Naleśniki gryczane ze szpinakiem
Naleśniki gryczane ze szpinakiem
Przygotowanie
Naleśniki:
- Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie
- Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki)
- Zalewamy wodą, mieszamy
- Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano – jeśli jesteś w pracy w tych godzinach, wystarczy zabrać słoik do pracy i zalać wodą, zakręcić żeby nić nie ulać i wrócić z nim do domu)
- Po tym czasie lekko solimy i miksujemy blenderem na gładką masę
- Cały czas miksując dodajemy luźny smalec (najlepiej go lekko rozpuścić w garnuszku)
- Powoli wlewamy mleko kokosowe (cały czas blendujemy)
- Odstawiamy na kilka minut (w tym czasie przygotowujemy owoce i sos)
- Na rozgrzanej patelni rozgrzewany odrobinę tłuszczu – tylko przed pierwszym naleśnikiem
- Smażymy naleśniki po 4-5 min z każdej strony
Szpinak:
- Szpinak wyjmujemy 2-3 godziny wcześniej z zamrażalnika i kładziemy na sicie, żeby nadmiar wody ściekał
- Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Zasmażamy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty
- Dodajemy odcedzony szpinak
- Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową
- Zmniejszamy gaz na minimum, zasmażamy 5 minut
- Pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do szpinaku
- Nakładamy gorący farsz na naleśniki i zwijamy tak jak lubimy (rulon, koperta)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia naleśników gryczanych.
Autor
Lista składników
Naleśniki gryczane
- Kasza gryczana niepalona (150 g)
- Mleko kokosowe (150 ml)
- Woda (150 ml)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Farsz
- Szpinak (500 g)
- Cebula (105 g)
- Pomidor koktajlowy (100 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Naleśniki kasztanowe
Mąkę przesiewamy przez sito Dolewamy wody i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej
WIĘCEJ >Pieczony łosoś z duszonym szpinakiem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy łososia, skrapiamy go tłuszczem (oliwą) i posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut Cebulę obieramy i kroimy…
WIĘCEJ >Zielony kremowy kurczak
Piersi kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym z cebulą pokrojoną w piórka. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Dodajemy pozostałe składniki i dusimy 15 minut.
WIĘCEJ >Ratatouille
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C Myjemy warzywa i kroimy w plasterki Do naczynia żaroodpornego wlewamy passate pomidorową Na passacie układamy naprzemiennie plasterki warzyw, tak aby zachodziły na siebie spiralnie Całość posypujemy solą, tymiankiem, oregano i kropimy…
WIĘCEJ >