fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki z owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca9352875-12dc-4a4e-9f7b-471a942f133e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Naleśniki z owocami

Przygotowanie

  • W garnku rozpuszczamy tłuszcz (masło)
  • Do miski wybijamy jajo, dodajemy roztopiony tłuszcz, mleko, mąkę oraz sól i całość dokładnie miksujemy
  • Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 10 minut, aby zgęstniało
  • Rozgrzewamy patelnię, którą smarujemy lekko tłuszczem (oliwą)
  • Na patelnię wylewamy ciasto na kształt serca i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (jeśli mamy foremkę w kształcie serca – możemy ją użyć)
  • Gotowe naleśniki nakładamy na talerz i dekorujemy owocami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych naleśników.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Borówka (50 g)
  • Malina (35 g)
  • Truskawka (35 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Masło (15 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Mikser, Miska, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapki z pastą z awokado i pomidorem

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydłubujemy miąższ Widelcem ugniatamy miąższ z awokado, tak aby powstała gęsta masa Czosnek przeciskamy przez praskę Do awokado dodajemy pozostałe składniki (poza pomidorem) i dokładnie mieszamy Pomidora kroimy…

WIĘCEJ >

Wieprzowina w sosie śliwkowym

Mięso owijamy folią i wkładamy na ok. 30 minut do zamrażarki Następnie wyciągamy mięso z zamrażarki, ściągamy folię i kroimy w poprzek włókien w cienkie plastry Mięso wkładamy do miski, dodajemy sos sojowy oraz tłuszcz…

WIĘCEJ >

Kefir jogurtowy

Mleko wlewamy do garnuszka Mleko podgrzać żeby miało temp. około 40 stopni, czyli delikatnie cieplejsze niż nasza dłoń Dodajemy miód i dokładnie mieszamy Dodajemy kryształki kefiru Przykrywamy garnek pokrywką i odkładamy gdzieś w kuchni żeby…

WIĘCEJ >

Ostrygi z pastą kaparową

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy zieleninę, kapary, sok z cytryny oraz tłuszcz (oliwę) i całość dokładnie blendujemy na jednolitą pastę Gotową pastę wkładamy do lodówki…

WIĘCEJ >