Pierś z kaczki w sosie cytrynowym
Pierś z kaczki w sosie cytrynowym
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Pierś z kaczki nacieramy solą i pieprzem. Układamy mięso na nagrzanej patelni skórą do dołu i smażymy przez 8 minut, następnie z drugiej strony (skórą do góry) przez minutę.
- Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez kolejne 10 minut.
- Gdy kaczka się piecze, w rondlu podgrzewamy sok z cytryny z masłem i solą. Gotujemy przez kilka minut.
- Upieczoną kaczkę odstawiamy na około 10 minut, następnie podajemy polaną sosem cytrynowym i posypaną posiekanymi pistacjami.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.
Uwagi
Powyżej znajdziesz równie smaczne pomysły na podanie piersi z kaczki z dodatkami – zajrzyj do powiązanych przepisów i dodaj je do listy ulubionych.
Autor
Lista składników
- 1 pierś z kaczki (200 g)
- 1 garść pistacji (20 g)
- Sok z 1 cytryny (80 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Risotto z cukinią i groszkiem
Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia Dodajemy pokrojoną w półkrążki cukinię, trochę soli, pieprzu i podsmażamy do miękkości cukinii Dodajemy groszek…
WIĘCEJ >Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami
Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła) Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień…
WIĘCEJ >Zapiekanka z kaszy gryczanej
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry Cukinię kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 3 min Dodajemy pieczarki, podsmażamy 5 min Kaszę wrzucamy do naczynia żaroodpornego…
WIĘCEJ >Sałatka z awokado
Myjemy wszystkie warzywa Awokado kroimy wzdłuż, wyciągamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę Sałatę drzemy na kawałki Cebulkę i ogórka kroimy w kostkę Szatkujemy szczypiorek Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy rukolę, kiełki, sok z cytryny,…
WIĘCEJ >