Pieczona pierś z kaczki z jabłkami
Pieczona pierś z kaczki z jabłkami
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik na opcję grzanie z góry i dołu i temp. 200 st. C
- Skórę na piersiach kaczki lekko nacinamy pod skosem w dwie strony, tak by powstały drobne rąby na połowę głębokości skóry
- Nacieramy z obydwu stron pieprzem i solą
- Smażymy na mocno rozgrzanej patelni każdą ze stron kaczki przez 2-3 minuty, tak by mięso z wierzchu ścięło się, pozwalając na zamknięcie soków wewnątrz
- Jabłko obieramy i usuwamy gniazdo nasienne, po czym kroimy na 8 ćwiartek
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy kawałki jabłka i pierś kaczki skórą do dołu
- Pieczemy przez 60 minut często polewając sosem.
- Na ostatnie 15 minut obracamy mięso skórą do góry
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia piersi z kaczki.
Autor
Lista składników
- Kaczka pierś (200 g)
- Jabłko (świeże) (180 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kurczak w białym chilli na rosole
Ustawić piekarnik na 170 st. C z opcją grzania z góry i dołu. Posiekać cebulę i selera, a paprykę pokroić na plasterki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć na średnim ogniu do…
WIĘCEJ >Stek wołowy z grillowaną cukinią
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Przekładamy na deskę, żeby odpoczęło. W tym czasie na tej samej patelni smażymy pokrojony czosnek i cukinie, lekko solimy. Mięso kładziemy na talerz…
WIĘCEJ >Paprykarz wegański
Gotujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu i odcedzamy na sicie Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Paprykę kroimy w drobną kostkę Rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Zupa buraczkowa
Wlewamy bulion do garnka Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa Doprowadzamy do wrzenia Gotujemy około 30 minut Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami
WIĘCEJ >