fbpx
logo
Szukaj
open close

Jedz warzywa! Sprawdź nasze przepisy

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
jedzmy warzywa

Cały czas słyszymy o tym, aby jeść warzywa, bo mają właściwości zdrowotne. Są one dla nas źródłem witamin i minerałów, błonnika oraz antyoksydantów. Jakie warzywa najlepiej wybierać? Sprawdź nasze przepisy na zupy, koktajle i sałatki.

Podczas zakupów powinniśmy sięgać po jak najświeższe warzywa – wybierajmy te, które są jędrne, i nie sią przejrzałe. Powinniśmy spożywać je w jak najmniej przetworzonej formie. Niestety długotrwałe przechowywanie oraz obróbka termiczna powodują utratę cennych składników. Dlatego najlepiej jeść warzywa surowe lub krótko gotowane, np. na parze.

Warzywa zawierają dużo:

  • Witaminy C – kojarzymy ją głównie z dbaniem o odporność, ale ma ona też szczególne znaczenie w produkcji kolagenu, który jest głównym budulcem m.in. skóry i błon. Jest również przeciwutleniaczem zapobiegającym starzeniu. Aby dostarczyć sobie tego składnika, wzbogacajmy swoją dietę o paprykę, brukselkę czy białą kapustę.
  • Witaminy E – ta w naturalnej formie gamma-tokoferolu jest potężnym antyoksydantem. Witamina E nazywana jest „witaminą płodności” lub „witaminą młodości” – w obydwu przypadkach znajduje swoje zastosowanie. Działa też przeciwzapalnie. Znajdziemy ją w papryce, natce pietruszki, szpinaku, kapuście, brukselce, marchewce.
  • Witaminy K – odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi, wpływa też na uwapnienie kości. Występuje głównie w warzywach zielonych, takich jak: brokuły, szpinak, sałata, kapusta, ogórki.
  • Beta-karotenu, witamin z grupy B, błonnika.

Nie powinno się również zapominać o licznych minerałach zawartych w roślinach, chociażby takich jak sód, potas, fluor, wapń, żelazo.

Jakie warzywa wybierać?

Proponuję skupić się na kolorach. Dzięki temu twoja dieta będzie urozmaicona, a dania nie znudzą się tak szybko. Takie podejście zwiększa też różnorodność dostarczanych składników odżywczych. Możesz każdego dnia wybrać inny kolor warzyw.

Zielone

Te warzywa powinny pojawiać się najczęściej w diecie, ponieważ zawierają dużo żelaza koniecznego podczas transportu tlenu oraz wapnia niezbędnego do dobrej struktury naczyń skórnych. Zielone liściaste warzywa zawierają luteinę, która wraz z zeaksantyną przeciwdziała chorobom siatkówki oka, m.in. zwyrodnieniu plamki żółtej. Inne zielone warzywa, takie jak brokuł, brukselka i kapusta, są bogate w indolo-3-karbinol działający przeciwnowotworowo. 

Warto sięgać m.in. po: szpinak, sałatę, rukolę, jarmuż, groszek, brokuły, szparagi, brukselkę, rzeżuchę, cukinię, ogórki, awokado.

Czerwone

Czerwone warzywa są źródłem likopenu i antocyjanów pomagających zwalczyć choroby poprzez działanie przeciwzapalne. Co ciekawe, przetwory pomidorowe takie jak keczup czy koncentrat pomidorowy zawierają więcej likopenu niż świeże pomidory, a dodatek tłuszczu zwiększa przyswajanie tego składnika. Z kolei potas reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.

Warto sięgać m.in. po pomidory, paprykę czerwoną, czerwoną cebulę, czerwoną kapustę.

Żółte i pomarańczowe

Te warzywa zawierają przede wszystkim barwnik beta-karoten, który chroni skórę przed promieniami słonecznymi i starzeniem, zapewnia jej ładny wygląd oraz wpływa korzystnie na widzenie.

Polecane warzywa: marchew, dynia, żółta papryka, bataty, żółte pomidory, rokitnik.

Białe

Z kolei te rośliny zawierają związki siarki, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Wzmacniają odporność, regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Warto sięgać po czosnek, cebulę, szalotkę, por.

Fioletowe

W tej grupie warzyw przede wszystkim można wymienić bakłażana, który obniża ryzyko zachorowania na nowotwory, poprawia wzrok i kondycję skóry.

Kilka rad dla zdrowia:

  • jedz kolorowo,
  • dbaj o różnorodność,
  • pamiętaj o dokładnym myciu warzyw (sprawdź, jak myć warzywa i owoce),
  • zimą sięgaj po mrożonki i przetwory,
  • korzystaj z kalendarza sezonowości,
  • zadbaj o to, aby warzywa codziennie zajmowały najwięcej miejsca na twoim talerzu!

Warzywa w roli głównej. Przykładowe przepisy

Zielony koktajl

Zupy

Sałatki

Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Cały czas słyszymy o tym, aby jeść warzywa, bo mają właściwości zdrowotne. Są one dla nas źródłem witamin i minerałów, błonnika oraz antyoksydantów. Jakie warzywa najlepiej wybierać? Sprawdź nasze przepisy na zupy, koktajle i sałatki.

Podczas zakupów powinniśmy sięgać po jak najświeższe warzywa – wybierajmy te, które są jędrne, i nie sią przejrzałe. Powinniśmy spożywać je w jak najmniej przetworzonej formie. Niestety długotrwałe przechowywanie oraz obróbka termiczna powodują utratę cennych składników. Dlatego najlepiej jeść warzywa surowe lub krótko gotowane, np. na parze.

Warzywa zawierają dużo:

  • Witaminy C – kojarzymy ją głównie z dbaniem o odporność, ale ma ona też szczególne znaczenie w produkcji kolagenu, który jest głównym budulcem m.in. skóry i błon. Jest również przeciwutleniaczem zapobiegającym starzeniu. Aby dostarczyć sobie tego składnika, wzbogacajmy swoją dietę o paprykę, brukselkę czy białą kapustę.
  • Witaminy E – ta w naturalnej formie gamma-tokoferolu jest potężnym antyoksydantem. Witamina E nazywana jest „witaminą płodności” lub „witaminą młodości” – w obydwu przypadkach znajduje swoje zastosowanie. Działa też przeciwzapalnie. Znajdziemy ją w papryce, natce pietruszki, szpinaku, kapuście, brukselce, marchewce.
  • Witaminy K – odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi, wpływa też na uwapnienie kości. Występuje głównie w warzywach zielonych, takich jak: brokuły, szpinak, sałata, kapusta, ogórki.
  • Beta-karotenu, witamin z grupy B, błonnika.

Nie powinno się również zapominać o licznych minerałach zawartych w roślinach, chociażby takich jak sód, potas, fluor, wapń, żelazo.

Jakie warzywa wybierać?

Proponuję skupić się na kolorach. Dzięki temu twoja dieta będzie urozmaicona, a dania nie znudzą się tak szybko. Takie podejście zwiększa też różnorodność dostarczanych składników odżywczych. Możesz każdego dnia wybrać inny kolor warzyw.

Zielone

Te warzywa powinny pojawiać się najczęściej w diecie, ponieważ zawierają dużo żelaza koniecznego podczas transportu tlenu oraz wapnia niezbędnego do dobrej struktury naczyń skórnych. Zielone liściaste warzywa zawierają luteinę, która wraz z zeaksantyną przeciwdziała chorobom siatkówki oka, m.in. zwyrodnieniu plamki żółtej. Inne zielone warzywa, takie jak brokuł, brukselka i kapusta, są bogate w indolo-3-karbinol działający przeciwnowotworowo. 

Warto sięgać m.in. po: szpinak, sałatę, rukolę, jarmuż, groszek, brokuły, szparagi, brukselkę, rzeżuchę, cukinię, ogórki, awokado.

Czerwone

Czerwone warzywa są źródłem likopenu i antocyjanów pomagających zwalczyć choroby poprzez działanie przeciwzapalne. Co ciekawe, przetwory pomidorowe takie jak keczup czy koncentrat pomidorowy zawierają więcej likopenu niż świeże pomidory, a dodatek tłuszczu zwiększa przyswajanie tego składnika. Z kolei potas reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.

Warto sięgać m.in. po pomidory, paprykę czerwoną, czerwoną cebulę, czerwoną kapustę.

Żółte i pomarańczowe

Te warzywa zawierają przede wszystkim barwnik beta-karoten, który chroni skórę przed promieniami słonecznymi i starzeniem, zapewnia jej ładny wygląd oraz wpływa korzystnie na widzenie.

Polecane warzywa: marchew, dynia, żółta papryka, bataty, żółte pomidory, rokitnik.

Białe

Z kolei te rośliny zawierają związki siarki, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Wzmacniają odporność, regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Warto sięgać po czosnek, cebulę, szalotkę, por.

Fioletowe

W tej grupie warzyw przede wszystkim można wymienić bakłażana, który obniża ryzyko zachorowania na nowotwory, poprawia wzrok i kondycję skóry.

Kilka rad dla zdrowia:

  • jedz kolorowo,
  • dbaj o różnorodność,
  • pamiętaj o dokładnym myciu warzyw (sprawdź, jak myć warzywa i owoce),
  • zimą sięgaj po mrożonki i przetwory,
  • korzystaj z kalendarza sezonowości,
  • zadbaj o to, aby warzywa codziennie zajmowały najwięcej miejsca na twoim talerzu!

Warzywa w roli głównej. Przykładowe przepisy

Zielony koktajl

Zupy

Sałatki

Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Kamila Berdys
27 lipca 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dieta rozdzielna. Jak komponować posiłki?

Każdego dnia wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Potrafimy dobierać pokarm do naszych potrzeb. Problem powstaje, gdy nieumiejętnie łączymy pewne grupy produktów. Może to doprowadzić do różnego rodzaju chorób i…

WIĘCEJ >

Topinambur – właściwości i przepisy

Topinambur to korzeń rośliny zwanej słonecznikiem bulwiastym. Do Europy dostał się dzięki odkryciom geograficznym, a do naszego pięknego kraju przyjechał na początku 1700 roku. W czasach prekolumbijskich uprawiali go Indianie Ameryki Północnej z plemienia Topinamboore….

WIĘCEJ >

Dużo warzyw – co z nimi zrobić?

Mamy dużo warzyw, bo albo tyle kupiliśmy, albo zostaliśmy obdarowani przez życzliwych działkowców. Z części zrobiliśmy jeden, drugi, trzeci posiłek, ale co dalej? Co zrobić z pozostałymi warzywami? Mamy kilka podpowiedzi. Jest na to kilka…

WIĘCEJ >
niestrawność

10 sposobów na niestrawność

Niestrawność, czyli dyspepsja, objawia się różnymi nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu trawienia. Skutecznie potrafi popsuć jakość codziennego życia. Sprawdź, skąd się bierze niestrawność i jak się z nią uporać. Objawy Osoby borykające się z niestrawnością…

WIĘCEJ >