fbpx
logo
Szukaj
open close

Naleśniki dla dziecka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c38982d79-f0c5-47a4-afc6-f39770bde84e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Naleśniki dla dziecka

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąkę, wybijamy jaja, wlewamy wodę, mleko oraz tłuszcz, dodajemy sól i całość dokładnie miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
  • Przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 30 minut
  • Po tym czasie rozgrzewamy patelnię
  • Wylewamy porcję ciasta i obracamy patelnią tak, aby ciasto równomiernie pokryło powierzchnię
  • Naleśniki smażymy przez ok. 1 minutę z każdej strony
  • Usmażone naleśniki rozkładamy na talerzach i dekorujemy owocami, tak jak na załączonym obrazku
  • Przygotowanie owoców: z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plastry, banana obieramy i kroimy w plastry

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przygotowania naleśników.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Woda (250 ml)
  • Truskawka (250 g)
  • Mąka orkiszowa (230 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Banan (120 g)
  • Borówka (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Podsmażana czerwona kapusta

Kapustę kroimy w paski o grubości ok. 1 cm Koper drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i gorczycę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 4-6 minut (do momentu, aż się uprażą…

WIĘCEJ >

Jarski rosół z jajecznymi kluskami

Do garnka wrzucamy warzywa (włoszczyznę) i przyprawy Zalewamy wodą, tak by przykryć wszystkie składniki W osobnej miseczce mieszamy jajko z odrobiną soli i łyżeczką mąki jaglanej. Do gotującego się wywaru wlewamy masę jajeczną i energicznie…

WIĘCEJ >

Pieczone warzywa z soczewicą

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Dynię, marchew i pasternak obieramy, kroimy w większą kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i przenosimy do naczynia żaroodpornego Do miski wlewamy…

WIĘCEJ >

Miodowo – musztardowy tatar z łososia

Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić) Posiekanego łososia przekładamy do miseczki  Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz  Mieszamy  Formujemy kulkę, kładziemy na talerz  Ogórka kroimy w drobną kostkę  Cebulę obieramy…

WIĘCEJ >