fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brukselka duszona z wędzonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz19-1-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Brukselka duszona z wędzonką

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • Pora przekroić wzdłuż, wypłukać i pokroić w półksiężyce
  • Boczek i szynkę pokroić w kostkę
  • Rozgrzewamy suchą patelnię i dodajemy boczek
  • Po chwili dodajemy cebulę, czosnek i pora
  • Podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy szynkę i brukselkę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Podlewamy ¼ szklanki zimnej wody
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 8 min

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP), nie należy używać pieprzu czarnego.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne, równie smaczne przepisy z dodatkiem brukselki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Brukselka (świeża) (115 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (100 g)
  • Cebula biała (50 g)
  • Woda (60 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (50 g)
  • Por (35 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kapuśniak myśliwski

Grzyby namaczamy dzień wcześniej wieczorem (wsypać grzyby do ½ szklanki zimnej wody) Mięso kroimy w kostkę centymetr na centymetr W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy mięso Zasmażamy 5 min co jakiś czas mieszając Podlewamy…

WIĘCEJ >

Curry z dynią i ciecierzycą

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz. Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty. Dynię obieramy ze…

WIĘCEJ >

Chleb z cukinii

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Cukinię, razem ze skórą trzemy na tarce na cienkich oczkach Dodajemy do niej jajka Wyciskamy sok z cytryny Dodajemy rozpuszczony tłuszcz Dodajemy mąkę kokosową, wsypujemy sól, sodę…

WIĘCEJ >

Burger z jelenia z warzywami

Mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa Doprawiamy solą i mieszamy Formujemy 2 małe burgery (lub 1 duży) o grubości 1,5 – 2 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy po kilka minut…

WIĘCEJ >