fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona pierś z kaczki z jabłkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c31740af6-f2b6-4f11-afa1-e6d05f168192
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczona pierś z kaczki z jabłkami

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na opcję grzanie z góry i dołu i temp. 200 st. C
  • Skórę na piersiach kaczki lekko nacinamy pod skosem w dwie strony, tak by powstały drobne rąby na połowę głębokości skóry
  • Nacieramy z obydwu stron pieprzem i solą
  • Smażymy na mocno rozgrzanej patelni każdą ze stron kaczki przez 2-3 minuty, tak by mięso z wierzchu ścięło się, pozwalając na zamknięcie soków wewnątrz
  • Jabłko obieramy i usuwamy gniazdo nasienne, po czym kroimy na 8 ćwiartek
  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy kawałki jabłka i pierś kaczki skórą do dołu
  • Pieczemy przez 60 minut często polewając sosem.
  • Na ostatnie 15 minut obracamy mięso skórą do góry

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu do potraw. Więcej informacji znajduje się w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Zainspiruj się naszymi propozycjami przyrządzenia piersi z kaczki, które koniecznie musisz wypróbować.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 piersi z kaczki (200 g)
  • 1 jabłko (180 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smażony makaron imbirowo- czosnkowy

Makaron ryżowy przygotowujemy tak jak na opakowaniu. Cebulę i imbir drobno siekamy. Marchewkę myjemy i obieramy. Używając obieraczki, tworzymy z marchewki cienkie plastry przypominające makaron. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę, imbir oraz…

WIĘCEJ >

Sałatka gryczana z dzikiem

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Mięso kroimy w kostkę Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w…

WIĘCEJ >

Zrazy wieprzowe z żurawiną i duszonymi warzywami

Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić Mielimy w maszynce do mięsa Solimy, pieprzymy Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min Formujemy wrzecionowaty wałek Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi, może…

WIĘCEJ >

Karkówka wieprzowa duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru

Karkówkę solimy i pieprzymy Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”) Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Kapustę mieszamy z grzybami, cebulą i czosnkiem Kładziemy na…

WIĘCEJ >