Pierś z kaczki z wolnowaru z modrą kapustą i batatami
Pierś z kaczki z wolnowaru z modrą kapustą i batatami
Przygotowanie
Kaczka:
- Mięso doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Gruszki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w gruba kostkę
- Mięso mieszamy z cebula i gruszkami
- Ustawiamy wolnowar na 8 godz. na opcję „low”
Kapusta modra:
- Kapustę kroimy w cienkie paski (najlepiej na tarce – szatkownicy)
- Kapustę wrzucamy do garnka, wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
- Dodajemy ocet, 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie i łyżkę miodu
- Gotujemy na średnim ogniu godzinę bez przykrycia
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę przez 2 min
- Dodajemy do cebuli pokrojone jabłko
- Zawartość patelni wrzucamy do garnka z kapustą
- Mieszamy, gotujemy aż kapusta będzie miękka
Bataty:
- Obieramy, przepłukujemy
- Kroimy w cząstki i gotujemy w wrzącej osolonej wodzie około 25 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia piersi z kaczki.
Autor
Lista składników
Pierś z kaczki
- Kaczka pierś (370 g)
- Gruszka (260 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Kapusta modra
- Kapusta czerwona (250 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (25 ml)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Miód lipowy (12 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1 g)
Gotowane bataty
- Batat (460 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Risotto z cukinią i groszkiem
Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia Dodajemy pokrojoną w półkrążki cukinię, trochę soli, pieprzu i podsmażamy do miękkości cukinii Dodajemy groszek…
WIĘCEJ >Gulasz warzywny
Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka Doprawiamy przyprawami i zalewamy passatą Dolewamy tyle wody, aby przykryła warzywa Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotując gulasz do miękkości (ok. 30-40 minut)
WIĘCEJ >Schab faszerowany wątróbką i gruszkami w sosie rodzynkowym z puree z batatów
Schab faszerowany: Obieramy 1 cebulę, kroimy w kostkę Gruszkę kroimy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne, ogonek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 2 min Dodajemy wątróbkę, podsmażamy 4 min…
WIĘCEJ >Krupnik z komosy ryżowej (wegański / wegetariański)
Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…
WIĘCEJ >