fbpx
logo
Szukaj
open close

Paluszki limonkowe z czekoladą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbf3e37a1-728f-4774-a65f-dba6029e0a7f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Paluszki limonkowe z czekoladą

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski wybijamy jajo, dodajemy tłuszcz, cukier oraz skórkę z limonki i całość dokładnie ucieramy
  • Do masy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie łączymy składniki, po czym dodajemy połowę pokruszonej czekolady i mieszamy
  • Ciasto przenosimy do przygotowanej formy i pieczemy przez ok. 20 minut, po czym zostawiamy w formie do ostygnięcia
  • Ciasto wyciągamy z formy i jeszcze ciepłe kroimy na pół
  • Następnie każdą połówkę kroimy na paski o wielkości ok. 10 cm x 2 cm
  • Pozostałą czekoladę wkładamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż się rozpuści, po czym polewamy nią paluszki
  • Paluszki podajemy gdy polewa zastygnie

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 naleśniki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Naleśniki

  • Serek homogenizowany (350 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Mąka orkiszowa (120 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło (30 g)
  • Kakao w proszku (20 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Cukier waniliowy (trzcinowy) (10 g)

Polewa czekoladowa

  • Śmietanka kremówka 30% (150 ml)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Garnek, Garnek - mały, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Puree z cukinii z szynką dojrzewającą

Cukinię gotujemy do miękkości i blendujemy z solą i masłem Szynkę kroimy na kawałki i podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni przez około 1 minutę Pure podajemy posypane chrupiącą szynką

WIĘCEJ >

Rolada z kapusty włoskiej

Liście kapusty włoskiej obgotować w osolonej wodzie. Przygotować farsz. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę drobno posiekać. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej…

WIĘCEJ >

Ryba gotowana na parze z imbirem i mlekiem kokosowym

Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie kładziemy rybę na dnie żaroodpornej wkładki do gotowania na parze i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) Sitko kładziemy nad miską Talerz wykładamy ręcznikiem papierowym Czosnek z cebulą…

WIĘCEJ >

Bulion jarski

Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków Dodać liść laurowy i zioło angielskie Wsypać czubatą łyżkę soli…

WIĘCEJ >