fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Paluszki limonkowe z czekoladą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbf3e37a1-728f-4774-a65f-dba6029e0a7f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Paluszki limonkowe z czekoladą

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski wybijamy jajo, dodajemy tłuszcz, cukier oraz skórkę z limonki i całość dokładnie ucieramy
  • Do masy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie łączymy składniki, po czym dodajemy połowę pokruszonej czekolady i mieszamy
  • Ciasto przenosimy do przygotowanej formy i pieczemy przez ok. 20 minut, po czym zostawiamy w formie do ostygnięcia
  • Ciasto wyciągamy z formy i jeszcze ciepłe kroimy na pół
  • Następnie każdą połówkę kroimy na paski o wielkości ok. 10 cm x 2 cm
  • Pozostałą czekoladę wkładamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż się rozpuści, po czym polewamy nią paluszki
  • Paluszki podajemy gdy polewa zastygnie

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 naleśniki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Naleśniki

  • Serek homogenizowany (350 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Mąka orkiszowa (120 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło (30 g)
  • Kakao w proszku (20 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Cukier waniliowy (trzcinowy) (10 g)

Polewa czekoladowa

  • Śmietanka kremówka 30% (150 ml)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Garnek, Garnek - mały, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chlebek z cukinii bez jaj

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Osobno wymieszać mąkę z przyprawami, osobno składniki mokre – masło/olej i startą cukinię. Wszystko połączyć dokładnie mieszając. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować Wyłożyć masą formę i piec ok….

WIĘCEJ >

Kurczak z patelni z grochem cukrowym

Mięso kroimy na kawałki Do miski wsypujemy przyprawy (curry i garam masala), dodajemy sos sojowy oraz tłuszcz (olej sezamowy) i całość dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy z warzywami

Do miski wlewamy sos, dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do miski i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą Następnie przykrywamy miskę folią i odkładamy na ok….

WIĘCEJ >

Puree z białej rzodkwi

Białą rzodkiew obieramy i kroimy w grubą kostkę Kawałki warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Gotujemy około 20 minut (do miękkości rzodkwi Odlewamy nadmiar wody, zostawiamy tylko tyle, ile umożliwi nam blendowanie Dodajemy masło…

WIĘCEJ >