Naleśniki gryczane bez jajek z owocami i sosem truskawkowym
Naleśniki gryczane bez jajek z owocami i sosem truskawkowym
Przygotowanie
Naleśniki:
- Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie
- Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki)
- Zalewamy wodą, mieszamy
- Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano. Jeśli jesteś w pracy w tych godzinach, wystarczy zabrać słoik do pracy i zalać wodą, zakręcić żeby nić nie ulać i wrócić z nim do domu)
- Po tym czasie lekko solimy i miksujemy blenderem na gładką masę
- Cały czas miksując dodajemy luźny olej kokosowy (najlepiej go lekko rozpuścić w garnuszku)
- Powoli wlewamy mleko kokosowe (cały czas blendujemy)
- Odstawiamy na kilka minut (w tym czasie przygotowujemy owoce i sos)
- Na rozgrzanej patelni (tłuszczu tyle, żeby było lekko tłuste)
- Smażymy naleśniki po 4 – 5 min z każdej strony
Owoce:
- Owoce myjemy i odcedzamy na sicie
- Połowę truskawek miksujemy blenderem na sos
- Nakładamy owoce
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia naleśników gryczanych.
Autor
Lista składników
Naleśniki gryczane
- Kasza gryczana niepalona (150 g)
- Mleko kokosowe (150 ml)
- Woda (150 ml)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Owoce
- Truskawka (świeża) (500 g)
- Jeżyna (świeża) (100 g)
- Borówka (świeża) (100 g)
- Malina (świeża) (100 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Rolki nori z owocami morza
Marchewkę, ogórka i łososia kroimy w paski julienne. Awokado wydrążamy i widelcem rozgniatamy miąższ, dodajemy mielony imbir i dokładnie mieszamy. Pasta ta będzie pełniła taką funkcję jak ryż w tradycyjnym sushi. Rozkładamy arkusz wodorostów i…
WIĘCEJ >Omlet ze szpinakiem i wędzonym łososiem
Szpinak Szpinak wyjmujemy 2-3 godziny wcześniej z zamrażalnika i kładziemy na sicie, żeby nadmiar wody ściekał Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy cebulę z czosnkiem przez 2…
WIĘCEJ >Potrawka z karkówki i dyni
Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. C Dynię obieramy i kroimy w kostkę (miąższ usuwamy) Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok 2 cm x 2 cm Pieczarki…
WIĘCEJ >