fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki z wołowiną i serem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-347
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Naleśniki z wołowiną i serem

Przygotowanie

  • Do miski wybijamy jajo, dolewamy mleko oraz dodajemy połowę roztopionego tłuszczu i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mąkę i ponownie całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji
  • Cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Zwiększamy ogień, dodajemy mięso oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dolewamy wodę, dodajemy przecier i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Osobną patelnię smarujemy tłuszczem
  • Wylewamy porcję ciasta, zakręcamy patelnią tworząc z ciasta okrągły placek i smażymy przez ok. 30 sekund z każdej strony
  • Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zawijamy w trójkąty (lub rulony)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
  • Naleśniki kładziemy na blachę, posypujemy serem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, aby ser się roztopił

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 naleśniki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Mleko krowie (200 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Mąka pszenna (150 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Patelnia, Patelnia - duża, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony dorsz

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Na patelni rozgrzewamy masło Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy…

WIĘCEJ >

Gryczany piesek z warzywami

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Z mozzarelli wycinamy małe kółka Z oliwki wycinamy oczka i nosek Pomidorka kroimy na pół Z szynki wycinamy pyszczek Z rzodkiewki wycinamy pasek, na kształt uśmiechu Kaszę odcedzamy, przenosimy…

WIĘCEJ >

Tosty z sałatą, cebulą, pomidorem i serem

Kromki chleba smarujemy tłuszczem Cebulę obieramy i kroimy w krążki Pomidora kroimy w plastry Na dwóch kromkach układamy wszystkie składniki i przykrywamy drugą kromką Tak przygotowane kanapki wkładamy do tostera i podgrzewamy do momentu, aż…

WIĘCEJ >

Warzywa z limonkowym masłem

Marchewki obieramy i kroimy na 2-3 części Z grochu odcinamy końcówki Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i smażymy przez ok. 1 minutę Dodajemy cukier, sok i skórkę…

WIĘCEJ >