fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierś z kaczki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfe128360-ea34-46b7-8f0d-b6e9652edede-1

Pierś z kaczki

Przygotowanie

  • Piersi z kaczki myjemy i posypujemy oregano
  • Gotujemy na parze około 30 minut lub pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach
  • Podajemy z pokrojonym w kostkę i skropionym cytryną awokado i szpinakiem z kiełkami jarmużu
  • Całość polewamy tłuszczem i doprawiamy szczyptą soli

Rady dietetyka

Osoby, które nie stosują aktualnie protokołu autoimmunologicznego (AIP) mogą dodać przyprawy takie jak: pieprz czy papryka (słodka, ostra, wędzona) oraz ziemniaki lub ryż (niewskazane w diecie ketogenicznej).

Uwagi

Zamiast gotowania na parze lub pieczenia, można piersi obsmażyć na patelni.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne dania z kaczką – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 piersi z kaczki ze skórą (370 g)
  • Przyprawy: suszone oregano, sól himalajska
  • ½ awokado (40 g)
  • 1 garść świeżego szpinaku (20 g)
  • 1 garść kiełków jarmużu (15 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z awokado (20 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tofu z chilli i orzeszkami

Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy do „przegryzienia”. Tofu kroimy na plastry grubości ok. pół centymetra, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące każdy plaster i smażymy z każdej strony na złoty…

WIĘCEJ >

Suszony schab w czosnku niedźwiedzim

Schab włożyć do jakiegoś płaskiego naczynia Posypać z każdej strony solą Ofoliować naczynie z mięsem i wstawić na 24 godz. do lodówki Wyjąć mięso Opłukać pod bieżącą zimną wodą (szybko, tyle tylko, żeby spłukać sól)…

WIĘCEJ >

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)

Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Królika przepłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem Królika kroimy w następujący sposób: odcinamy nogi tylne (skoki), odcinamy nogi przednie, korpus przecinamy lub przerąbujemy tasakiem wzdłuż na połowy Kawałki…

WIĘCEJ >