fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki trzy sery (wegetariańskie)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3a9676ed-aad2-4f8e-aedb-86b1a1a498c5
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Naleśniki trzy sery (wegetariańskie)

Przygotowanie

Naleśniki:

  • Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
  • Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
  • Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
  • Dodajemy tłuszcz, mieszamy
  • Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło
  • Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko, żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu

Farsz:

  • Mozzarellę kroimy w kostkę
  • Gorgonzolę kroimy w kostkę
  • Mieszamy w misce z tartą goudą
  • Nakładamy sery na naleśniki i zawijamy je, tak jak lubimy
  • Polewamy sosem

Sos serowy:

  • W ganku zagotowujemy bulion
  • Dodajemy gorgonzolę
  • Mieszamy rózgą aż się równo rozpuści
  • Wsypujemy 1 łyżkę mąki, mieszamy
  • Jeśli jest za rzadkie, dodajemy jeszcze trochę mąki
  • Zagotowujemy na małym ogniu przez 2 min 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Naleśniki

  • Woda (250 ml)
  • Mąka gryczana (100 g)
  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Farsz

  • Ser mozzarella (125 g)
  • Ser gorgonzola (100 g)
  • Ser gouda (50 g)

Sos serowy

  • Bulion jarski (125 ml)
  • Ser gorgonzola (100 g)
  • Mąka gryczana (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajecznica po hindusku

Cebulę kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na maśle do momentu, aż się zeszkli i zacznie robić się złota. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, smażymy parę minut. Dodajemy szpinak i po chwili…

WIĘCEJ >

Czekoladowa komosanka

Komosę ryżową gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, tak by nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty

Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr wyżej Mieszamy Zostawiamy tak na minimum 8 godz. (najlepiej na noc) Po tym czasie mieszamy…

WIĘCEJ >

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Kalafiora podzielić na „różyczki”, polać 3 łyżkami oliwy, posypać mielonym kminem, solą i pierzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. (Kalafior…

WIĘCEJ >