Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą
Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą
Przygotowanie
Naleśniki:
- Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
- Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
- Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
- Dodajemy tłuszcz, mieszamy
- Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło
- Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu
Farsz:
- Boczek kroimy w kostkę
- Kiełbasę kroimy w kostkę
- Cebulę kroimy w półksiężyce
- Szynkę kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
- Wrzucamy boczek, podsmażamy 3 min
- Dodajemy kiełbasę, szynkę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Nakładamy farsz do naleśników, posypując żółtym serem
Rady dietetyka
Pamiętaj, by uwzględnić każdy składnik przepisu pod kątem swojej indywidualnej diety – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia naleśników gryczanych z różnymi, smacznymi dodatkami.
Autor
Lista składników
Naleśniki
- ½ szklanki mąki gryczanej (90 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 1 szklanka wody gazowanej (250 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (45 g)
Farsz
- 10 plastrów wędzonego boczku (100 g)
- 100 g kiełbasy śląskiej
- 100 g wędzonej/parzonej szynki
- ½ obranej cebuli (50 g)
- 100 g startego na tarce sera żółtego np. gouda (opcjonalnie)
- 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Tęczowa sałatka
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Papryki kroimy w paseczki, seler w plasterki Białą i czerwoną kapustę drobno szatkujemy Pokrojone warzywa wrzucamy do miski Wyciskamy z cytryny 2 łyżki soku Skrapiamy warzywa i…
WIĘCEJ >Curry z dynią i ciecierzycą
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz. Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty. Dynię obieramy ze…
WIĘCEJ >Topinambur z warzywami
Topinambur gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Marchewkę i pietruszkę obieramy Ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie paseczki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i umieszczamy…
WIĘCEJ >Koktajl jarmużowo-figowy
Myjemy jarmuż, gruszę i figi Wyjmujemy z gruszki gniazda nasienne Składniki umieszczamy w blenderze Dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy
WIĘCEJ >