fbpx
logo
Szukaj
open close

Jakie są typy cukrzycy?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
typy cukrzycy

Istnieją różne typy cukrzycy, a każdy z nich wymaga indywidualnego podejścia do leczenia. Sprawdź, jakie występują rodzaje tej choroby.

Cukrzyca to choroba metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi (hiperglikemią). Glukoza jest głównym źródłem energii dla organizmu, a jej stężenie we krwi ściśle regulują hormony, głównie insulina. Choroba ta występuje, gdy organizm nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny lub nie wykorzystuje jej efektywnie. To z kolei prowadzi do zaburzenia przemiany glukozy.

Typy cukrzycy

Cukrzyca typu 1

To rodzaj cukrzycy, w której organizm nie produkuje wystarczającej ilości insuliny. Jest to spowodowane uszkodzeniem komórek trzustki, które są odpowiedzialne za produkcję tego hormonu. W efekcie – jeśli trzustka nie pracuje prawidłowo – poziom glukozy we krwi stale się podnosi. Konieczne jest wówczas podawanie insuliny z zewnątrz.

Cukrzyca typu 1 jest jedną z chorób autoimmunizacyjnych. Często diagnozuje się ją u dzieci i młodych dorosłych, choć może wystąpić w każdym wieku. Objawy tej choroby są zwykle dość rozpoznawalne i obejmują m.in. odczucie silnego pragnienia, częste oddawanie moczu, przesuszenie skóry, zmęczenie, senność, chudnięcie.

Cukrzyca typu 2

W tym przypadku organizm wytwarza insulinę, ale komórki ciała nie wykorzystują jej efektywnie, co prowadzi do hiperglikemii. Charakteryzuje się wysokim poziomem glukozy we krwi. Trzustka zaczyna produkować dużo insuliny, jednak tkanki są na nią oporne, w efekcie czego wzrasta poziom glukozy we krwi.

To najczęstsza forma cukrzycy. Zwykle wiąże się z nadwagą, brakiem ruchu i złymi nawykami żywieniowymi. Można ją leczyć za pomocą diety, aktywności fizycznej, leków doustnych i – w niektórych przypadkach – insuliny.

Do najczęściej występujących objawów należą: wielomocz, zwiększone pragnienie, wzrost masy ciała (w zaawansowanej cukrzycy może następować utrata masy ciała), odwodnienie, osłabienie, nawracające infekcje, postępujące upośledzenie wzroku, utrata czucia, zaburzenia neurologiczne, trudno gojące się rany, ciemne plamy na ciele w okolicy pach, sutków i szyi.

Cukrzyca ciążowa

To rodzaj cukrzycy, który rozwija się podczas ciąży u kobiet, które wcześniej nie miały cukrzycy. Zazwyczaj ustępuje po porodzie, ale zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 zarówno u matki, jak i u dziecka w późniejszym życiu. Sprawdź, jak się przed nią chronić.

Cukrzyca LADA

Cukrzyca LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults) to podtyp cukrzycy typu 1. Najczęściej jest rozpoznawana u osób powyżej 35. roku życia. Polega na powolnym niszczeniu komórek beta trzustki. Często jest mylnie rozpoznawana jako cukrzyca typu 2. Dlatego też w diagnozie konieczne jest stwierdzenie obecności przeciwciała charakterystycznego dla cukrzycy typu 1. Osoby z cukrzycą LADA mogą wymagać insulinoterapii, podobnie jak w cukrzycy typu 1.

Inne rodzaje cukrzycy

Istnieją również inne, rzadziej występujące rodzaje cukrzycy, takie jak cukrzyca spowodowana chorobami trzustki, uszkodzeniem genetycznym, lekami, infekcjami lub innymi czynnikami.

Wszystkie te typy cukrzycy mogą prowadzić do poważnych powikłań, takich jak choroby serca, udary, problemy z nerkami, kłopoty ze wzrokiem i uszkodzenia nerwów. Stąd też ważne jest regularne monitorowanie poziomu glukozy we krwi i odpowiednie leczenie pod nadzorem lekarza. Dodatkowo zdrowy styl życia, zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna mogą pomóc w walce z cukrzycą i w zmniejszeniu ryzyka powikłań.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Istnieją różne typy cukrzycy, a każdy z nich wymaga indywidualnego podejścia do leczenia. Sprawdź, jakie występują rodzaje tej choroby.

Cukrzyca to choroba metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi (hiperglikemią). Glukoza jest głównym źródłem energii dla organizmu, a jej stężenie we krwi ściśle regulują hormony, głównie insulina. Choroba ta występuje, gdy organizm nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny lub nie wykorzystuje jej efektywnie. To z kolei prowadzi do zaburzenia przemiany glukozy.

Typy cukrzycy

Cukrzyca typu 1

To rodzaj cukrzycy, w której organizm nie produkuje wystarczającej ilości insuliny. Jest to spowodowane uszkodzeniem komórek trzustki, które są odpowiedzialne za produkcję tego hormonu. W efekcie – jeśli trzustka nie pracuje prawidłowo – poziom glukozy we krwi stale się podnosi. Konieczne jest wówczas podawanie insuliny z zewnątrz.

Cukrzyca typu 1 jest jedną z chorób autoimmunizacyjnych. Często diagnozuje się ją u dzieci i młodych dorosłych, choć może wystąpić w każdym wieku. Objawy tej choroby są zwykle dość rozpoznawalne i obejmują m.in. odczucie silnego pragnienia, częste oddawanie moczu, przesuszenie skóry, zmęczenie, senność, chudnięcie.

Cukrzyca typu 2

W tym przypadku organizm wytwarza insulinę, ale komórki ciała nie wykorzystują jej efektywnie, co prowadzi do hiperglikemii. Charakteryzuje się wysokim poziomem glukozy we krwi. Trzustka zaczyna produkować dużo insuliny, jednak tkanki są na nią oporne, w efekcie czego wzrasta poziom glukozy we krwi.

To najczęstsza forma cukrzycy. Zwykle wiąże się z nadwagą, brakiem ruchu i złymi nawykami żywieniowymi. Można ją leczyć za pomocą diety, aktywności fizycznej, leków doustnych i – w niektórych przypadkach – insuliny.

Do najczęściej występujących objawów należą: wielomocz, zwiększone pragnienie, wzrost masy ciała (w zaawansowanej cukrzycy może następować utrata masy ciała), odwodnienie, osłabienie, nawracające infekcje, postępujące upośledzenie wzroku, utrata czucia, zaburzenia neurologiczne, trudno gojące się rany, ciemne plamy na ciele w okolicy pach, sutków i szyi.

Cukrzyca ciążowa

To rodzaj cukrzycy, który rozwija się podczas ciąży u kobiet, które wcześniej nie miały cukrzycy. Zazwyczaj ustępuje po porodzie, ale zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 zarówno u matki, jak i u dziecka w późniejszym życiu. Sprawdź, jak się przed nią chronić.

Cukrzyca LADA

Cukrzyca LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults) to podtyp cukrzycy typu 1. Najczęściej jest rozpoznawana u osób powyżej 35. roku życia. Polega na powolnym niszczeniu komórek beta trzustki. Często jest mylnie rozpoznawana jako cukrzyca typu 2. Dlatego też w diagnozie konieczne jest stwierdzenie obecności przeciwciała charakterystycznego dla cukrzycy typu 1. Osoby z cukrzycą LADA mogą wymagać insulinoterapii, podobnie jak w cukrzycy typu 1.

Inne rodzaje cukrzycy

Istnieją również inne, rzadziej występujące rodzaje cukrzycy, takie jak cukrzyca spowodowana chorobami trzustki, uszkodzeniem genetycznym, lekami, infekcjami lub innymi czynnikami.

Wszystkie te typy cukrzycy mogą prowadzić do poważnych powikłań, takich jak choroby serca, udary, problemy z nerkami, kłopoty ze wzrokiem i uszkodzenia nerwów. Stąd też ważne jest regularne monitorowanie poziomu glukozy we krwi i odpowiednie leczenie pod nadzorem lekarza. Dodatkowo zdrowy styl życia, zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna mogą pomóc w walce z cukrzycą i w zmniejszeniu ryzyka powikłań.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
7 marca 2024

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

jaja, jajka

10 powodów, dla których warto jeść jaja

Tym razem dlaczego to jaja a nie chleb powinny być na śniadanie i o wyższości jaj nad innymi produktami. Dlaczego warto jeść jaja i co wnoszą w Twoje życie, o tym że jaja to produkt

WIĘCEJ >

Depresja – stosuj te zasady, aby jej uniknąć!

Wzrasta liczba osób z depresją, z poczuciem samotności oraz popełniających samobójstwa. W Polsce więcej osób ginie w wyniku samobójstwa niż wypadku samochodowego. Częściej dotyczy to mężczyzn niż kobiet. Te z kolei nierzadko żyją nieszczęśliwie, a…

WIĘCEJ >

Czosnek – dlaczego warto go jeść?

Czosnek – można go kochać albo nienawidzić, ale prawdą jest, że jest niezawodny przy przeziębieniu, a wiele potraw bez niego nie smakuje odpowiednio. Sprawdź, dlaczego warto po niego sięgać. Czosnek ma mnóstwo zalet: Przede wszystkim…

WIĘCEJ >

Cała prawda o węglowodanach

Nic nie wzbudza ostatnio tak dużych kontrowersji jak węglowodany. Czy ograniczać je w diecie, czy też zwiększać ich podaż? Czy wykorzystywać je po treningu, czy raczej okno potreningowe uznać za mit? Czy powodują insulinooporność i stany zapalne,…

WIĘCEJ >