fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc43559d3-9454-413e-9e84-454e71e1a313
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu.
  • Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nim każdą brukselkę.
  • Układamy tak przygotowane brukselki w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy 25-30 minut (do zmięknięcia brukselek).
  • W tym czasie przygotujemy sos: w rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z musztardą i przyprawami.
  • Smarujemy brukselki sosem i wstawiamy na kolejne 5 minut lub do zrumienienia.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można uwzględnić w Twojej aktualnej diecie – przeczytaj opis zawarty w piktogramach.

Uwagi

Powyżej zainspiruj się podobnym przepisem na wykorzystanie brukselki.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 18 brukselek (306 g)
  • 9 dużych plastrów boczku wieprzowego (ok. 180 g)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
  • 2 łyżki musztardy (40 g)
  • 2 łyżki miodu (50 g)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku (8 g)
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami

Sałatę podrzeć w palcach na małe kawałki (chyba, że mamy małe listki ze środka, to mogą zostać w całości, będą ładniej wyglądały) Ser pokroić w kawałki (plastry, kostkę, jak komu wygodniej) Śliwki pokroić na połówki…

WIĘCEJ >

Jajka sadzone z fasolką szparagową

Gotujemy fasolkę szparagową przez ok. 15-20 minut W międzyczasie na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka Smażymy przez około 3-4 minuty do momentu aż białka będą ścięte Wykładamy na talerz, a obok układamy fasolkę Doprawiamy…

WIĘCEJ >

Curry z dynią i ciecierzycą

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz. Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty. Dynię obieramy ze…

WIĘCEJ >

Burger z pieczarki

Dwie duże pieczarki pozbawiamy ogonków Ogórki drobno siekamy, dodajemy wołowinę, doprawiamy do smaku i ugniatamy przez 3 minuty Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek W tym samym czasie podsmażamy kapelusze pieczarek oraz przygotowanego burgera Podajemy…

WIĘCEJ >