fbpx
logo
Szukaj
open close

Jedz warzywa! Sprawdź nasze przepisy

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Jedz warzywa! Sprawdź nasze przepisy

jedzmy warzywa

Cały czas słyszymy o tym, aby jeść warzywa, bo mają właściwości zdrowotne. Są one dla nas źródłem witamin i minerałów, błonnika oraz antyoksydantów. Jakie warzywa najlepiej wybierać? Sprawdź nasze przepisy na zupy, koktajle i sałatki.

Podczas zakupów powinniśmy sięgać po jak najświeższe warzywa – wybierajmy te, które są jędrne, i nie sią przejrzałe. Powinniśmy spożywać je w jak najmniej przetworzonej formie. Niestety długotrwałe przechowywanie oraz obróbka termiczna powodują utratę cennych składników. Dlatego najlepiej jeść warzywa surowe lub krótko gotowane, np. na parze.

Warzywa zawierają dużo:

  • Witaminy C – kojarzymy ją głównie z dbaniem o odporność, ale ma ona też szczególne znaczenie w produkcji kolagenu, który jest głównym budulcem m.in. skóry i błon. Jest również przeciwutleniaczem zapobiegającym starzeniu. Aby dostarczyć sobie tego składnika, wzbogacajmy swoją dietę o paprykę, brukselkę czy białą kapustę.
  • Witaminy E – ta w naturalnej formie gamma-tokoferolu jest potężnym antyoksydantem. Witamina E nazywana jest „witaminą płodności” lub „witaminą młodości” – w obydwu przypadkach znajduje swoje zastosowanie. Działa też przeciwzapalnie. Znajdziemy ją w papryce, natce pietruszki, szpinaku, kapuście, brukselce, marchewce.
  • Witaminy K – odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi, wpływa też na uwapnienie kości. Występuje głównie w warzywach zielonych, takich jak: brokuły, szpinak, sałata, kapusta, ogórki.
  • Beta-karotenu, witamin z grupy B, błonnika.

Nie powinno się również zapominać o licznych minerałach zawartych w roślinach, chociażby takich jak sód, potas, fluor, wapń, żelazo.

Jakie warzywa wybierać?

Proponuję skupić się na kolorach. Dzięki temu twoja dieta będzie urozmaicona, a dania nie znudzą się tak szybko. Takie podejście zwiększa też różnorodność dostarczanych składników odżywczych. Możesz każdego dnia wybrać inny kolor warzyw.

Zielone

Te warzywa powinny pojawiać się najczęściej w diecie, ponieważ zawierają dużo żelaza koniecznego podczas transportu tlenu oraz wapnia niezbędnego do dobrej struktury naczyń skórnych. Zielone liściaste warzywa zawierają luteinę, która wraz z zeaksantyną przeciwdziała chorobom siatkówki oka, m.in. zwyrodnieniu plamki żółtej. Inne zielone warzywa, takie jak brokuł, brukselka i kapusta, są bogate w indolo-3-karbinol działający przeciwnowotworowo. 

Warto sięgać m.in. po: szpinak, sałatę, rukolę, jarmuż, groszek, brokuły, szparagi, brukselkę, rzeżuchę, cukinię, ogórki, awokado.

Czerwone

Czerwone warzywa są źródłem likopenu i antocyjanów pomagających zwalczyć choroby poprzez działanie przeciwzapalne. Co ciekawe, przetwory pomidorowe takie jak keczup czy koncentrat pomidorowy zawierają więcej likopenu niż świeże pomidory, a dodatek tłuszczu zwiększa przyswajanie tego składnika. Z kolei potas reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.

Warto sięgać m.in. po pomidory, paprykę czerwoną, czerwoną cebulę, czerwoną kapustę.

Żółte i pomarańczowe

Te warzywa zawierają przede wszystkim barwnik beta-karoten, który chroni skórę przed promieniami słonecznymi i starzeniem, zapewnia jej ładny wygląd oraz wpływa korzystnie na widzenie.

Polecane warzywa: marchew, dynia, żółta papryka, bataty, żółte pomidory, rokitnik.

Białe

Z kolei te rośliny zawierają związki siarki, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Wzmacniają odporność, regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Warto sięgać po czosnek, cebulę, szalotkę, por.

Fioletowe

W tej grupie warzyw przede wszystkim można wymienić bakłażana, który obniża ryzyko zachorowania na nowotwory, poprawia wzrok i kondycję skóry.

Kilka rad dla zdrowia:

  • jedz kolorowo,
  • dbaj o różnorodność,
  • pamiętaj o dokładnym myciu warzyw (sprawdź, jak myć warzywa i owoce),
  • zimą sięgaj po mrożonki i przetwory,
  • korzystaj z kalendarza sezonowości,
  • zadbaj o to, aby warzywa codziennie zajmowały najwięcej miejsca na twoim talerzu!

Warzywa w roli głównej. Przykładowe przepisy

Zielony koktajl

Zupy

Sałatki

Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Cały czas słyszymy o tym, aby jeść warzywa, bo mają właściwości zdrowotne. Są one dla nas źródłem witamin i minerałów, błonnika oraz antyoksydantów. Jakie warzywa najlepiej wybierać? Sprawdź nasze przepisy na zupy, koktajle i sałatki.

Podczas zakupów powinniśmy sięgać po jak najświeższe warzywa – wybierajmy te, które są jędrne, i nie sią przejrzałe. Powinniśmy spożywać je w jak najmniej przetworzonej formie. Niestety długotrwałe przechowywanie oraz obróbka termiczna powodują utratę cennych składników. Dlatego najlepiej jeść warzywa surowe lub krótko gotowane, np. na parze.

Warzywa zawierają dużo:

  • Witaminy C – kojarzymy ją głównie z dbaniem o odporność, ale ma ona też szczególne znaczenie w produkcji kolagenu, który jest głównym budulcem m.in. skóry i błon. Jest również przeciwutleniaczem zapobiegającym starzeniu. Aby dostarczyć sobie tego składnika, wzbogacajmy swoją dietę o paprykę, brukselkę czy białą kapustę.
  • Witaminy E – ta w naturalnej formie gamma-tokoferolu jest potężnym antyoksydantem. Witamina E nazywana jest „witaminą płodności” lub „witaminą młodości” – w obydwu przypadkach znajduje swoje zastosowanie. Działa też przeciwzapalnie. Znajdziemy ją w papryce, natce pietruszki, szpinaku, kapuście, brukselce, marchewce.
  • Witaminy K – odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi, wpływa też na uwapnienie kości. Występuje głównie w warzywach zielonych, takich jak: brokuły, szpinak, sałata, kapusta, ogórki.
  • Beta-karotenu, witamin z grupy B, błonnika.

Nie powinno się również zapominać o licznych minerałach zawartych w roślinach, chociażby takich jak sód, potas, fluor, wapń, żelazo.

Jakie warzywa wybierać?

Proponuję skupić się na kolorach. Dzięki temu twoja dieta będzie urozmaicona, a dania nie znudzą się tak szybko. Takie podejście zwiększa też różnorodność dostarczanych składników odżywczych. Możesz każdego dnia wybrać inny kolor warzyw.

Zielone

Te warzywa powinny pojawiać się najczęściej w diecie, ponieważ zawierają dużo żelaza koniecznego podczas transportu tlenu oraz wapnia niezbędnego do dobrej struktury naczyń skórnych. Zielone liściaste warzywa zawierają luteinę, która wraz z zeaksantyną przeciwdziała chorobom siatkówki oka, m.in. zwyrodnieniu plamki żółtej. Inne zielone warzywa, takie jak brokuł, brukselka i kapusta, są bogate w indolo-3-karbinol działający przeciwnowotworowo. 

Warto sięgać m.in. po: szpinak, sałatę, rukolę, jarmuż, groszek, brokuły, szparagi, brukselkę, rzeżuchę, cukinię, ogórki, awokado.

Czerwone

Czerwone warzywa są źródłem likopenu i antocyjanów pomagających zwalczyć choroby poprzez działanie przeciwzapalne. Co ciekawe, przetwory pomidorowe takie jak keczup czy koncentrat pomidorowy zawierają więcej likopenu niż świeże pomidory, a dodatek tłuszczu zwiększa przyswajanie tego składnika. Z kolei potas reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.

Warto sięgać m.in. po pomidory, paprykę czerwoną, czerwoną cebulę, czerwoną kapustę.

Żółte i pomarańczowe

Te warzywa zawierają przede wszystkim barwnik beta-karoten, który chroni skórę przed promieniami słonecznymi i starzeniem, zapewnia jej ładny wygląd oraz wpływa korzystnie na widzenie.

Polecane warzywa: marchew, dynia, żółta papryka, bataty, żółte pomidory, rokitnik.

Białe

Z kolei te rośliny zawierają związki siarki, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Wzmacniają odporność, regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Warto sięgać po czosnek, cebulę, szalotkę, por.

Fioletowe

W tej grupie warzyw przede wszystkim można wymienić bakłażana, który obniża ryzyko zachorowania na nowotwory, poprawia wzrok i kondycję skóry.

Kilka rad dla zdrowia:

  • jedz kolorowo,
  • dbaj o różnorodność,
  • pamiętaj o dokładnym myciu warzyw (sprawdź, jak myć warzywa i owoce),
  • zimą sięgaj po mrożonki i przetwory,
  • korzystaj z kalendarza sezonowości,
  • zadbaj o to, aby warzywa codziennie zajmowały najwięcej miejsca na twoim talerzu!

Warzywa w roli głównej. Przykładowe przepisy

Zielony koktajl

Zupy

Sałatki

Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Berdys
27 lipca 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Topinambur – właściwości i przepisy

Topinambur to korzeń rośliny zwanej słonecznikiem bulwiastym. Do Europy dostał się dzięki odkryciom geograficznym, a do naszego pięknego kraju przyjechał na początku 1700 roku. W czasach prekolumbijskich uprawiali go Indianie Ameryki Północnej z plemienia Topinamboore….

WIĘCEJ >
Zaburzone wchłanianie

Zaburzone wchłanianie – jak się objawia?

Zaburzenie wchłaniania (określane także jako zespół złego wchłaniania) występuje, gdy organizm nie przyswaja prawidłowo substancji odżywczych dostarczanych mu wraz z pożywieniem. Sprawdź, co utrudnia wchłanianie i jak można sobie pomóc. Wchłanianie składników odżywczych jest niezbędne do…

WIĘCEJ >
ból gardła

Niezawodne sposoby na ból gardła

Niezawodne sposoby na ból gardła są na wyciągnięcie ręki. Wystarczy zajrzeć do kuchni albo domowej apteczki. Sprawdź, jak można złagodzić ból i zwalczać infekcje przy użyciu domowych metod. W pierwszej kolejności warto sięgnąć po domowe…

WIĘCEJ >

5 objawów, które mogą oznaczać problemy z jelitami

Mija dzień za dniem i jakoś ciągle dajemy radę. Bagatelizujemy pierwsze objawy, a przez to nie zapobiegamy rozwojowi skomplikowanych jednostek chorobowych. Albo wybieramy drogę na skróty i sięgamy po leki przeciwbólowe, które na chwilę uśmierzą…

WIĘCEJ >