Naleśniki z truskawkami – z mąki kokosowej
Naleśniki z truskawkami – z mąki kokosowej
Przygotowanie
- Jaja mieszamy z mlekiem
- Dodajemy przesianą mąkę kokosową i sól
- Dobrze mieszamy widelcem lub rózgą, tak, aby nie było żadnych grudek.
- Wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano z każdej strony
- Do naczynia, w którym będziemy blendować, wrzucamy truskawki oraz mleko i miksujemy tak, aby cząstki truskawek były wyczuwalne
- Usmażone naleśniki smarujemy nadzieniem, delikatnie zawijamy, ozdabiamy całymi truskawkami i podajemy od razu
Rady dietetyka
Z podanej ilości otrzymujemy około 3 naleśników.
Uwagi
Naleśniki należy odwracać bardzo delikatnie, ponieważ są bardzo kruche.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne, smaczne pomysły na przygotowanie naleśników.
Autor
Lista składników
Ciasto na naleśniki
- 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
- 150 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia (25 g)
Nadzienie
- 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałata rzymska z pieczonym dorszem
Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy tłuszcz Pieczemy w piekarniku przez 20 min w temp. 180 st. C Sałatę układamy na talerzu Pomidory kroimy w paski lub na pół i układamy na…
WIĘCEJ >Żeberka z dzika z wolnowaru w warzywach
Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…
WIĘCEJ >Smażone przegrzebki
Natkę pietruszki siekamy Przegrzebki płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy Na patelni roztapiamy masło, a następnie równomiernie rozkładamy przegrzebki Smażymy przez 2 minuty, obracamy i dalej smażymy, aż będą miękkie, ale zwarte Ściągamy z…
WIĘCEJ >Kruszon truskawkowo – bananowy
Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę Drugą…
WIĘCEJ >