fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierś z kaczki z wolnowaru z modrą kapustą i batatami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c446e3c11-acf6-4c5f-9a01-ab88118f4ac8-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pierś z kaczki z wolnowaru z modrą kapustą i batatami

Przygotowanie

Kaczka:

  • Mięso doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Gruszki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w gruba kostkę
  • Mięso mieszamy z cebula i gruszkami
  • Ustawiamy wolnowar na 8 godz. na opcję „low”

Kapusta modra:

  • Kapustę kroimy w cienkie paski (najlepiej na tarce – szatkownicy)
  • Kapustę wrzucamy do garnka, wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy ocet, 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie i łyżkę miodu
  • Gotujemy na średnim ogniu godzinę bez przykrycia
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę przez 2 min
  • Dodajemy do cebuli pokrojone jabłko
  • Zawartość patelni wrzucamy do garnka z kapustą
  • Mieszamy, gotujemy aż kapusta będzie miękka

Bataty:

  • Obieramy, przepłukujemy
  • Kroimy w cząstki i gotujemy w wrzącej osolonej wodzie około 25 min

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Więcej na ten temat znajduje się w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz nasze propozycje przyrządzenia piersi z kaczki w równie smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Trudny

Lista składników

Kaczka

  • 2 filety piersi z kaczki (370 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 gruszki (260 g)
  • 2 bataty (460 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Kapusta modra

  • ¼ główki czerwonej kapusty (ok. 250 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 25 ml octu jabłkowego
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Słoneczna sałatka sardynkowa

Cytrynę sparzamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok do miski. Do tej samej miski wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchew, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekane oliwki, sardynki w całości. Na talerz wykładamy sałatę,…

WIĘCEJ >

Rozgrzewająca wołowina

Wodę zagotowujemy w garnku z anyżem, chilli, imbirem, cynamonem, zielem angielskim i goździkami. Po 10 minutach wyjmujemy przyprawy a do wywaru dodajemy mieloną wołowinę. Paprykę kroimy w kostkę i łączymy z wołowiną. Całość gotujemy aż…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z pomidorkami i rozmarynem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy cebulę…

WIĘCEJ >

Roladka drobiowa faszerowana sarną z morelami, młodymi ziemniakami i sałatą

Roladka: Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko posolić i popieprzyć, wymieszać Podzielić mięso na dwie porcje Z każdej uformować wałek Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni Pierś z kurczaka rozbić…

WIĘCEJ >