fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dieta fleksitariańska – na czym polega?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Dieta fleksitariańska – na czym polega?

Dieta fleksitariańska

Dieta fleksitariańska polega na ograniczaniu spożywania produktów odzwierzęcych w codziennej diecie. W odróżnieniu do wegetarianizmu przyzwala na okazjonalne jedzenie mięsa.

W diecie fleksitariańskiej dominują rośliny, ale dopuszczalne jest zjedzenie czasami produktów odzwierzęcych. Nie ma konkretnych zasad czy wytycznych co do tego, ile dokładnie powinniśmy ich jeść. Głównie chodzi o to, aby po prostu ograniczyć spożywanie mięsa. Jedni jedzą je trzy–cztery razy w tygodniu, inni dwa razy. Każdy indywidualnie decyduje, jaka ilość jest dla niego do zaakceptowania.

Dla kogo jest ta dieta?

To przede wszystkim dieta dla osób zdrowych, które nie mają poważnych problemów zdrowotnych czy dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Trzeba wybrać na nią dobry moment i dostosować ją do naszego trybu pracy, stylu życia, zapotrzebowania. Warto przedyskutować to z dietetykiem i wspólnie opracować odpowiedni plan, który będzie pomocny dla organizmu i będzie zabezpieczał przed powstawaniem ewentualnych niedoborów.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

O czym warto pamiętać?

Przy wymyślaniu codziennych dań powinniśmy zwracać uwagę, aby zawierały one poniższe produkty:

  • Rośliny strączkowe, które stanowią najlepszy substytut białka zwierzęcego (tofu, ciecierzyca, soczewica, soja, bób, groch) – uwaga na wrażliwe jelita! Osoby borykające się z problemami z jelitami, powinny podejść do tego ostrożnie.
  • Warzywa i owoce.
  • Zboża typu komosa ryżowa, gryka, ryż itp.
  • Tłuszcze roślinne: orzechy, olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej lniany itp.

Jak to zrobić?

  • Zaplanuj, co będziesz jeść. Stwórz tygodniowy jadłospis.
  • Określ, ile posiłków będzie zawierać produkty odzwierzęce.
  • Zrób zakupy.
  • Bądź elastyczny, pamiętaj o różnorodności w diecie – im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej.
  • Wybieraj żywność w jak najbardziej naturalnej formie.

Dieta fleksitariańska – wady i zalety

Zalety:

  • Od wielu lat znajduje się w pierwszej trójce najlepszych diet.
  • Wpływa pozytywnie na masę ciała.
  • Zmniejsza ryzyko chorób, takich jak: cukrzyca typu 2, choroby serca, niektóre nowotwory (zwłaszcza te związane z przewodem pokarmowym),
  • Jest różnorodna, dzięki czemu nasz organizm ma wszystko, czego potrzebuje.
  • Daje dużą swobodę w wyborze składników.
  • Jest prosta w utrzymaniu.
  • Dba o naszą psychikę. Ze względu na swój elastyczny charakter możemy skupiać się na tym, co należy uwzględnić w jadłospisie, a nie na ograniczeniach.

Wady:

  • Niestety podczas stosowania tej diety mogą występować niedobory, głównie żelaza i witaminy B12. Z tego względu trzeba te parametry kontrolować i w razie konieczności należy wprowadzać zmiany w diecie czy suplementacji.
  • Trzeba dbać o zbilansowanie diety, aby nie pojawiały się niedobory białka, selenu, cynku, jodu, wapnia, kwasów tłuszczowych EPA i DHA.

Dieta fleksitariańska głównie opiera się na elastycznym podejściu do jedzenia mięsa, ale pójdę o krok dalej i powiem, że jest to w ogóle elastyczny sposób żywienia. Część moich podopiecznych prowadzę w podobny sposób, jeżeli oczywiście ich zdrowie na to pozwala. Najczęściej są to osoby, z którymi pracuję od dłuższego czasu, u których nie występują już dolegliwości zdrowotne. To pozwala podopiecznym zbliżyć się do jedzenia intuicyjnego i wypracowania trwałych, zdrowych nawyków z przyzwoleniem na kilka odstępstw dla zdrowia psychicznego.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Dieta fleksitariańska polega na ograniczaniu spożywania produktów odzwierzęcych w codziennej diecie. W odróżnieniu do wegetarianizmu przyzwala na okazjonalne jedzenie mięsa.

W diecie fleksitariańskiej dominują rośliny, ale dopuszczalne jest zjedzenie czasami produktów odzwierzęcych. Nie ma konkretnych zasad czy wytycznych co do tego, ile dokładnie powinniśmy ich jeść. Głównie chodzi o to, aby po prostu ograniczyć spożywanie mięsa. Jedni jedzą je trzy–cztery razy w tygodniu, inni dwa razy. Każdy indywidualnie decyduje, jaka ilość jest dla niego do zaakceptowania.

Dla kogo jest ta dieta?

To przede wszystkim dieta dla osób zdrowych, które nie mają poważnych problemów zdrowotnych czy dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Trzeba wybrać na nią dobry moment i dostosować ją do naszego trybu pracy, stylu życia, zapotrzebowania. Warto przedyskutować to z dietetykiem i wspólnie opracować odpowiedni plan, który będzie pomocny dla organizmu i będzie zabezpieczał przed powstawaniem ewentualnych niedoborów.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

O czym warto pamiętać?

Przy wymyślaniu codziennych dań powinniśmy zwracać uwagę, aby zawierały one poniższe produkty:

  • Rośliny strączkowe, które stanowią najlepszy substytut białka zwierzęcego (tofu, ciecierzyca, soczewica, soja, bób, groch) – uwaga na wrażliwe jelita! Osoby borykające się z problemami z jelitami, powinny podejść do tego ostrożnie.
  • Warzywa i owoce.
  • Zboża typu komosa ryżowa, gryka, ryż itp.
  • Tłuszcze roślinne: orzechy, olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej lniany itp.

Jak to zrobić?

  • Zaplanuj, co będziesz jeść. Stwórz tygodniowy jadłospis.
  • Określ, ile posiłków będzie zawierać produkty odzwierzęce.
  • Zrób zakupy.
  • Bądź elastyczny, pamiętaj o różnorodności w diecie – im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej.
  • Wybieraj żywność w jak najbardziej naturalnej formie.

Dieta fleksitariańska – wady i zalety

Zalety:

  • Od wielu lat znajduje się w pierwszej trójce najlepszych diet.
  • Wpływa pozytywnie na masę ciała.
  • Zmniejsza ryzyko chorób, takich jak: cukrzyca typu 2, choroby serca, niektóre nowotwory (zwłaszcza te związane z przewodem pokarmowym),
  • Jest różnorodna, dzięki czemu nasz organizm ma wszystko, czego potrzebuje.
  • Daje dużą swobodę w wyborze składników.
  • Jest prosta w utrzymaniu.
  • Dba o naszą psychikę. Ze względu na swój elastyczny charakter możemy skupiać się na tym, co należy uwzględnić w jadłospisie, a nie na ograniczeniach.

Wady:

  • Niestety podczas stosowania tej diety mogą występować niedobory, głównie żelaza i witaminy B12. Z tego względu trzeba te parametry kontrolować i w razie konieczności należy wprowadzać zmiany w diecie czy suplementacji.
  • Trzeba dbać o zbilansowanie diety, aby nie pojawiały się niedobory białka, selenu, cynku, jodu, wapnia, kwasów tłuszczowych EPA i DHA.

Dieta fleksitariańska głównie opiera się na elastycznym podejściu do jedzenia mięsa, ale pójdę o krok dalej i powiem, że jest to w ogóle elastyczny sposób żywienia. Część moich podopiecznych prowadzę w podobny sposób, jeżeli oczywiście ich zdrowie na to pozwala. Najczęściej są to osoby, z którymi pracuję od dłuższego czasu, u których nie występują już dolegliwości zdrowotne. To pozwala podopiecznym zbliżyć się do jedzenia intuicyjnego i wypracowania trwałych, zdrowych nawyków z przyzwoleniem na kilka odstępstw dla zdrowia psychicznego.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Berdys
27 lipca 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

jak przygotować się do badań

Jak przygotować się do badań?

Decyzja o zrobieniu badań jest bardzo ważna, ale nie wystarczy jedynie danego dnia udać się do laboratorium. Wcześniej trzeba zadbać o kilka kwestii. Sprawdź, jak przygotować się do badań. Najczęściej pobieranym materiałem do badań laboratoryjnych…

WIĘCEJ >
surowa kiełbasa, kiełbasa, domowa kiełbasa

Kiełbasa dojrzewająca – co zawiera?

Boimy się surowego mięsa z powodu pasożytów, kiedy jem tatara słyszę pytanie, a co z tasiemcem? Wiele osób zjadając tatara popija wódeczką sądząc, że w ten sposób zabije jajeczka pasożyta, a może po prostu własne

WIĘCEJ >

Pestycydy – jak pozbyć się ich z roślin?

Nie zawsze kupujemy warzywa i owoce ekologiczne, bo nie zawsze mamy do nich dostęp czy mamy na nie pieniądze. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym możemy ograniczyć spożycie środków chemicznych stosowanych przy uprawach. Sprawdź, jak…

WIĘCEJ >
czy mięso jest rakotwórcze

Czy mięso jest rakotwórcze? Manipulacje

Gdybym zrobiła ankietę, co nas zabija, to na pewno usłyszałabym, że czerwone mięso i cholesterol. Ale to nieprawda! Poważnie, nie chce mi się stale tłumaczyć, bo jak to ktoś mądrze powiedział: wyśmianie jest pierwszym i ostatnim argumentem głupca……

WIĘCEJ >