Naleśniki z letnimi owocami
Naleśniki z letnimi owocami
Przygotowanie
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
- Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół
- Mąkę przesiewamy do miski i formujemy pośrodku zagłębienie
- Do osobnej miski wlewamy mleko i tłuszcz, wybijamy jaja i mieszamy, po czym wylewamy tę masę do zagłębienia w mącę i całość dokładnie mieszamy
- Ciasto odstawiamy na ok. 30 minut
- Patelnię lekko smarujemy tłuszczem
- Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta, kręcąc patelnią, tak aby rozprowadzić równomiernie ciasto
- Naleśniki smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (do momentu, aż brzegi naleśnika zaczną wyglądać na suche i lekko się uniosą)
- Od czas do czasu wstrząsamy patelnią, aby ciasto się nie przyklejało
- Na usmażone naleśniki nakładamy jogurt oraz owoce i zawijamy (w kopertę lub w rulon)
- Naleśniki posypujemy cukrem pudrem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.
Możesz użyć dowolnych ulubionych owoców.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Jogurt naturalny (200 g)
- Borówka (200 g)
- Truskawka (200 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Babeczki z mięsem i cebulą
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Natłuszczamy otwory w formie do muffinów Z chleba usuwamy skórki, 1/3 ilości kromek odkładamy na bok, a pozostałą ilość wkładamy między dwa kawałki folii i bardzo cienko rozwałkowujemy…
WIĘCEJ >Kalmary z pieprzem
Chili drobno siekamy (gniazdo nasienne usuwamy) Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Kalmary kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, a następnie kroimy kalmary w paski o…
WIĘCEJ >Pikantne szaszłyki z wołowiny
Do miski wlewamy tłuszcz, sok z cytryny i wodę, dodajemy musztardę, miód oraz przyprawy (oregano i pieprz) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był…
WIĘCEJ >Owsianka paleo z nasionami
W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy cynamon i siemię lniane. Gotujemy 3 minuty, cały czas mieszając. Zestawiamy z palnika i cały czas mieszając dodajemy zmiksowane jajka. Przelewamy do miseczki. Na patelni prażymy nasiona – krótko…
WIĘCEJ >