Naleśniki gryczane ze szpinakiem
Naleśniki gryczane ze szpinakiem
Przygotowanie
Naleśniki:
- Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie
- Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki)
- Zalewamy wodą, mieszamy
- Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano – jeśli jesteś w pracy w tych godzinach, wystarczy zabrać słoik do pracy i zalać wodą, zakręcić żeby nić nie ulać i wrócić z nim do domu)
- Po tym czasie lekko solimy i miksujemy blenderem na gładką masę
- Cały czas miksując dodajemy luźny smalec (najlepiej go lekko rozpuścić w garnuszku)
- Powoli wlewamy mleko kokosowe (cały czas blendujemy)
- Odstawiamy na kilka minut (w tym czasie przygotowujemy owoce i sos)
- Na rozgrzanej patelni rozgrzewany odrobinę tłuszczu – tylko przed pierwszym naleśnikiem
- Smażymy naleśniki po 4-5 min z każdej strony
Szpinak:
- Szpinak wyjmujemy 2-3 godziny wcześniej z zamrażalnika i kładziemy na sicie, żeby nadmiar wody ściekał
- Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Zasmażamy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty
- Dodajemy odcedzony szpinak
- Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową
- Zmniejszamy gaz na minimum, zasmażamy 5 minut
- Pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do szpinaku
- Nakładamy gorący farsz na naleśniki i zwijamy tak jak lubimy (rulon, koperta)
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu przeanalizować pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących jej nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują nasze propozycje przyrządzenia naleśników gryczanych z różnymi dodatkami.
Autor
Lista składników
Naleśniki
- 150 g białej kaszy gryczanej
- 150 ml wody
- 150 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki smalcu gęsiego (45 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Farsz
- 500 g mrożonego szpinaku
- 1 cebula (100 g)
- 2 szczypty gałki muszkatołowej (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Smoothie jagodowo – bananowe
Banany, świeże lub mrożone jagody, nasiona chia, miód, (opcjonalnie Macę i Ashwagandhę) miksujemy na gładki krem Przelewamy do miseczki i dekorujemy nasionami chia, nasionami konopi i jagodami Goji
WIĘCEJ >Udo kaczki konfitowane z kaszą i sałatką
Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) W wąskim, wysokim garnku rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Gulasz wegański
Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę Warzywa wkładamy do garnka Zalewamy wodą, tyle, żeby je zakryło Dodajemy pomidory Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy rozmaryn Gotujemy 60 min Próbujemy i doprawiamy do smaku
WIĘCEJ >