Pieczona pierś z kaczki z jabłkami
Pieczona pierś z kaczki z jabłkami
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik na opcję grzanie z góry i dołu i temp. 200 st. C
- Skórę na piersiach kaczki lekko nacinamy pod skosem w dwie strony, tak by powstały drobne rąby na połowę głębokości skóry
- Nacieramy z obydwu stron pieprzem i solą
- Smażymy na mocno rozgrzanej patelni każdą ze stron kaczki przez 2-3 minuty, tak by mięso z wierzchu ścięło się, pozwalając na zamknięcie soków wewnątrz
- Jabłko obieramy i usuwamy gniazdo nasienne, po czym kroimy na 8 ćwiartek
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy kawałki jabłka i pierś kaczki skórą do dołu
- Pieczemy przez 60 minut często polewając sosem.
- Na ostatnie 15 minut obracamy mięso skórą do góry
Rady dietetyka
Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu do potraw. Więcej informacji znajduje się w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Zainspiruj się naszymi propozycjami przyrządzenia piersi z kaczki, które koniecznie musisz wypróbować.
Autor
Lista składników
- 1 piersi z kaczki (200 g)
- 1 jabłko (180 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Smażony makaron imbirowo- czosnkowy
Makaron ryżowy przygotowujemy tak jak na opakowaniu. Cebulę i imbir drobno siekamy. Marchewkę myjemy i obieramy. Używając obieraczki, tworzymy z marchewki cienkie plastry przypominające makaron. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę, imbir oraz…
WIĘCEJ >Sałatka gryczana z dzikiem
Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Mięso kroimy w kostkę Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w…
WIĘCEJ >Zrazy wieprzowe z żurawiną i duszonymi warzywami
Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić Mielimy w maszynce do mięsa Solimy, pieprzymy Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min Formujemy wrzecionowaty wałek Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi, może…
WIĘCEJ >Karkówka wieprzowa duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru
Karkówkę solimy i pieprzymy Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”) Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Kapustę mieszamy z grzybami, cebulą i czosnkiem Kładziemy na…
WIĘCEJ >