fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brukselka duszona z wędzonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz19-1-6

Brukselka duszona z wędzonką

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • Pora przekroić wzdłuż, wypłukać i pokroić w półksiężyce
  • Boczek i szynkę pokroić w kostkę
  • Rozgrzewamy suchą patelnię i dodajemy boczek
  • Po chwili dodajemy cebulę, czosnek i pora
  • Podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy szynkę i brukselkę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Podlewamy ¼ szklanki zimnej wody
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 8 min

Rady dietetyka

Jeśli szkodzi Ci lub nie lubisz czosnku, nie dodawaj go. Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu, a szynka i boczek powinny być wyrobem domowym lub z dobrego źródła (o dobrym składzie).

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne, równie smaczne przepisy z dodatkiem brukselki.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 7 sztuk brukselki (170 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ¼ pora (ok. 45 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 5 plastrów wędzonego boczku (50 g)
  • 100 g wędzonej szynki
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placek kasztanowy

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Mąkę kasztanową mieszamy łyżką z wodą i płynnym olejem kokosowym. Wyciskamy nadmiar wody z daktyli i również je kroimy. Wrzucamy owoce do kasztanowej masy i…

WIĘCEJ >

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Kalafior dzielimy na „różyczki”, polewamy 3 łyżkami oleju, posypujemy solą i dokładnie mieszamy Przenosimy do dużego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C. piekarnika na około 25 minut (kalafior po upieczeniu powinien być miękki i…

WIĘCEJ >

Dżem z dyni z masłem kokosowym

Dżem z dyni: Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody Dodajemy cynamon gotujemy na małym ogniu przez 30 min…

WIĘCEJ >

Gofry marchewkowe

Masło rozpuszczamy w garnuszku. Marchewkę ścieramy na tarce, wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na kilka minut. Wyciskamy marchewkę dłońmi z nadmiaru wody, dodajemy jajka, przyprawy, mąkę i rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy. Pieczemy w rozgrzanej…

WIĘCEJ >