Pierś z kaczki z wolnowaru z modrą kapustą i batatami
Pierś z kaczki z wolnowaru z modrą kapustą i batatami
Przygotowanie
Kaczka:
- Mięso doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Gruszki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w gruba kostkę
- Mięso mieszamy z cebula i gruszkami
- Ustawiamy wolnowar na 8 godz. na opcję „low”
Kapusta modra:
- Kapustę kroimy w cienkie paski (najlepiej na tarce – szatkownicy)
- Kapustę wrzucamy do garnka, wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
- Dodajemy ocet, 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie i łyżkę miodu
- Gotujemy na średnim ogniu godzinę bez przykrycia
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę przez 2 min
- Dodajemy do cebuli pokrojone jabłko
- Zawartość patelni wrzucamy do garnka z kapustą
- Mieszamy, gotujemy aż kapusta będzie miękka
Bataty:
- Obieramy, przepłukujemy
- Kroimy w cząstki i gotujemy w wrzącej osolonej wodzie około 25 min
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Więcej na ten temat znajduje się w zakładce „Dieta”.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz nasze propozycje przyrządzenia piersi z kaczki w równie smaczny sposób.
Autor
Lista składników
Kaczka
- 2 filety piersi z kaczki (370 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 gruszki (260 g)
- 2 bataty (460 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Kapusta modra
- ¼ główki czerwonej kapusty (ok. 250 g)
- 1 cebula (100 g)
- 25 ml octu jabłkowego
- 2 liście laurowe (2 g)
- 2 owoce ziela angielskiego (2 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
- 1 łyżeczka miodu (12 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Słoneczna sałatka sardynkowa
Cytrynę sparzamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok do miski. Do tej samej miski wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchew, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekane oliwki, sardynki w całości. Na talerz wykładamy sałatę,…
WIĘCEJ >Rozgrzewająca wołowina
Wodę zagotowujemy w garnku z anyżem, chilli, imbirem, cynamonem, zielem angielskim i goździkami. Po 10 minutach wyjmujemy przyprawy a do wywaru dodajemy mieloną wołowinę. Paprykę kroimy w kostkę i łączymy z wołowiną. Całość gotujemy aż…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z pomidorkami i rozmarynem
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy cebulę…
WIĘCEJ >Roladka drobiowa faszerowana sarną z morelami, młodymi ziemniakami i sałatą
Roladka: Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko posolić i popieprzyć, wymieszać Podzielić mięso na dwie porcje Z każdej uformować wałek Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni Pierś z kurczaka rozbić…
WIĘCEJ >