fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona pierś z kaczki z jabłkami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-12

Pieczona pierś z kaczki z jabłkami

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na opcję grzanie z góry i dołu i temp. 200 st. C
  • Skórę na piersiach kaczki lekko nacinamy pod skosem w dwie strony, tak by powstały drobne rąby na połowę głębokości skóry
  • Nacieramy z obydwu stron pieprzem i solą
  • Smażymy na mocno rozgrzanej patelni każdą ze stron kaczki przez 2-3 minuty, tak by mięso z wierzchu ścięło się, pozwalając na zamknięcie soków wewnątrz
  • Jabłko obieramy i usuwamy gniazdo nasienne, po czym kroimy na 8 ćwiartek
  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy kawałki jabłka i pierś kaczki skórą do dołu
  • Pieczemy przez 60 minut często polewając sosem.
  • Na ostatnie 15 minut obracamy mięso skórą do góry

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu do potraw. Więcej informacji znajduje się w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Zainspiruj się naszymi propozycjami przyrządzenia piersi z kaczki, które koniecznie musisz wypróbować.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 piersi z kaczki (200 g)
  • 1 jabłko (180 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Nóż, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka ziemniaczana z rukolą, pomidorami i wędzonym łososiem

Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę Rukolę umyć i odcedzić na sicie Pomidory pokroić na połówki Łososia pokroić w paski Czosnek obrać i drobno pokroić Wszystkie składniki wrzucić do miski Dodać sos Zamieszać, spróbować i ewentualnie…

WIĘCEJ >

Pieczona łopatka z pak choi

Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim pokrojone w kostkę mięso i kapustę przez około 2 minuty. Dodajemy kolendrę i szczyptę soli. Ustawiamy piekarnik na 180 st. C. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego…

WIĘCEJ >

Szaszłyki wieprzowe z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…

WIĘCEJ >

Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym

Purée Obieramy marchew i ziemniaki Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 minut Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pó łobranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…

WIĘCEJ >