Naleśniki trzy sery (wegetariańskie)
Naleśniki trzy sery (wegetariańskie)
Przygotowanie
Naleśniki:
- Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca)
- Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy
- Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy
- Dodajemy tłuszcz, mieszamy
- Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto odpoczęło
- Smażymy na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej tłuszczem (smarujemy lekko, żeby nie pływały w tłuszczu i tylko przed pierwszym naleśnikiem, resztę smażymy na suchej patelni ) po 4-5 min z każdej strony na średnim ogniu
Farsz:
- Mozzarellę kroimy w kostkę
- Gorgonzolę kroimy w kostkę
- Mieszamy w misce z tartą goudą
- Nakładamy sery na naleśniki i zawijamy je, tak jak lubimy
- Polewamy sosem
Sos serowy:
- W ganku zagotowujemy bulion
- Dodajemy gorgonzolę
- Mieszamy rózgą aż się równo rozpuści
- Wsypujemy 1 łyżkę mąki, mieszamy
- Jeśli jest za rzadkie, dodajemy jeszcze trochę mąki
- Zagotowujemy na małym ogniu przez 2 min
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne naleśniki z dodatkami.
Autor
Lista składników
Naleśniki
- ½ szklanki mąki gryczanej (100 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 1 szklanka wody gazowanej (250 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
Farsz
- 100 g sera gorgonzola
- ½ kulki mozzarelli (125 g)
- 50 g startego na tarce sera gouda
Sos serowy
- 100 g sera gorgonzola
- ½ szklanki bulionu jarskiego (125 ml)
- 2 łyżki mąki gryczanej (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałata z truskawkami, papają i łososiem
Na talerzu kładziemy sałatę, na niej szpinak i rukolę Papaję obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki Awokado obieramy i kroimy w paski Truskawki przekroić na połówki Pomidorki przekroić na połówki Pokrojone składniki kładziemy…
WIĘCEJ >Krem z pomidorów i papryki
Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy z łupiny. Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut. Miękkie warzywa zmiksuj…
WIĘCEJ >Zupa buraczkowa (wegańska / wegetariańska)
Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce Śliwki pokroić w paseczki Buraki pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy…
WIĘCEJ >Potrawka z chorizo
Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach Chorizo kroimy w plastry i wkładamy do misy wolnowaru wraz z włoszczyzną Dodajemy pół szklanki wody Ustawiamy wolnowar na Low (1) i wolnowarzymy przez co najmniej 5 godz….
WIĘCEJ >