fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki trzy sery (wegetariańskie)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3a9676ed-aad2-4f8e-aedb-86b1a1a498c5

Naleśniki trzy sery (wegetariańskie)

Przygotowanie

Naleśniki:

  • Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
  • Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
  • Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
  • Dodajemy tłuszcz, mieszamy
  • Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło
  • Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko, żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu

Farsz:

  • Mozzarellę kroimy w kostkę
  • Gorgonzolę kroimy w kostkę
  • Mieszamy w misce z tartą goudą
  • Nakładamy sery na naleśniki i zawijamy je, tak jak lubimy
  • Polewamy sosem

Sos serowy:

  • W ganku zagotowujemy bulion
  • Dodajemy gorgonzolę
  • Mieszamy rózgą aż się równo rozpuści
  • Wsypujemy 1 łyżkę mąki, mieszamy
  • Jeśli jest za rzadkie, dodajemy jeszcze trochę mąki
  • Zagotowujemy na małym ogniu przez 2 min 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne naleśniki z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Naleśniki

  • ½ szklanki mąki gryczanej (100 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 1 szklanka wody gazowanej (250 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)

Farsz

  • 100 g sera gorgonzola
  • ½ kulki mozzarelli (125 g)
  • 50 g startego na tarce sera gouda

Sos serowy

  • 100 g sera gorgonzola
  • ½ szklanki bulionu jarskiego (125 ml)
  • 2 łyżki mąki gryczanej (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie jagodowo – bananowe ze śmietanką kokosową

Wszystkie składniki wkładamy do wysokoobrotowego blendera i miksujemy przez około 1 minutę na idealnie gładką masę. Można przystroić granatem i suszonymi płatkami kokosa

WIĘCEJ >

Pasta brokułowo – kokosowa

Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można dodać natkę pietruszki, koperek itp.

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii na zimno

Cukinię obieramy i tniemy na cieniutkie paseczki używając do tego celu obieraczki do warzyw. Przydatnym urządzeniem do tego celu może również być spiromat (tarka spiralna). Wszystkie składniki na sos miksujemy i powstałym sosem polewamy cukiniowe…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z owocami

Owoce: Winogrono, jeśli jest duże kroimy na połówki, ostrzem nożyka możemy usunąć pestki Banana obieramy i kroimy w plastry Truskawki kroimy na połówki lub jeśli są duże na cztery części Gruszkę kroimy w kostkę Omlet:…

WIĘCEJ >