fbpx
logo
Szukaj
open close

Naleśniki z letnimi owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c14bdce5a-9677-44d0-bbee-9bdf8c390312
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Naleśniki z letnimi owocami

Przygotowanie

  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
  • Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół
  • Mąkę przesiewamy do miski i formujemy pośrodku zagłębienie
  • Do osobnej miski wlewamy mleko i tłuszcz, wybijamy jaja i mieszamy, po czym wylewamy tę masę do zagłębienia w mącę i całość dokładnie mieszamy
  • Ciasto odstawiamy na ok. 30 minut
  • Patelnię lekko smarujemy tłuszczem
  • Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta, kręcąc patelnią, tak aby rozprowadzić równomiernie ciasto
  • Naleśniki smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (do momentu, aż brzegi naleśnika zaczną wyglądać na suche i lekko się uniosą)
  • Od czas do czasu wstrząsamy patelnią, aby ciasto się nie przyklejało
  • Na usmażone naleśniki nakładamy jogurt oraz owoce i zawijamy (w kopertę lub w rulon)
  • Naleśniki posypujemy cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.

Możesz użyć dowolnych ulubionych owoców.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Borówka (200 g)
  • Truskawka (200 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (20 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Koktajl z jagód

Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko

WIĘCEJ >

Purée z dyni

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki, a miąższ kroimy na kawałki Cząstki dyni układamy na papierze i wkładamy do piekarnika na ok. 1…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z bakłażanów i groszku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Rozgrzewamy grill Bakłażany kroimy w cienkie plastry i smarujemy tłuszczem Następnie plastry bakłażanów układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy przez…

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa z jajem (wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…

WIĘCEJ >