logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0e71b2e6-9e0f-45b0-b15a-e39986150b50

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0e71b2e6-9e0f-45b0-b15a-e39986150b50

Przygotowanie

Naleśniki:

  • Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie
  • Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki)
  • Zalewamy wodą, mieszamy
  • Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano – jeśli jesteś w pracy w tych godzinach, wystarczy zabrać słoik do pracy i zalać wodą, zakręcić żeby nić nie ulać i wrócić z nim do domu)
  • Po tym czasie lekko solimy i miksujemy blenderem na gładką masę
  • Cały czas miksując dodajemy luźny smalec (najlepiej go lekko rozpuścić w garnuszku)
  • Powoli wlewamy mleko kokosowe (cały czas blendujemy)
  • Odstawiamy na kilka minut (w tym czasie przygotowujemy owoce i sos)
  • Na rozgrzanej patelni rozgrzewany odrobinę tłuszczu – tylko przed pierwszym naleśnikiem
  • Smażymy naleśniki po 4-5 min z każdej strony

Szpinak:

  • Szpinak wyjmujemy 2-3 godziny wcześniej z zamrażalnika i kładziemy na sicie, żeby nadmiar wody ściekał
  • Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Zasmażamy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty
  • Dodajemy odcedzony szpinak
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową
  • Zmniejszamy gaz na minimum, zasmażamy 5 minut
  • Pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do szpinaku
  • Nakładamy gorący farsz na naleśniki i zwijamy tak jak lubimy (rulon, koperta) 

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Naleśniki:

  • 150 g białej kaszy gryczanej
  • 150 ml wody
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki smalcu
  • sól

Farsz:

  • 500 g mrożonego szpinaku (liście/brykiet)
  • 1 cebula
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu 

Potrzebny sprzęt

Blender, Patelnia, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Bażant z wolnowaru w grzybach

Bażanta kroimy ostrym nożem na pół Wkładamy do wolnowaru, solimy, pieprzymy Grzyby kroimy w kostkę i wrzucamy do wolnowaru Cebulę (…)

WIĘCEJ >

Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą

Kalarepę/brukiew obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce (…)

WIĘCEJ >

Roladka z dorsza i łososia z warzywami gotowanymi duszonymi na maśle klarowanym

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Dorsza i łososia solimy i pieprzymy Kładziemy dorsza skórą w dół na (…)

WIĘCEJ >

Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza

Posypujemy kawałki kurczaka solą i pieprzem. Rozgrzewamy tłuszcz na dużej, nieprzywierającej patelni, na silnym ogniu przez ok. 3 min. Dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl