fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierś z kaczki z wolnowaru z modrą kapustą i batatami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c446e3c11-acf6-4c5f-9a01-ab88118f4ac8-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pierś z kaczki z wolnowaru z modrą kapustą i batatami

Przygotowanie

Kaczka:

  • Mięso doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Gruszki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w gruba kostkę
  • Mięso mieszamy z cebula i gruszkami
  • Ustawiamy wolnowar na 8 godz. na opcję „low”

Kapusta modra:

  • Kapustę kroimy w cienkie paski (najlepiej na tarce – szatkownicy)
  • Kapustę wrzucamy do garnka, wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy ocet, 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie i łyżkę miodu
  • Gotujemy na średnim ogniu godzinę bez przykrycia
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę przez 2 min
  • Dodajemy do cebuli pokrojone jabłko
  • Zawartość patelni wrzucamy do garnka z kapustą
  • Mieszamy, gotujemy aż kapusta będzie miękka

Bataty:

  • Obieramy, przepłukujemy
  • Kroimy w cząstki i gotujemy w wrzącej osolonej wodzie około 25 min

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia piersi z kaczki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 2
Trudność: Trudny

Lista składników

Pierś z kaczki

  • Kaczka pierś (370 g)
  • Gruszka (260 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Kapusta modra

  • Kapusta czerwona (250 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (25 ml)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1 g)

Gotowane bataty

  • Batat (460 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa paprykowo-kalarepowa

Do garnka wlewamy bulion Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 45 minut Kalarepę obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Paprykę kroimy w kostkę i przenosimy…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – rybna

Rybę kroimy w kostkę Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z…

WIĘCEJ >

Papryka nadziewana komosą ryżową z fetą i papryką

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Gotujemy komosę ryżową Myjemy paprykę i cukinię Rozgrzewamy masło ghee na patelni Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię i podsmażamy 3 minuty Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, przyprawiamy solą i pieprzem Odcinamy górną…

WIĘCEJ >

Boczek z dzika z kaszą i kapustą

Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić, położyć na dnie wolnowaru Mięso posolić, popieprzyć i położyć na warzywach Włączamy wolnowar na „low” na 8 godz. Kaszę gotujemy ok. 15 minut Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na…

WIĘCEJ >