fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierś kaczki duszona w gruszkach z brukselką i marchewką na masełku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3cb1b655-4cf1-47a8-9e9d-6871f59ad0de-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pierś kaczki duszona w gruszkach z brukselką i marchewką na masełku

Przygotowanie

  • Pierś kaczą kładziemy na desce skórą do góry i nacinamy nożem skórę w kratkę
  • Solimy i pieprzymy mięso z obu stron
  • Gruszkę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek
  • Obieramy marchewkę i czyścimy brukselkę z brudnych liści, cykorię obdzieramy z liści
  • Marchewkę kroimy w krążki
  • Wstawiamy mały garnek z posoloną wodą na palnik i zagotowujemy wodę
  • Na wrzątek wrzucamy brukselkę i marchewkę i gotujemy na małym ogniu 10 minut
  • Odcedzamy warzywa na sitku
  • W tym czasie, rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową)
  • Kładziemy pierś kaczki skórą w dół na patelni
  • Smażymy 9 min
  • Przekładamy mięso na druga stronę i smażymy 9 min
  • Gruszki kładziemy obok mięsa, po kilku minutach obracamy
  • Mięso przekładamy na deskę i dajemy mu odpocząć przez 4 min
  • W tym czasie rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy przez 3 min ugotowaną marchew i brukselkę
  • Warzywa układamy na talerzu
  • Mięso kroimy w plastry i układamy obok
  • Na mięso kładziemy gruszki
  • Na wierzchu dodajemy listki cykorii 

Rady dietetyka

Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego.

Dopasuj wszystkie składniki potrawy do Twojej aktualnej diety – więcej informacji zawartych w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się propozycje przyrządzenia piersi z kaczki w ciekawy sposób.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 pierś kaczki (ok. 200 g)
  • 1 gruszka (130 g)
  • 1 garść brukselki (102 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • ½ cykorii (40 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywa w sosie z boczkiem

Cukinię, bakłażana i boczek kroimy w kostkę. Całość smażymy kilka minut na oliwie, następnie dodajemy mleko kokosowe i dusimy przez 20 minut (aż warzywa zmiękną) co jakiś czas podlewając wodą.

WIĘCEJ >

Papryka nadziewana komosą ryżową z fetą i papryką

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Gotujemy komosę ryżową Myjemy paprykę i cukinię Rozgrzewamy masło ghee na patelni Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię i podsmażamy 3 minuty Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, przyprawiamy solą i pieprzem Odcinamy górną…

WIĘCEJ >

Pasztet z wiśniami

Obieramy warzywa i wkładamy do garnka Dodajemy mięso Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. Wyjmujemy mięso i warzywa do przestudzenia Mielimy mięso…

WIĘCEJ >

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem

Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >