fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki gryczane bez jajek z owocami i sosem truskawkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c019cee25-fa7e-4417-9e9d-c46faaf2bcab
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Naleśniki gryczane bez jajek z owocami i sosem truskawkowym

Przygotowanie

Naleśniki:

  • Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie
  • Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki)
  • Zalewamy wodą, mieszamy
  • Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano. Jeśli jesteś w pracy w tych godzinach, wystarczy zabrać słoik do pracy i zalać wodą, zakręcić żeby nić nie ulać i wrócić z nim do domu)
  • Po tym czasie lekko solimy i miksujemy blenderem na gładką masę
  • Cały czas miksując dodajemy luźny olej kokosowy (najlepiej go lekko rozpuścić w garnuszku)
  • Powoli wlewamy mleko kokosowe (cały czas blendujemy)
  • Odstawiamy na kilka minut (w tym czasie przygotowujemy owoce i sos)
  • Na rozgrzanej patelni (tłuszczu tyle, żeby było lekko tłuste)
  • Smażymy naleśniki po 4 – 5 min z każdej strony

Owoce:

  • Owoce myjemy i odcedzamy na sicie
  • Połowę truskawek miksujemy blenderem na sos
  • Nakładamy owoce 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego planu żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne naleśniki gryczane z różnymi dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Naleśniki

  • 150 g białej kaszy gryczanej
  • 150 ml wody
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Owoce

  • 500 g truskawek
  • 100 g borówek
  • 100 g jeżyn
  • 100 g malin 

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek - mały, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Polędwiczka wieprzowa z grillowanymi warzywami

Włączyć piekarnik na 180 stopni Marchew i kalarepę obrać, pokroić w plastry grubości ok. 0.5 cm Cebulę obrać i pokroić w plastry Paprykę pokroić w plastry Bierzemy dużą patelnię grillową (lub zwykłą jak ktoś nie…

WIĘCEJ >

Zupa tajska z kurczakiem i mango (na wywarze kostnym)

Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem roślinnym i z jabłkiem

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy dowolnie pokrojone jabłko Podajemy

WIĘCEJ >

Zupa cebulowa (wegetariańska)

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub piórka W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 5 minut na średnim ogniu Dodajemy wino Dusimy 2-3 minuty Zalewamy bulionem jarskim i gotujemy 5 minut

WIĘCEJ >