Paluszki limonkowe z czekoladą
Paluszki limonkowe z czekoladą
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
- Do miski wybijamy jajo, dodajemy tłuszcz, cukier oraz skórkę z limonki i całość dokładnie ucieramy
- Do masy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie łączymy składniki, po czym dodajemy połowę pokruszonej czekolady i mieszamy
- Ciasto przenosimy do przygotowanej formy i pieczemy przez ok. 20 minut, po czym zostawiamy w formie do ostygnięcia
- Ciasto wyciągamy z formy i jeszcze ciepłe kroimy na pół
- Następnie każdą połówkę kroimy na paski o wielkości ok. 10 cm x 2 cm
- Pozostałą czekoladę wkładamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż się rozpuści, po czym polewamy nią paluszki
- Paluszki podajemy gdy polewa zastygnie
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 2 naleśniki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.
Autor
Lista składników
Naleśniki
- Serek homogenizowany (350 g)
- Mleko kokosowe (300 ml)
- Mąka orkiszowa (120 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Masło (30 g)
- Kakao w proszku (20 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Cukier waniliowy (trzcinowy) (10 g)
Polewa czekoladowa
- Śmietanka kremówka 30% (150 ml)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chlebek z cukinii bez jaj
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Osobno wymieszać mąkę z przyprawami, osobno składniki mokre – masło/olej i startą cukinię. Wszystko połączyć dokładnie mieszając. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować Wyłożyć masą formę i piec ok….
WIĘCEJ >Kurczak z patelni z grochem cukrowym
Mięso kroimy na kawałki Do miski wsypujemy przyprawy (curry i garam masala), dodajemy sos sojowy oraz tłuszcz (olej sezamowy) i całość dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty…
WIĘCEJ >Gulasz wołowy z warzywami
Do miski wlewamy sos, dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do miski i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą Następnie przykrywamy miskę folią i odkładamy na ok….
WIĘCEJ >Puree z białej rzodkwi
Białą rzodkiew obieramy i kroimy w grubą kostkę Kawałki warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Gotujemy około 20 minut (do miękkości rzodkwi Odlewamy nadmiar wody, zostawiamy tylko tyle, ile umożliwi nam blendowanie Dodajemy masło…
WIĘCEJ >