fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc43559d3-9454-413e-9e84-454e71e1a313
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu.
  • Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nim każdą brukselkę.
  • Układamy tak przygotowane brukselki w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy 25-30 minut (do zmięknięcia brukselek).
  • W tym czasie przygotujemy sos: w rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z musztardą i przyprawami.
  • Smarujemy brukselki sosem i wstawiamy na kolejne 5 minut lub do zrumienienia.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Brukselka (świeża) (270 g)
  • Boczek wieprzowy (surowy) (240 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Musztarda (40 g)
  • Papryka słodka mielona (8 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Czosnek granulowany (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa pho

Kości wieprzowe zalewamy w garnku wodą i gotujemy przez 10 minut. Gdy kości się gotują, na patelni prażymy przyprawy, imbir i obraną cebulę. Kości odcedzamy i opłukujemy pod zimną wodą. Podgotowane kości i prażone przyprawy…

WIĘCEJ >

Żeberka z wolnowaru w warzywach z imbirem

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i ziemniakami

Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Ziemniaki myjemy, solimy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min…

WIĘCEJ >

Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna

Włączamy ekspres W czasie gdy się nagrzewa szykujemy kawę (kapsułki, lub mielimy, lub szykujemy porcję zmielonej kawy) Robimy espresso Nagrzewamy dyszę do spieniania Ubijamy mleko kokosowe gorącym powietrzem Wlewamy spienione mleko do szklanki Z góry…

WIĘCEJ >