Dieta fleksitariańska polega na ograniczaniu spożywania produktów odzwierzęcych w codziennej diecie. W odróżnieniu do wegetarianizmu przyzwala na okazjonalne jedzenie mięsa.
W diecie fleksitariańskiej dominują rośliny, ale dopuszczalne jest zjedzenie czasami produktów odzwierzęcych. Nie ma konkretnych zasad czy wytycznych co do tego, ile dokładnie powinniśmy ich jeść. Głównie chodzi o to, aby po prostu ograniczyć spożywanie mięsa. Jedni jedzą je trzy–cztery razy w tygodniu, inni dwa razy. Każdy indywidualnie decyduje, jaka ilość jest dla niego do zaakceptowania.
Dla kogo jest ta dieta?
To przede wszystkim dieta dla osób zdrowych, które nie mają poważnych problemów zdrowotnych czy dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Trzeba wybrać na nią dobry moment i dostosować ją do naszego trybu pracy, stylu życia, zapotrzebowania. Warto przedyskutować to z dietetykiem i wspólnie opracować odpowiedni plan, który będzie pomocny dla organizmu i będzie zabezpieczał przed powstawaniem ewentualnych niedoborów.
O czym warto pamiętać?
Przy wymyślaniu codziennych dań powinniśmy zwracać uwagę, aby zawierały one poniższe produkty:
- Rośliny strączkowe, które stanowią najlepszy substytut białka zwierzęcego (tofu, ciecierzyca, soczewica, soja, bób, groch) – uwaga na wrażliwe jelita! Osoby borykające się z problemami z jelitami powinny podejść do tego ostrożnie.
- Warzywa i owoce.
- Zboża typu komosa ryżowa, gryka, ryż itp.
- Tłuszcze roślinne: orzechy, olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej lniany itp.
Jak to zrobić?
- Zaplanuj, co będziesz jeść. Stwórz tygodniowy jadłospis.
- Określ, ile posiłków będzie zawierać produkty odzwierzęce.
- Zrób zakupy.
- Bądź elastyczny, pamiętaj o różnorodności w diecie – im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej.
- Wybieraj żywność w jak najbardziej naturalnej formie.
Dieta fleksitariańska – wady i zalety
Zalety:
- Od wielu lat znajduje się w pierwszej trójce najlepszych diet.
- Wpływa pozytywnie na masę ciała.
- Zmniejsza ryzyko chorób, takich jak: cukrzyca typu 2, choroby serca, niektóre nowotwory (zwłaszcza te związane z przewodem pokarmowym).
- Jest różnorodna, dzięki czemu organizm otrzymuje wszystko, czego potrzebuje.
- Daje dużą swobodę w wyborze składników.
- Jest prosta w utrzymaniu.
- Dba o naszą psychikę. Ze względu na swój elastyczny charakter można skupiać się na tym, co należy uwzględnić w jadłospisie, a nie na ograniczeniach.
Wady:
- Niestety podczas stosowania tej diety mogą występować niedobory, głównie żelaza i witaminy B12. Z tego względu trzeba te parametry kontrolować i w razie konieczności należy wprowadzać zmiany w diecie czy suplementacji.
- Trzeba dbać o zbilansowanie diety, aby nie pojawiały się niedobory białka, selenu, cynku, jodu, wapnia, kwasów tłuszczowych EPA i DHA.
Dieta fleksitariańska głównie bazuje na elastycznym podejściu do jedzenia mięsa, ale pójdę o krok dalej i powiem, że jest to w ogóle elastyczny sposób żywienia. Część moich podopiecznych prowadzę w podobny sposób, jeżeli oczywiście ich zdrowie na to pozwala. Najczęściej są to osoby, z którymi pracuję od dłuższego czasu, u których nie występują już dolegliwości zdrowotne. To pozwala im zbliżyć się do jedzenia intuicyjnego i wypracować trwałe, zdrowe nawyki z przyzwoleniem na kilka odstępstw dla zdrowia psychicznego.
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Kamila Berdys
Dieta fleksitariańska polega na ograniczaniu spożywania produktów odzwierzęcych w codziennej diecie. W odróżnieniu do wegetarianizmu przyzwala na okazjonalne jedzenie mięsa.
W diecie fleksitariańskiej dominują rośliny, ale dopuszczalne jest zjedzenie czasami produktów odzwierzęcych. Nie ma konkretnych zasad czy wytycznych co do tego, ile dokładnie powinniśmy ich jeść. Głównie chodzi o to, aby po prostu ograniczyć spożywanie mięsa. Jedni jedzą je trzy–cztery razy w tygodniu, inni dwa razy. Każdy indywidualnie decyduje, jaka ilość jest dla niego do zaakceptowania.
Dla kogo jest ta dieta?
To przede wszystkim dieta dla osób zdrowych, które nie mają poważnych problemów zdrowotnych czy dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Trzeba wybrać na nią dobry moment i dostosować ją do naszego trybu pracy, stylu życia, zapotrzebowania. Warto przedyskutować to z dietetykiem i wspólnie opracować odpowiedni plan, który będzie pomocny dla organizmu i będzie zabezpieczał przed powstawaniem ewentualnych niedoborów.
O czym warto pamiętać?
Przy wymyślaniu codziennych dań powinniśmy zwracać uwagę, aby zawierały one poniższe produkty:
- Rośliny strączkowe, które stanowią najlepszy substytut białka zwierzęcego (tofu, ciecierzyca, soczewica, soja, bób, groch) – uwaga na wrażliwe jelita! Osoby borykające się z problemami z jelitami powinny podejść do tego ostrożnie.
- Warzywa i owoce.
- Zboża typu komosa ryżowa, gryka, ryż itp.
- Tłuszcze roślinne: orzechy, olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej lniany itp.
Jak to zrobić?
- Zaplanuj, co będziesz jeść. Stwórz tygodniowy jadłospis.
- Określ, ile posiłków będzie zawierać produkty odzwierzęce.
- Zrób zakupy.
- Bądź elastyczny, pamiętaj o różnorodności w diecie – im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej.
- Wybieraj żywność w jak najbardziej naturalnej formie.
Dieta fleksitariańska – wady i zalety
Zalety:
- Od wielu lat znajduje się w pierwszej trójce najlepszych diet.
- Wpływa pozytywnie na masę ciała.
- Zmniejsza ryzyko chorób, takich jak: cukrzyca typu 2, choroby serca, niektóre nowotwory (zwłaszcza te związane z przewodem pokarmowym).
- Jest różnorodna, dzięki czemu organizm otrzymuje wszystko, czego potrzebuje.
- Daje dużą swobodę w wyborze składników.
- Jest prosta w utrzymaniu.
- Dba o naszą psychikę. Ze względu na swój elastyczny charakter można skupiać się na tym, co należy uwzględnić w jadłospisie, a nie na ograniczeniach.
Wady:
- Niestety podczas stosowania tej diety mogą występować niedobory, głównie żelaza i witaminy B12. Z tego względu trzeba te parametry kontrolować i w razie konieczności należy wprowadzać zmiany w diecie czy suplementacji.
- Trzeba dbać o zbilansowanie diety, aby nie pojawiały się niedobory białka, selenu, cynku, jodu, wapnia, kwasów tłuszczowych EPA i DHA.
Dieta fleksitariańska głównie bazuje na elastycznym podejściu do jedzenia mięsa, ale pójdę o krok dalej i powiem, że jest to w ogóle elastyczny sposób żywienia. Część moich podopiecznych prowadzę w podobny sposób, jeżeli oczywiście ich zdrowie na to pozwala. Najczęściej są to osoby, z którymi pracuję od dłuższego czasu, u których nie występują już dolegliwości zdrowotne. To pozwala im zbliżyć się do jedzenia intuicyjnego i wypracować trwałe, zdrowe nawyki z przyzwoleniem na kilka odstępstw dla zdrowia psychicznego.
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Żelazo – dlaczego go potrzebujesz?
Sprawdź, jaką rolę pełni żelazo i dlaczego w twojej diecie nie może go zabraknąć. Jeśli obserwujesz u siebie różne objawy, takie jak zmęczenie, ospałość, rozdrażnienie, niemoc, bladość skóry, wypadanie włosów, to warto sprawdzić swój poziom…
WIĘCEJ >Jak wspomóc odchudzanie? 6 prostych sposobów
Chcesz schudnąć, ale pomimo podjętego wysiłku efekt cię nie zadowala? Sprawdź, jak wspomóc odchudzanie i jakie proste kroki warto podjąć, by osiągnąć zamierzony cel. 1. Jedz regularnie i pamiętaj o śniadaniu Śniadanie to najważniejszy posiłek….
WIĘCEJ >Bez tego droga do zdrowia będzie trudniejsza!
Droga do zdrowia bywa kręta, ale już na jej początku duże znaczenie mają trzy elementy – zrozumienie, cierpliwość i wytrwałość. Sprawdź, dlatego jest to tak istotne. Zrozumienie Miałam pacjentkę, które przyszła do mnie na jednorazową…
WIĘCEJ >Osteoporoza – jak wzmocnić kości?
Osteoporoza – każdy o niej słyszał, natomiast nie wszyscy wiedzą, że jest to trzecia w kolejności przyczyna zgonów po chorobach układu krążenia i nowotworach. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Osteoporoza to stan chorobowy…
WIĘCEJ >