Pierś z kaczki w sosie cytrynowym
Pierś z kaczki w sosie cytrynowym
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Pierś z kaczki nacieramy solą i pieprzem. Układamy mięso na nagrzanej patelni skórą do dołu i smażymy przez 8 minut, następnie z drugiej strony (skórą do góry) przez minutę.
- Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez kolejne 10 minut.
- Gdy kaczka się piecze, w rondlu podgrzewamy sok z cytryny z masłem i solą. Gotujemy przez kilka minut.
- Upieczoną kaczkę odstawiamy na około 10 minut, następnie podajemy polaną sosem cytrynowym i posypaną posiekanymi pistacjami.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia piersi z kaczki.
Autor
Lista składników
- Kaczka pierś (180 g)
- Sok z cytryny (40 g)
- Pistacja bez łupin (20 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wołowina pieczona z marchewką i pieczarkami
Piekarnik ustawić na 120 st. C, z opcją grzania z góry i dołu. Mięso pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki lub słupki (ćwiartki). Pieczarki także pokroić na…
WIĘCEJ >Szynka suszona z wędzoną papryką
Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego Posypujemy solą z każdej strony Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki Wyjmujemy z lodówki Mięso płuczemy z soli pod bieżącą wodą (szybko,…
WIĘCEJ >Dorsz z surówką z marchewki
2 marchewki kroimy w plasterki. Na patelni układamy plasterki marchewki, następnie filety z dorsza i podlewamy lekko osoloną wodą. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. W tym samym czasie ucieramy pozostałe marchewki na drobnej tarce i…
WIĘCEJ >