Naleśniki dla dziecka
Naleśniki dla dziecka
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąkę, wybijamy jaja, wlewamy wodę, mleko oraz tłuszcz, dodajemy sól i całość dokładnie miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
- Przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 30 minut
- Po tym czasie rozgrzewamy patelnię
- Wylewamy porcję ciasta i obracamy patelnią tak, aby ciasto równomiernie pokryło powierzchnię
- Naleśniki smażymy przez ok. 1 minutę z każdej strony
- Usmażone naleśniki rozkładamy na talerzach i dekorujemy owocami, tak jak na załączonym obrazku
- Przygotowanie owoców: z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plastry, banana obieramy i kroimy w plastry
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przygotowania naleśników.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Woda (250 ml)
- Truskawka (250 g)
- Mąka orkiszowa (230 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Banan (120 g)
- Borówka (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Banan w naleśniku
W rondlu rozpuszczamy tłuszcz Wszystkie składniki (poza bananami) umieszczamy w mikserze (lub blenderze) i razem dokładnie miksujemy Rozgrzewamy patelnię Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki po ok. 3-4 minuty z każdej strony…
WIĘCEJ >Naleśniki dyniowe
Miksujemy mleko z jajkami, stopniowo dodając mąkę. Dolewamy olej i puree z dyni oraz cukier albo sól (w zależności od farszu do naleśników). Naleśniki smażymy z obu stron bez użycia oleju do smażenia.
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane nadziewane szparagami i spaghetti warzywnym
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min żeby ciasto…
WIĘCEJ >