fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brukselka duszona z wędzonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz19-1-6

Brukselka duszona z wędzonką

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • Pora przekroić wzdłuż, wypłukać i pokroić w półksiężyce
  • Boczek i szynkę pokroić w kostkę
  • Rozgrzewamy suchą patelnię i dodajemy boczek
  • Po chwili dodajemy cebulę, czosnek i pora
  • Podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy szynkę i brukselkę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Podlewamy ¼ szklanki zimnej wody
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 8 min

Rady dietetyka

Jeśli szkodzi Ci lub nie lubisz czosnku, nie dodawaj go. Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu, a szynka i boczek powinny być wyrobem domowym lub z dobrego źródła (o dobrym składzie).

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne, równie smaczne przepisy z dodatkiem brukselki.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 7 sztuk brukselki (170 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ¼ pora (ok. 45 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 5 plastrów wędzonego boczku (50 g)
  • 100 g wędzonej szynki
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z zielonego groszku i pesto

Ugotowany groszek rozgniatamy widelcem, dodajemy pesto i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i delikatnie pieprzem.

WIĘCEJ >

Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami

Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy pokrojoną…

WIĘCEJ >

Twarożek z nerkowców w wersji wytrawnej

Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku i włożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Zalać wodą z ogórków, dodać czosnek, lekko popieprzyć i zmiksować blenderem Spróbować…

WIĘCEJ >

Pieczone warzywa

Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki Patisona obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy pestki Marchew obieramy i kroimy w plastry Obieramy czosnek Warzywa układamy na blaszce do pieczenia Lekko solimy i pieprzymy Pieczemy w 200…

WIĘCEJ >