logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c96e623a1-ed05-4c57-89b3-3e3d4b228bfb

Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c96e623a1-ed05-4c57-89b3-3e3d4b228bfb

Przygotowanie

Naleśniki:

  • Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
  • Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
  • Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
  • Dodajemy tłuszcz, mieszamy
  • Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło
  • Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu

Farsz:

  • Boczek kroimy w kostkę
  • Kiełbasę kroimy w kostkę
  • Cebulę kroimy w półksiężyce
  • Szynkę kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Wrzucamy boczek, podsmażamy 3 min
  • Dodajemy kiełbasę, szynkę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Nakładamy farsz do naleśników, posypując żółtym serem 

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Naleśniki:

  • ½ szklanki mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • sól
  • 3 łyżki masła lub smalcu

Farsz:

  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g kiełbasy śląskiej
  • 100 g wędzonej/parzonej szynki
  • ½ obranej cebuli
  • 100 g startego na tarce sera żółtego np. gouda (MOŻNA NIE DAWAĆ)
  • 1 łyżka smalcu lub masła klarowanego
  •  sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Garnek, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Pieczony surowy boczek z buraczkami

Boczek: Czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na 3 części Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy piec, np. żaroodporne Wkładamy mięso (…)

WIĘCEJ >

Wątróbka drobiowa + sałatka warzywna

Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy wątróbkę, po 30 sekundach dodajemy smalec i por. Przykrywamy pokrywką i smażymy 2-3 minuty. Obracamy wątróbkę na (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik czereśniowy

Czereśnie drylujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Dodajemy miód i zaczynamy gotować Gdy się zagotuje minimalizujemy płomień Skrobię wsypujemy (…)

WIĘCEJ >

Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nim każdą (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl