Arbuz – dlaczego warto go jeść?
Arbuz – świetnie smakuje, ale przede wszystkim orzeźwia, gasi pragnienie i nawadnia organizm. W końcu składa się w ponad 90% z wody, ale to nie znaczy, że nie zawiera żadnych cennych składników. Sprawdź, co w nim możemy znaleźć.
Arbuz to jedno z najbardziej orzeźwiających letnich owoców. Ze swoją soczystą, czerwoną pulpą i słodkim smakiem jest nie tylko pyszną przekąską, lecz także źródłem wielu cennych składników. Znajdziemy w nim m.in. witaminy: A, z grupy B (B1, B2, B6), C, E, a także minerały, takie jak: miedź, żelazo, mangan, potas, wapń, fosfor czy magnez. Poza tym arbuz jest bogactwem błonnika, przeciwutleniaczy (m.in. takich jak likopen, beta-karoten, luteina) czy aminokwasów (cytrulina).
Co jeszcze warto o nim wiedzieć?
Arbuz – właściwości
Jego charakterystyczną cechą jest wysoka zawartość wody. Składa się z niej w około 90%, co sprawia, że doskonale nawadnia w gorące dni. Spożywanie arbuzów może zapobiegać odwodnieniu.
Arbuz jest źródłem witaminy C, która pełni ważną rolę we wspieraniu układu odpornościowego. Witamina C jest też silnym przeciwutleniaczem. Pomaga on w ochronie organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.
Zawarty w arbuzie likopen, który jest odpowiedzialny za jego czerwony kolor, może pomagać w ochronie przed niektórymi rodzajami nowotworów i chorobami serca. Zdrowie serca wspomagają też zawarte w arbuzie aminokwasy, np. cytrulina. Pomaga ona w rozszerzaniu naczyń krwionośnych, co poprawia przepływ krwi i obniża jej ciśnienie.
Arbuz zawiera też naturalne składniki, które wykazują działanie przeciwzapalne. Badania sugerują, że spożycie arbuza może pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych w organizmie i łagodzeniu objawów związanych z chorobami przewlekłymi.
Owoc ten świetnie sprawdzi się w diecie osób, które chciałyby zrzucić kilka kilogramów. Arbuz jest niskokaloryczny, a zawarty w nim błonnik może przyczynić się do utrzymania prawidłowej funkcji jelit i regulacji poziomu cukru we krwi.
Ponadto arbuz działa moczopędnie, przyspiesza trawienie, wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu we krwi czy opóźnia proces starzenia się skóry.
Prozdrowotne działanie wykazują też pestki arbuza, a konkretnie sporządzany z nich olejek. Pestki arbuza nie są niejadalne, więc nie trzeba się martwić, jeśli nie udało nam się ich usunąć.
Arbuz w kuchni
Arbuz świetnie sprawdzi się jako przekąska, ale można też zrobić z niego koktajl albo sałatkę, co przyniesie orzeźwienie w upalne dni. Pamiętajmy jednak, żeby przed krojeniem go dokładnie umyć.
Tu znajdziesz kilka pomysłów na to, co można zrobić z arbuza.
Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Iwona Wierzbicka
Arbuz – świetnie smakuje, ale przede wszystkim orzeźwia, gasi pragnienie i nawadnia organizm. W końcu składa się w ponad 90% z wody, ale to nie znaczy, że nie zawiera żadnych cennych składników. Sprawdź, co w nim możemy znaleźć.
Arbuz to jedno z najbardziej orzeźwiających letnich owoców. Ze swoją soczystą, czerwoną pulpą i słodkim smakiem jest nie tylko pyszną przekąską, lecz także źródłem wielu cennych składników. Znajdziemy w nim m.in. witaminy: A, z grupy B (B1, B2, B6), C, E, a także minerały, takie jak: miedź, żelazo, mangan, potas, wapń, fosfor czy magnez. Poza tym arbuz jest bogactwem błonnika, przeciwutleniaczy (m.in. takich jak likopen, beta-karoten, luteina) czy aminokwasów (cytrulina).
Co jeszcze warto o nim wiedzieć?
Arbuz – właściwości
Jego charakterystyczną cechą jest wysoka zawartość wody. Składa się z niej w około 90%, co sprawia, że doskonale nawadnia w gorące dni. Spożywanie arbuzów może zapobiegać odwodnieniu.
Arbuz jest źródłem witaminy C, która pełni ważną rolę we wspieraniu układu odpornościowego. Witamina C jest też silnym przeciwutleniaczem. Pomaga on w ochronie organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.
Zawarty w arbuzie likopen, który jest odpowiedzialny za jego czerwony kolor, może pomagać w ochronie przed niektórymi rodzajami nowotworów i chorobami serca. Zdrowie serca wspomagają też zawarte w arbuzie aminokwasy, np. cytrulina. Pomaga ona w rozszerzaniu naczyń krwionośnych, co poprawia przepływ krwi i obniża jej ciśnienie.
Arbuz zawiera też naturalne składniki, które wykazują działanie przeciwzapalne. Badania sugerują, że spożycie arbuza może pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych w organizmie i łagodzeniu objawów związanych z chorobami przewlekłymi.
Owoc ten świetnie sprawdzi się w diecie osób, które chciałyby zrzucić kilka kilogramów. Arbuz jest niskokaloryczny, a zawarty w nim błonnik może przyczynić się do utrzymania prawidłowej funkcji jelit i regulacji poziomu cukru we krwi.
Ponadto arbuz działa moczopędnie, przyspiesza trawienie, wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu we krwi czy opóźnia proces starzenia się skóry.
Prozdrowotne działanie wykazują też pestki arbuza, a konkretnie sporządzany z nich olejek. Pestki arbuza nie są niejadalne, więc nie trzeba się martwić, jeśli nie udało nam się ich usunąć.
Arbuz w kuchni
Arbuz świetnie sprawdzi się jako przekąska, ale można też zrobić z niego koktajl albo sałatkę, co przyniesie orzeźwienie w upalne dni. Pamiętajmy jednak, żeby przed krojeniem go dokładnie umyć.
Tu znajdziesz kilka pomysłów na to, co można zrobić z arbuza.
Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dieta Paleo – dieta naszych praprzodków – dla Radia Opole
Dieta PALEO w skrócie to: mięso, ryby, owoce morza, jaja, grzyby, orzechy, warzywa, owoce, miód.
WIĘCEJ >Comfort food a dieta
Trudno jednoznacznie określić, czym jest comfort food. Najprościej mówiąc, jest to jedzenie, które otula smakiem, kojarzy nam się z beztroskim czasem, spotkaniami z najbliższymi, chwilami spędzonymi w ulubionym miejscu. To danie, które przywołuje jakieś dobre…
WIĘCEJ >Cukrzyca typu 2 – jak się przed nią uchronić?
Cukrzyca typu 2 w dużym stopniu zależy od naszego stylu życia. Dlatego najlepiej zadbać o to, aby był on zdrowy i obejmował też odpowiednio zbilansowaną dietę. Sprawdź, co można zrobić, aby uchronić się przed tym…
WIĘCEJ >