Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym
Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu.
- Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nim każdą brukselkę.
- Układamy tak przygotowane brukselki w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 25-30 minut (do zmięknięcia brukselek).
- W tym czasie przygotujemy sos: w rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z musztardą i przyprawami.
- Smarujemy brukselki sosem i wstawiamy na kolejne 5 minut lub do zrumienienia.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Brukselka (świeża) (140 g)
- Boczek wieprzowy (surowy) (120 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (35 g)
- Miód lipowy (24 g)
- Musztarda (20 g)
- Papryka słodka mielona (8 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Czosnek granulowany (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kremowe leczo
Warzywa, kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę w garnku na maśle. Po 10 minutach dolewamy mleko kokosowe, pomidory krojone i przyprawy. Wszystko dusimy około 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
WIĘCEJ >Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min. Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w…
WIĘCEJ >Placki marchewkowe
Marchewki zetrzeć na tarce o średnich oczkach (lub użyć szatkownicy). Starte marchewki ściskamy w rękach tak aby pozbyć się nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, formujemy…
WIĘCEJ >Bezglutenowe tortille
Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło, a po chwili wlewamy połowę masy naleśnikowej i smażymy z dwóch stron. Czynność powtarzamy z resztą masy. Nasze tortille możemy wypełnić np. meksykańską salsą.
WIĘCEJ >