fbpx
logo
Szukaj
open close

Naleśniki z wołowiną i serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c969d489c-3c4e-404f-8a91-a86f8c6a5105
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Naleśniki z wołowiną i serem

Przygotowanie

  • Do miski wybijamy jajo, dolewamy mleko oraz dodajemy połowę roztopionego tłuszczu i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mąkę i ponownie całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji
  • Cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Zwiększamy ogień, dodajemy mięso oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dolewamy wodę, dodajemy przecier i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Osobną patelnię smarujemy tłuszczem
  • Wylewamy porcję ciasta, zakręcamy patelnią tworząc z ciasta okrągły placek i smażymy przez ok. 30 sekund z każdej strony
  • Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zawijamy w trójkąty (lub rulony)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski
  • Naleśniki kładziemy na blachę, posypujemy serem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, aby ser się roztopił

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 naleśniki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Ser żółty (200 g)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Masło klarowane ghee (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Patelnia, Patelnia - duża, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Słodki chleb z dynią

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C Formę wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy odrobiną mąki (pszennej) Dynię obieramy i kroimy na kawałki, a następnie gotujemy ją przez ok. 10 minut (do miękkości) Dynię odcedzamy…

WIĘCEJ >

Kubańska zupa z fasoli

Fasolę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 8 godz. (a najlepiej całą noc) Po tym czasie fasolę odcedzamy i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 30 minut Cebulę z czosnkiem obieramy…

WIĘCEJ >

Kurczak duszony z warzywami

Posiekać cebulę, marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Ziemniaki orać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Udka z kurczaka obtoczyć w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć do zezłocenia udka z kurczaka (mają…

WIĘCEJ >

Domowy sok „kubuś”

Marchewki myjemy i obieramy ze skórki, jabłka natomiast jedynie dokładnie myjemy i kroimy na kawałki, które zmieszczą się w naszej wyciskarce/sokowirówce. Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki Wyciskamy sok z marchewek, jabłek i pomarańczy. Całość soku…

WIĘCEJ >