fbpx
logo
Szukaj
open close

Przestań liczyć kalorie! Zmień jedzenie na pożywienie

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Przestań liczyć kalorie! Zmień jedzenie na pożywienie

przestań liczyć kalorie

Od dawna promuję model żywienia oparty na jakości, a nie ilości, lecz świat dietetyki EBM pozostaje głuchy na argumenty. Efektem tego jest to, że wiele osób w radości, że nic nie musi zmieniać i może dalej jeść ulubione śmieciowe jedzenie, tylko trochę bardziej je sobie wyliczy, wpada w schemat „przytyję-schudnę-przytyję”.  

Statystyki pokazują, że w globalnym rozrachunku regularnie tyjemy jako społeczeństwo. Tymczasem producenci żywności przenoszą odpowiedzialność na nas – na ciebie, na mnie… BO NIE LICZYMY KALORII.

Wiadomo, że jak nie ma na coś badań, to to nie działa. Otóż badania są i przytoczę tu fragmenty jednego z wielu, które można znaleźć w bazie medycznej PubMed.

Zmień jedzenie na pożywienie

Ograniczanie spożycia niezdrowej żywności przynosi efekt w postaci obniżenia masy ciała prędzej niż liczenie kalorii. Zauważono, że już choćby zamiana oleju na oliwę z oliwek bez modyfikacji pozostałej części diety zmniejsza ryzyko występowania chorób kardiologicznych. 

Skupienie się jedynie na utracie masy ciała u osób otyłych, pomijając jakość spożywanej żywności, nie przyczynia się do poprawy stanu zdrowia. Nie pomaga to nawet w zrzuceniu zbędnych kilogramów. I nie chodzi tu o żywność ekologiczną, lecz po prostu ŻYWNOŚĆ. A raczej trudno tak nazwać pączka, batonika czy płatki śniadaniowe.

Przestań liczyć kalorie

Branża związana z odchudzaniem, która kładzie nacisk na ograniczenie kalorii ponad dobre odżywianie, generuje 58 miliardów dolarów przychodów rocznie w USA. Dzieje się tak, pomimo że długoterminowe badania kontrolne pokazują, że większość osób odzyskuje praktycznie całą wagę utraconą podczas leczenia, niezależnie od tego, czy przestrzegają diety i/lub programu ćwiczeń. 

Badacze podkreślają, że odwrócenie uwagi od kalorii i podkreślenie wzorca żywieniowego, który koncentruje się na jakości żywności, a nie na jej ilości, pomoże szybko zmniejszyć otyłość, powiązane z nią choroby i ryzyko sercowo-naczyniowe.

Diety bazujące na liczeniu kalorii w konsekwencji przyczyniają się do nadciśnienia, insulinooporności i dyslipidemii. Powoduje to zwiększone ryzyko zgonu i gorsze wyniki sercowo-naczyniowe niezależnie od końcowej masy ciała. Oznacza to dosłownie, że można być szczupłym, a chorym, jeśli nie zmieni się wyborów żywieniowych. A te często są determinowane reklamami produktów „chudszych”, „zdrowszych”, „fit”, które wcale nie są zdrową i odżywczą żywnością.

Pojawiły się już badania pokazujące, że dieta o niskiej zawartości węglowodanów u pacjentów z cukrzycą w ciągu kilku tygodni od wdrożenia odwróciła echokardiograficzne markery dysfunkcji rozkurczowej serca. Odkrycie to jest tym cenniejsze, że do tej pory nie ma udowodnionej interwencji farmakologicznej, która poprawiłaby rokowanie w rozkurczowej niewydolności serca. Schorzenie to dotyka 30–50% wszystkich pacjentów z niewydolnością serca. 

Na koniec autorzy artykułu podkreślają, że nadszedł czas, aby przestać liczyć kalorie. Zamiast tego należy promować dobre odżywianie i zmiany w diecie, które mogą szybko i znacznie zmniejszyć śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych. Dowody naukowe potwierdzają, że „jedzenie może być najpotężniejszą formą medycyny lub powolną formą trucizny”. Zalecenie wysokotłuszczowej śródziemnomorskiej diety i prawidłowego stylu życia jest kluczem do zdrowia.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

To może cię zainteresować:

Źródło:

A. Malhotra, J.J. DiNicolantonio, S. Capewell, It is time to stop counting calories, and time instead to promote dietary changes that substantially and rapidly reduce cardiovascular morbidity and mortality, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26339496/ (24.03.2021).

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Od dawna promuję model żywienia oparty na jakości, a nie ilości, lecz świat dietetyki EBM pozostaje głuchy na argumenty. Efektem tego jest to, że wiele osób w radości, że nic nie musi zmieniać i może dalej jeść ulubione śmieciowe jedzenie, tylko trochę bardziej je sobie wyliczy, wpada w schemat „przytyję-schudnę-przytyję”.  

Statystyki pokazują, że w globalnym rozrachunku regularnie tyjemy jako społeczeństwo. Tymczasem producenci żywności przenoszą odpowiedzialność na nas – na ciebie, na mnie… BO NIE LICZYMY KALORII.

Wiadomo, że jak nie ma na coś badań, to to nie działa. Otóż badania są i przytoczę tu fragmenty jednego z wielu, które można znaleźć w bazie medycznej PubMed.

Zmień jedzenie na pożywienie

Ograniczanie spożycia niezdrowej żywności przynosi efekt w postaci obniżenia masy ciała prędzej niż liczenie kalorii. Zauważono, że już choćby zamiana oleju na oliwę z oliwek bez modyfikacji pozostałej części diety zmniejsza ryzyko występowania chorób kardiologicznych. 

Skupienie się jedynie na utracie masy ciała u osób otyłych, pomijając jakość spożywanej żywności, nie przyczynia się do poprawy stanu zdrowia. Nie pomaga to nawet w zrzuceniu zbędnych kilogramów. I nie chodzi tu o żywność ekologiczną, lecz po prostu ŻYWNOŚĆ. A raczej trudno tak nazwać pączka, batonika czy płatki śniadaniowe.

Przestań liczyć kalorie

Branża związana z odchudzaniem, która kładzie nacisk na ograniczenie kalorii ponad dobre odżywianie, generuje 58 miliardów dolarów przychodów rocznie w USA. Dzieje się tak, pomimo że długoterminowe badania kontrolne pokazują, że większość osób odzyskuje praktycznie całą wagę utraconą podczas leczenia, niezależnie od tego, czy przestrzegają diety i/lub programu ćwiczeń. 

Badacze podkreślają, że odwrócenie uwagi od kalorii i podkreślenie wzorca żywieniowego, który koncentruje się na jakości żywności, a nie na jej ilości, pomoże szybko zmniejszyć otyłość, powiązane z nią choroby i ryzyko sercowo-naczyniowe.

Diety bazujące na liczeniu kalorii w konsekwencji przyczyniają się do nadciśnienia, insulinooporności i dyslipidemii. Powoduje to zwiększone ryzyko zgonu i gorsze wyniki sercowo-naczyniowe niezależnie od końcowej masy ciała. Oznacza to dosłownie, że można być szczupłym, a chorym, jeśli nie zmieni się wyborów żywieniowych. A te często są determinowane reklamami produktów „chudszych”, „zdrowszych”, „fit”, które wcale nie są zdrową i odżywczą żywnością.

Pojawiły się już badania pokazujące, że dieta o niskiej zawartości węglowodanów u pacjentów z cukrzycą w ciągu kilku tygodni od wdrożenia odwróciła echokardiograficzne markery dysfunkcji rozkurczowej serca. Odkrycie to jest tym cenniejsze, że do tej pory nie ma udowodnionej interwencji farmakologicznej, która poprawiłaby rokowanie w rozkurczowej niewydolności serca. Schorzenie to dotyka 30–50% wszystkich pacjentów z niewydolnością serca. 

Na koniec autorzy artykułu podkreślają, że nadszedł czas, aby przestać liczyć kalorie. Zamiast tego należy promować dobre odżywianie i zmiany w diecie, które mogą szybko i znacznie zmniejszyć śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych. Dowody naukowe potwierdzają, że „jedzenie może być najpotężniejszą formą medycyny lub powolną formą trucizny”. Zalecenie wysokotłuszczowej śródziemnomorskiej diety i prawidłowego stylu życia jest kluczem do zdrowia.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

To może cię zainteresować:

Źródło:

A. Malhotra, J.J. DiNicolantonio, S. Capewell, It is time to stop counting calories, and time instead to promote dietary changes that substantially and rapidly reduce cardiovascular morbidity and mortality, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26339496/ (24.03.2021).

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
31 marca 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Witamina C – jak dawkować?

Witamina C nie działa – tego można się dowiedzieć z telewizji czy tekstów w internecie. Ale jest też sporo artykułów naukowych, że jednak działa – wystarczy sięgnąć do bazy PubMed. Wnioski z badań są takie:…

WIĘCEJ >
produkty bezglutenowe

Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?

Osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować gluten ze swojej diety, mogą znaleźć w sklepach różne produkty bezglutenowe. Producenci wychodzą naprzeciw konsumentom i tworzą zamienniki żywności przeznaczone dla chorujących na celiakię lub borykających się z nadwrażliwością…

WIĘCEJ >

Jedno jabłko dziennie dla zdrowia to mit!

Uważasz, że jabłka dodadzą ci zdrowia? To niestety mit. Dzisiejsze warzywa i owoce są nawet do 90% uboższe w witaminy i minerały niż 20 lat temu. Nie oznacza to, że masz ich nie jeść. Warto!…

WIĘCEJ >

Cel: zmiana diety. Sprawdź, jak go zrealizować!

Czy pamiętasz jeszcze swoje postanowienia noworoczne? Wiele osób porzuca je już w połowie stycznia. Chciałabym, żebyś tym razem spojrzał na nie z innej perspektywy. Sprawdź, co może ci pomóc o siebie zadbać. Gdy mówimy o…

WIĘCEJ >