Bezglutenowe naleśniki z pomarańczą i makiem
Bezglutenowe naleśniki z pomarańczą i makiem
Przygotowanie
- Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem, a następnie wyciskamy z niej sok i ścieramy skórkę
- Do miski wybijamy jaja, dolewamy mleko oraz sok z pomarańczy i całość ubijamy
- Dodajemy skórkę z pomarańczy, mąki oraz budyń i dokładnie mieszamy tak, aby uzyskać gładkie, lejące się ciasto
- Dodajemy sól, słodzik oraz mak i całość dokładnie mieszamy
- Ciasto odkładamy na ok. 15-20 minut
- Tłuszcz (2/3 ilości) wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści (lub rozpuszczamy w mikrofalówce)
- Następnie dodajemy rozpuszczony tłuszcz do ciasta i mieszamy (ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego, jeśli ciasto jest zbyt gęste – dolewamy trochę wody)
- Patelnię smarujemy pozostałym tłuszczem i rozgrzewamy
- Na rozgrzany tłuszcz wylewamy porcję masy, rozlewamy aby uformować naleśnika i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu
- Gotowe naleśniki przenosimy na talerz i trzymamy pod przykryciem, aby były ciepłe
- Naleśniki możemy podawać z dodatkiem dżemu, jogurtu, miodu i/lub owoców
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 2 naleśniki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia naleśników.
Autor
Lista składników
- Mleko ryżowe (375 ml)
- Pomarańcza (120 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Mąka ryżowa (55 g)
- Mąka gryczana (55 g)
- Budyń waniliowy – proszek (50 g)
- Mąka kukurydziana (35 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Mak zmielony (10 g)
- Cukier kokosowy (5 g)
- Sól kłodawska (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Naleśniki bananowe
Banana obieramy i rozgniatamy widelcem Do miski wybijamy jaja i lekko ubijamy Dodajemy banana, nasiona chia, mąkę, ekstrakt oraz przyprawy (cynamon) i całość dokładnie miksujemy Patelnię smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję…
WIĘCEJ >Francuskie naleśniki z jabłkami
Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie ściągamy rondel z kuchenki Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki Do miski wkładamy ser, dodajemy żółtka, maślankę, mąkę, cukier…
WIĘCEJ >Naleśniki z letnimi owocami
Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół Mąkę przesiewamy do miski i formujemy pośrodku zagłębienie Do osobnej miski wlewamy mleko i tłuszcz, wybijamy…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min żeby ciasto…
WIĘCEJ >