fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki z letnimi owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c14bdce5a-9677-44d0-bbee-9bdf8c390312
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Naleśniki z letnimi owocami

Przygotowanie

  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
  • Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół
  • Mąkę przesiewamy do miski i formujemy pośrodku zagłębienie
  • Do osobnej miski wlewamy mleko i tłuszcz, wybijamy jaja i mieszamy, po czym wylewamy tę masę do zagłębienia w mącę i całość dokładnie mieszamy
  • Ciasto odstawiamy na ok. 30 minut
  • Patelnię lekko smarujemy tłuszczem
  • Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta, kręcąc patelnią, tak aby rozprowadzić równomiernie ciasto
  • Naleśniki smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (do momentu, aż brzegi naleśnika zaczną wyglądać na suche i lekko się uniosą)
  • Od czas do czasu wstrząsamy patelnią, aby ciasto się nie przyklejało
  • Na usmażone naleśniki nakładamy jogurt oraz owoce i zawijamy (w kopertę lub w rulon)
  • Naleśniki posypujemy cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.

Możesz użyć dowolnych ulubionych owoców.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Borówka (200 g)
  • Truskawka (200 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (20 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Babeczki z mięsem i cebulą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Natłuszczamy otwory w formie do muffinów Z chleba usuwamy skórki, 1/3 ilości kromek odkładamy na bok, a pozostałą ilość wkładamy między dwa kawałki folii i bardzo cienko rozwałkowujemy…

WIĘCEJ >

Kalmary z pieprzem

Chili drobno siekamy (gniazdo nasienne usuwamy) Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Kalmary kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, a następnie kroimy kalmary w paski o…

WIĘCEJ >

Pikantne szaszłyki z wołowiny

Do miski wlewamy tłuszcz, sok z cytryny i wodę, dodajemy musztardę, miód oraz przyprawy (oregano i pieprz) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był…

WIĘCEJ >

Owsianka paleo z nasionami

W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy cynamon i siemię lniane. Gotujemy 3 minuty, cały czas mieszając. Zestawiamy z palnika i cały czas mieszając dodajemy zmiksowane jajka. Przelewamy do miseczki. Na patelni prażymy nasiona – krótko…

WIĘCEJ >