fbpx
logo
Szukaj
open close

Tryptofan – aminokwas na dobry sen i nastrój

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
tryptofan

Tryptofan to aminokwas egzogenny, który w organizmie jest magazynowany w niewielkiej ilości. Jego stężenie uznaje się za jedno z najniższych w ustroju.

Organizm nie jest w stanie wytworzyć tryptofanu samodzielnie, dlatego musi być on dostarczany wraz z pożywieniem. Jego źródłem są produkty z dużą zawartością białka, takie jak: schab wieprzowy, pierś kurczaka, tuńczyk, dorsz czy wątróbka.

Niedobór tryptofanu może się objawiać m.in. zaburzeniami nastroju, stanami lękowymi, problemami ze snem, zahamowaniem wzrostu, migrenami.

Funkcje tryptofanu

Tryptofan ma ogromne znaczenie dla prawidłowej pracy organizmu i pełni liczne funkcje. Ma wpływ na takie elementy, jak:

Pamięć

Przyczynia się do znacznej poprawy pamięci roboczej, wzrokowo-przestrzennej, sprawności psychosomatycznej oraz koordynacji wzrokowo-ruchowej. Niedostateczna aktywacja tryptofanu powoduje zaburzenia uczenia się, zapamiętywania i przypominania sobie informacji.

Dobry nastrój

To naturalny prekursor serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Zwiększa odporność na stres, obniża poziom kortyzolu, przeciwdziała rozwojowi depresji.

Sen

Zbyt niski poziom tryptofanu w organizmie przyczynia się do powstawania bezsenności. Poprawę jakości snu odnotowano po suplementacji 1000 mg dziennie. Pomaga również w bezdechu sennym, ale wtedy potrzebna jest podwójna dawka. Jego optymalne stężenie przeciwdziała wybudzaniu się ze snu.

Apetyt

Jest prekursorem serotoniny, która oddziałuje na neurony podwzgórza. Dzięki temu tryptofan bierze udział w pojawieniu się uczucia sytości po posiłku. Aminokwas ten umożliwia kontrolę apetytu i odczuwanie głodu, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu objadaniu się. Badania dowiodły, że suplementacja w dawkach od 1000 mg do 3000 mg przed posiłkiem u osób otyłych spowodowała znaczne ograniczenie podjadania.

Jelita

Zarówno nadmiar, jak i niedobór tryptofanu przyczynia się do nieprawidłowego funkcjonowania jelit. Dieta bogata w tryptofan jest zalecana w prewencji i leczeniu zaparć w zespole jelita drażliwego. Natomiast osoby borykające się z biegunkami powinny ograniczyć jego spożycie.

Suplementacja

Dzienne zapotrzebowanie organizmu na tryptofan to około 5 mg na kilogram masy ciała. Najczęściej zalecana dawka to 500–2000 mg na dobę. Można przyjmować ją jednorazowo wieczorem lub podzielić na części w ciągu dnia.  

Aby wspomóc odpowiednie działanie tryptofanu, należy zadbać również o podaż witaminy B6, magnezu, witaminy C i kwasów omega-3.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Tryptofan to aminokwas egzogenny, który w organizmie jest magazynowany w niewielkiej ilości. Jego stężenie uznaje się za jedno z najniższych w ustroju.

Organizm nie jest w stanie wytworzyć tryptofanu samodzielnie, dlatego musi być on dostarczany wraz z pożywieniem. Jego źródłem są produkty z dużą zawartością białka, takie jak: schab wieprzowy, pierś kurczaka, tuńczyk, dorsz czy wątróbka.

Niedobór tryptofanu może się objawiać m.in. zaburzeniami nastroju, stanami lękowymi, problemami ze snem, zahamowaniem wzrostu, migrenami.

Funkcje tryptofanu

Tryptofan ma ogromne znaczenie dla prawidłowej pracy organizmu i pełni liczne funkcje. Ma wpływ na takie elementy, jak:

Pamięć

Przyczynia się do znacznej poprawy pamięci roboczej, wzrokowo-przestrzennej, sprawności psychosomatycznej oraz koordynacji wzrokowo-ruchowej. Niedostateczna aktywacja tryptofanu powoduje zaburzenia uczenia się, zapamiętywania i przypominania sobie informacji.

Dobry nastrój

To naturalny prekursor serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Zwiększa odporność na stres, obniża poziom kortyzolu, przeciwdziała rozwojowi depresji.

Sen

Zbyt niski poziom tryptofanu w organizmie przyczynia się do powstawania bezsenności. Poprawę jakości snu odnotowano po suplementacji 1000 mg dziennie. Pomaga również w bezdechu sennym, ale wtedy potrzebna jest podwójna dawka. Jego optymalne stężenie przeciwdziała wybudzaniu się ze snu.

Apetyt

Jest prekursorem serotoniny, która oddziałuje na neurony podwzgórza. Dzięki temu tryptofan bierze udział w pojawieniu się uczucia sytości po posiłku. Aminokwas ten umożliwia kontrolę apetytu i odczuwanie głodu, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu objadaniu się. Badania dowiodły, że suplementacja w dawkach od 1000 mg do 3000 mg przed posiłkiem u osób otyłych spowodowała znaczne ograniczenie podjadania.

Jelita

Zarówno nadmiar, jak i niedobór tryptofanu przyczynia się do nieprawidłowego funkcjonowania jelit. Dieta bogata w tryptofan jest zalecana w prewencji i leczeniu zaparć w zespole jelita drażliwego. Natomiast osoby borykające się z biegunkami powinny ograniczyć jego spożycie.

Suplementacja

Dzienne zapotrzebowanie organizmu na tryptofan to około 5 mg na kilogram masy ciała. Najczęściej zalecana dawka to 500–2000 mg na dobę. Można przyjmować ją jednorazowo wieczorem lub podzielić na części w ciągu dnia.  

Aby wspomóc odpowiednie działanie tryptofanu, należy zadbać również o podaż witaminy B6, magnezu, witaminy C i kwasów omega-3.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Kamila Berdys
28 czerwca 2022

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa, WZJG) to choroba, w której proces zapalny obejmuje błonę śluzową i podśluzową jelita grubego. Proces ten zajmuje około 50% odbytnicy i 20% całego jelita grubego. WZJG najczęściej przebiega w…

WIĘCEJ >
badania profilaktyczne

Jakie badania profilaktyczne warto zrobić?

Wykonywanie badań laboratoryjnych ma ogromne znaczenie, gdy zależy nam na profilaktyce chorób i kontrolowaniu tego, co dzieje się z naszym organizmie. Jeżeli już występuje jednostka chorobowa, dzięki badaniom możemy kontrolować zachodzące zmiany. Sprawdź, jakie badania…

WIĘCEJ >

5 objawów, które mogą oznaczać problemy z jelitami

Mija dzień za dniem i jakoś ciągle dajemy radę. Bagatelizujemy pierwsze objawy, a przez to nie zapobiegamy rozwojowi skomplikowanych jednostek chorobowych. Albo wybieramy drogę na skróty i sięgamy po leki przeciwbólowe, które na chwilę uśmierzą…

WIĘCEJ >
Dieta przeciwgrzybicza

Dieta przeciwgrzybicza – sposób na Candidę

Candida albicans to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły są niegroźne, pod warunkiem że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego. Problem się pojawia, gdy mamy do czynienia z przerostem Candidy. Dowiedz się, jak…

WIĘCEJ >