Naleśniki z letnimi owocami
Naleśniki z letnimi owocami
Przygotowanie
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
- Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół
- Mąkę przesiewamy do miski i formujemy pośrodku zagłębienie
- Do osobnej miski wlewamy mleko i tłuszcz, wybijamy jaja i mieszamy, po czym wylewamy tę masę do zagłębienia w mącę i całość dokładnie mieszamy
- Ciasto odstawiamy na ok. 30 minut
- Patelnię lekko smarujemy tłuszczem
- Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta, kręcąc patelnią, tak aby rozprowadzić równomiernie ciasto
- Naleśniki smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (do momentu, aż brzegi naleśnika zaczną wyglądać na suche i lekko się uniosą)
- Od czas do czasu wstrząsamy patelnią, aby ciasto się nie przyklejało
- Na usmażone naleśniki nakładamy jogurt oraz owoce i zawijamy (w kopertę lub w rulon)
- Naleśniki posypujemy cukrem pudrem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.
Możesz użyć dowolnych ulubionych owoców.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Jogurt naturalny (200 g)
- Borówka (200 g)
- Truskawka (200 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Ciasteczka z tapioki
Podgrzewamy mąkę na suchej patelni Mieszamy przez około 5 minut do momentu aż po dotknięciu będzie lekka jak puch Studzimy Ucieramy masło z cukrem i żółtkiem Dodajemy mleko kokosowe i sól Wsypujemy tyle mąki, tak…
WIĘCEJ >Kokosowe babeczki z musem bananowym i owocami
Najpierw masa bananowa: Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, czyli jakieś 2-3 minuty Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy na chwilę Obieramy…
WIĘCEJ >Mus gruszkowo-truskawkowy
Z truskawek usuwamy szypułki Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne Owoce wrzucamy do blendera i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Mus przenosimy do miski (możemy udekorować owocami lub pestkami)
WIĘCEJ >Czekoladki herbaciane
Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić. Mieszamy z zieloną herbatą i próbujemy. Jeżeli nie jest wystarczająco słodkie, dodajemy słodziło wedle upodobań. Przelewamy masę małą łyżeczką do foremki i…
WIĘCEJ >