fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c96e623a1-ed05-4c57-89b3-3e3d4b228bfb-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą

Przygotowanie

Naleśniki:

  • Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
  • Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
  • Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
  • Dodajemy tłuszcz, mieszamy
  • Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło
  • Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu

Farsz:

  • Boczek kroimy w kostkę
  • Kiełbasę kroimy w kostkę
  • Cebulę kroimy w półksiężyce
  • Szynkę kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Wrzucamy boczek, podsmażamy 3 min
  • Dodajemy kiełbasę, szynkę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Nakładamy farsz do naleśników, posypując żółtym serem 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by uwzględnić każdy składnik przepisu pod kątem swojej indywidualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia naleśników gryczanych z różnymi, smacznymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Naleśniki

  • ½ szklanki mąki gryczanej (90 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 szklanka wody gazowanej (250 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (45 g)

Farsz

  • 10 plastrów wędzonego boczku (100 g)
  • 100 g kiełbasy śląskiej
  • 100 g wędzonej/parzonej szynki
  • ½ obranej cebuli (50 g)
  • 100 g startego na tarce sera żółtego np. gouda (opcjonalnie)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Surówka z czerwonej kapusty

Kapustę szatkujemy nożem lub na specjalnej tarce. Poszatkowaną wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3-5 minut od ponownego wrzenia. Następnie odsączamy, polewamy częścią soku z cytryny i odstawiamy. Cebulę i jabłko kroimy w małą…

WIĘCEJ >

Burger z sarny z sałatą i warzywami

Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony Odkładamy na 2 minuty mięso na…

WIĘCEJ >

Wędzona szynka na świeżym szpinaku

Szpinak włożyć do miski z zimną wodą i dobrze wypłukać z piasku Odcedzić szpinak na sicie i położyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Ogórka pokroić w półksiężyce (plasterki przekroić na połowy) Cebulę pokroić w…

WIĘCEJ >

Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

Piersi z gęsi położyć na desce skórą do góry. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę. Cebulę obrać i pokroić. Jabłka pokroić w plastry, gniazdo nasienne wyrzucić. Gruszkę pokroić w plastry lub cząstki. Rozgrzać patelnią. Na suchą,…

WIĘCEJ >