fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brukselka duszona z wędzonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz19-1-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Brukselka duszona z wędzonką

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • Pora przekroić wzdłuż, wypłukać i pokroić w półksiężyce
  • Boczek i szynkę pokroić w kostkę
  • Rozgrzewamy suchą patelnię i dodajemy boczek
  • Po chwili dodajemy cebulę, czosnek i pora
  • Podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy szynkę i brukselkę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Podlewamy ¼ szklanki zimnej wody
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 8 min

Rady dietetyka

Jeśli szkodzi Ci lub nie lubisz czosnku, nie dodawaj go. Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu, a szynka i boczek powinny być wyrobem domowym lub z dobrego źródła (o dobrym składzie).

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne, równie smaczne przepisy z dodatkiem brukselki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 7 sztuk brukselki (170 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ¼ pora (ok. 45 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 5 plastrów wędzonego boczku (50 g)
  • 100 g wędzonej szynki
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół (bulion) dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez…

WIĘCEJ >

Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat

Imbir drobno siekamy Pierś z kurczaka kroimy w cienką kostkę, a następnie siekamy nożem aż powstanie klejąca się masa Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy imbir Formujemy kształt liścia Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Smażymy…

WIĘCEJ >

Jeże morelowo – czekoladowe

Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do garnka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy miód Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając Gdy czekolada się rozpuści i wszystko razem połączy, wyłączamy palnik Czekolada NIE MOŻE się zagotować,…

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka w pomidorach z cukinią

Mięso umyj i pokrój w kostkę. Cukinię obierz i pokrój w grube talarki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek wyciśnij. Podsmaż w garnku mięso, dodaj cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, cukinię i przyprawy. Duś do…

WIĘCEJ >