Naleśniki z owocami
Naleśniki z owocami
Przygotowanie
- W garnku rozpuszczamy tłuszcz (masło)
- Do miski wybijamy jajo, dodajemy roztopiony tłuszcz, mleko, mąkę oraz sól i całość dokładnie miksujemy
- Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 10 minut, aby zgęstniało
- Rozgrzewamy patelnię, którą smarujemy lekko tłuszczem (oliwą)
- Na patelnię wylewamy ciasto na kształt serca i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (jeśli mamy foremkę w kształcie serca – możemy ją użyć)
- Gotowe naleśniki nakładamy na talerz i dekorujemy owocami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych naleśników.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Borówka (50 g)
- Malina (35 g)
- Truskawka (35 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Masło (15 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kanapki z pastą z awokado i pomidorem
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydłubujemy miąższ Widelcem ugniatamy miąższ z awokado, tak aby powstała gęsta masa Czosnek przeciskamy przez praskę Do awokado dodajemy pozostałe składniki (poza pomidorem) i dokładnie mieszamy Pomidora kroimy…
WIĘCEJ >Wieprzowina w sosie śliwkowym
Mięso owijamy folią i wkładamy na ok. 30 minut do zamrażarki Następnie wyciągamy mięso z zamrażarki, ściągamy folię i kroimy w poprzek włókien w cienkie plastry Mięso wkładamy do miski, dodajemy sos sojowy oraz tłuszcz…
WIĘCEJ >Kefir jogurtowy
Mleko wlewamy do garnuszka Mleko podgrzać żeby miało temp. około 40 stopni, czyli delikatnie cieplejsze niż nasza dłoń Dodajemy miód i dokładnie mieszamy Dodajemy kryształki kefiru Przykrywamy garnek pokrywką i odkładamy gdzieś w kuchni żeby…
WIĘCEJ >Ostrygi z pastą kaparową
Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy zieleninę, kapary, sok z cytryny oraz tłuszcz (oliwę) i całość dokładnie blendujemy na jednolitą pastę Gotową pastę wkładamy do lodówki…
WIĘCEJ >