Pierś kaczki duszona w gruszkach z brukselką i marchewką na masełku
Pierś kaczki duszona w gruszkach z brukselką i marchewką na masełku
Przygotowanie
- Pierś kaczą kładziemy na desce skórą do góry i nacinamy nożem skórę w kratkę
- Solimy i pieprzymy mięso z obu stron
- Gruszkę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek
- Obieramy marchewkę i czyścimy brukselkę z brudnych liści, cykorię obdzieramy z liści
- Marchewkę kroimy w krążki
- Wstawiamy mały garnek z posoloną wodą na palnik i zagotowujemy wodę
- Na wrzątek wrzucamy brukselkę i marchewkę i gotujemy na małym ogniu 10 minut
- Odcedzamy warzywa na sitku
- W tym czasie, rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową)
- Kładziemy pierś kaczki skórą w dół na patelni
- Smażymy 9 min
- Przekładamy mięso na druga stronę i smażymy 9 min
- Gruszki kładziemy obok mięsa, po kilku minutach obracamy
- Mięso przekładamy na deskę i dajemy mu odpocząć przez 4 min
- W tym czasie rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy przez 3 min ugotowaną marchew i brukselkę
- Warzywa układamy na talerzu
- Mięso kroimy w plastry i układamy obok
- Na mięso kładziemy gruszki
- Na wierzchu dodajemy listki cykorii
Rady dietetyka
Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego.
Dopasuj wszystkie składniki potrawy do Twojej aktualnej diety – więcej informacji zawartych w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się propozycje przyrządzenia piersi z kaczki w ciekawy sposób.
Autor
Lista składników
- 1 pierś kaczki (ok. 200 g)
- 1 gruszka (130 g)
- 1 garść brukselki (102 g)
- ½ marchewki (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
- ½ cykorii (40 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Warzywa w sosie z boczkiem
Cukinię, bakłażana i boczek kroimy w kostkę. Całość smażymy kilka minut na oliwie, następnie dodajemy mleko kokosowe i dusimy przez 20 minut (aż warzywa zmiękną) co jakiś czas podlewając wodą.
WIĘCEJ >Papryka nadziewana komosą ryżową z fetą i papryką
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Gotujemy komosę ryżową Myjemy paprykę i cukinię Rozgrzewamy masło ghee na patelni Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię i podsmażamy 3 minuty Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, przyprawiamy solą i pieprzem Odcinamy górną…
WIĘCEJ >Pasztet z wiśniami
Obieramy warzywa i wkładamy do garnka Dodajemy mięso Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. Wyjmujemy mięso i warzywa do przestudzenia Mielimy mięso…
WIĘCEJ >Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem
Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…
WIĘCEJ >