fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierś z kaczki w sosie cytrynowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c081a91e0-4c17-4a76-8196-9fdc950d9ede
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pierś z kaczki w sosie cytrynowym

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Pierś z kaczki nacieramy solą i pieprzem. Układamy mięso na nagrzanej patelni skórą do dołu i smażymy przez 8 minut, następnie z drugiej strony (skórą do góry) przez minutę.
  • Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez kolejne 10 minut.
  • Gdy kaczka się piecze, w rondlu podgrzewamy sok z cytryny z masłem i solą. Gotujemy przez kilka minut.
  • Upieczoną kaczkę odstawiamy na około 10 minut, następnie podajemy polaną sosem cytrynowym i posypaną posiekanymi pistacjami.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Uwagi

Powyżej znajdziesz równie smaczne pomysły na podanie piersi z kaczki z dodatkami – zajrzyj do powiązanych przepisów i dodaj je do listy ulubionych.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 pierś z kaczki (200 g)
  • 1 garść pistacji (20 g)
  • Sok z 1 cytryny (80 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Patelnia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Risotto z cukinią i groszkiem

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia Dodajemy pokrojoną w półkrążki cukinię, trochę soli, pieprzu i podsmażamy do miękkości cukinii Dodajemy groszek…

WIĘCEJ >

Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami

Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła) Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry Cukinię kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 3 min Dodajemy pieczarki, podsmażamy 5 min Kaszę wrzucamy do naczynia żaroodpornego…

WIĘCEJ >

Sałatka z awokado

Myjemy wszystkie warzywa Awokado kroimy wzdłuż, wyciągamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę Sałatę drzemy na kawałki Cebulkę i ogórka kroimy w kostkę Szatkujemy szczypiorek Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy rukolę, kiełki, sok z cytryny,…

WIĘCEJ >