Naleśniki dla dziecka
Naleśniki dla dziecka
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąkę, wybijamy jaja, wlewamy wodę, mleko oraz tłuszcz, dodajemy sól i całość dokładnie miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
- Przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 30 minut
- Po tym czasie rozgrzewamy patelnię
- Wylewamy porcję ciasta i obracamy patelnią tak, aby ciasto równomiernie pokryło powierzchnię
- Naleśniki smażymy przez ok. 1 minutę z każdej strony
- Usmażone naleśniki rozkładamy na talerzach i dekorujemy owocami, tak jak na załączonym obrazku
- Przygotowanie owoców: z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plastry, banana obieramy i kroimy w plastry
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przygotowania naleśników.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Woda (250 ml)
- Truskawka (250 g)
- Mąka orkiszowa (230 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Banan (120 g)
- Borówka (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Podsmażana czerwona kapusta
Kapustę kroimy w paski o grubości ok. 1 cm Koper drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i gorczycę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 4-6 minut (do momentu, aż się uprażą…
WIĘCEJ >Jarski rosół z jajecznymi kluskami
Do garnka wrzucamy warzywa (włoszczyznę) i przyprawy Zalewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki W osobnej miseczce mieszamy jajko z odrobiną soli i łyżeczką mąki jaglanej. Do gotującego się wywaru wlewamy masę jajeczną i energicznie…
WIĘCEJ >Pieczone warzywa z soczewicą
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Dynię, marchew i pasternak obieramy, kroimy w większą kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i przenosimy do naczynia żaroodpornego Do miski wlewamy…
WIĘCEJ >Miodowo – musztardowy tatar z łososia
Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić) Posiekanego łososia przekładamy do miseczki Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz Mieszamy Formujemy kulkę, kładziemy na talerz Ogórka kroimy w drobną kostkę Cebulę obieramy…
WIĘCEJ >