał
  • Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Zasmażamy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty
  • Dodajemy odcedzony szpinak
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową
  • Zmniejszamy gaz na minimum, zasmażamy 5 minut
  • Pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do szpinaku
  • Nakładamy gorący farsz na naleśniki i zwijamy tak jak lubimy (rulon, koperta) 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia naleśników gryczanych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Naleśniki gryczane

  • Kasza gryczana niepalona (150 g)
  • Mleko kokosowe (150 ml)
  • Woda (150 ml)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Farsz

  • Szpinak (świeży) (500 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Pomidor koktajlowy (100 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wołowina w curry z cukinią

Cebulę i dynię kroimy w kostkę, a pieczarki w ćwiartki Rozgrzewamy patelnię i umieszczamy w niej warzywa Dodajemy mięso Zalewamy bulionem lub wodą i dusimy przez około 30 minut Doprawiamy curry, solą, pieprzem i ulubionymi…

WIĘCEJ >

Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym

Gulasz:         Mięso pokroić w kostkę około 2 cm Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew, paprykę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę około 1cm Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Bierzemy garnek, najlepiej taki…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z boczniakami (z wywarem kostnym)

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >

Śniadaniowa zapiekanka

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Jajko roztrzepujemy z oliwą z oliwek Pokrojoną paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym Następnie dodajemy kawałki ryby (upewniając się, że nie mają ości) i zalewamy masą jajeczną Pieczemy przez…

WIĘCEJ >