fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierś z kaczki w sosie cytrynowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c081a91e0-4c17-4a76-8196-9fdc950d9ede

Pierś z kaczki w sosie cytrynowym

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Pierś z kaczki nacieramy solą i pieprzem. Układamy mięso na nagrzanej patelni skórą do dołu i smażymy przez 8 minut, następnie z drugiej strony (skórą do góry) przez minutę.
  • Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez kolejne 10 minut.
  • Gdy kaczka się piecze, w rondlu podgrzewamy sok z cytryny z masłem i solą. Gotujemy przez kilka minut.
  • Upieczoną kaczkę odstawiamy na około 10 minut, następnie podajemy polaną sosem cytrynowym i posypaną posiekanymi pistacjami.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Uwagi

Powyżej znajdziesz równie smaczne pomysły na podanie piersi z kaczki z dodatkami – zajrzyj do powiązanych przepisów i dodaj je do listy ulubionych.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 pierś z kaczki (200 g)
  • 1 garść pistacji (20 g)
  • Sok z 1 cytryny (80 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Patelnia, Piekarnik, Rondel
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony dorsz w sosie szpinakowym

Dorsza dzielimy na pół Kładziemy w naczyniu żaroodpornym, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy łyżkę tłuszczu Przykrywamy pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 St.C na 15 min Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W…

WIĘCEJ >

Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat

Piersi oddzielamy od kości i rozdzielamy, żeby każda była osobno Solimy i pieprzymy mięso z każdej strony Szykujemy garnek/rondelek/wysoką patelnię Rozgrzewamy i do nagrzanego naczynia „na sucho” kładziemy piersi z gęsi Ustawiamy minimalny płomień Przykrywamy…

WIĘCEJ >

Zupa krem z cukinii

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >

Sałatka z indykiem i kalafiorem z sosem czosnkowym

W dużej misce umieszczamy porwaną na drobne kawałki sałatę, pokrojoną drobno cebulę i szczypiorek oraz startą na grubych oczkach marchewkę Pierś z indyka kroimy w kostkę, pieczemy w piekarniku wraz z porem w naczyniu żaroodpornym…

WIĘCEJ >