logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-6

Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-6

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu.
  • Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nim każdą brukselkę.
  • Układamy tak przygotowane brukselki w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy 25-30 minut (do zmięknięcia brukselek).
  • W tym czasie przygotujemy sos: w rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z musztardą i przyprawami.
  • Smarujemy brukselki sosem i wstawiamy na kolejne 5 minut lub do zrumienienia.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 18 brukselek
  • 9 dużych plastrów boczku wieprzowego (ok. 180 g)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • sól himalajska/kłodawska i świeżo mielony pieprz

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Karkówka z szynkowaru z warzywami duszonymi w maśle klarowanym

Szynka z karkówki Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na (…)

WIĘCEJ >

Roladka ze schabu faszerowana kapustą i sarną

Kapusta: Zaczynamy od wstawienia kapusty Najpierw wykładamy po trochu na desce i kroimy nożem żeby nie było długich „nici” Pokrojoną (…)

WIĘCEJ >

Grillowana polędwiczka

Polędwiczkę obieramy z błon, delikatnie przyprawiamy solą. Marchew kroimy w drobne kawałki i gotujemy 15 minut w małej ilości posolonej (…)

WIĘCEJ >

Pasta z oliwek i awokado

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Obrane awokado wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Dodajemy czosnek i sok (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl