fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki gryczane bez jajek z owocami i sosem truskawkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c019cee25-fa7e-4417-9e9d-c46faaf2bcab
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Naleśniki gryczane bez jajek z owocami i sosem truskawkowym

Przygotowanie

Naleśniki:

  • Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie
  • Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki)
  • Zalewamy wodą, mieszamy
  • Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano. Jeśli jesteś w pracy w tych godzinach, wystarczy zabrać słoik do pracy i zalać wodą, zakręcić żeby nić nie ulać i wrócić z nim do domu)
  • Po tym czasie lekko solimy i miksujemy blenderem na gładką masę
  • Cały czas miksując dodajemy luźny olej kokosowy (najlepiej go lekko rozpuścić w garnuszku)
  • Powoli wlewamy mleko kokosowe (cały czas blendujemy)
  • Odstawiamy na kilka minut (w tym czasie przygotowujemy owoce i sos)
  • Na rozgrzanej patelni (tłuszczu tyle, żeby było lekko tłuste)
  • Smażymy naleśniki po 4 – 5 min z każdej strony

Owoce:

  • Owoce myjemy i odcedzamy na sicie
  • Połowę truskawek miksujemy blenderem na sos
  • Nakładamy owoce 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego planu żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne naleśniki gryczane z różnymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Naleśniki

  • 150 g białej kaszy gryczanej
  • 150 ml wody
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Owoce

  • 500 g truskawek
  • 100 g borówek
  • 100 g jeżyn
  • 100 g malin 

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek - mały, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kapuśniak myśliwski

Grzyby namaczamy dzień wcześniej wieczorem (wsypać grzyby do ½ szklanki zimnej wody) Mięso kroimy w kostkę centymetr na centymetr W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy mięso Zasmażamy 5 min co jakiś czas mieszając Podlewamy…

WIĘCEJ >

Ciasto bez jaj (marchewkowe)

Zalewamy suszone daktyle gorącą wodą na kilka minut, aby zmiękły Daktyle miksujemy w blenderze kielichowym przez około 10 sekund (jeżeli zawierają pestki, należy je najpierw usunąć) Dokładamy do blendera startą marchew, banany oraz mąkę kokosową…

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Flaki wołowe

Marchew, pietruszkę i seler obieramy Warzywa kroimy w słupki/zapałki lub kostkę Por przekrawamy i płuczemy każdą warstwę, żeby nie było piasku, kroimy w półksiężyce Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >