Budyń jaglany
Budyń jaglany
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie pod strumieniem ciepłej wody
- Przenosimy do rondelka, wlewamy mleko, przykrywamy i zagotowujemy
- Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut do momentu aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka
- Dodajemy banana (opcjonalnie można dodać też łyżeczkę ksylitolu)
- Miksujemy w pojemniku blendera stojącego do momentu, aż budyń będzie gładki i jedwabisty (przez około 2 minuty)
- Budyń posypujemy pestkami granatu
- W razie potrzeby dodajemy więcej mleka
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik uwzględnić w swojej codziennej diecie – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Zainspiruj się innym budyniem znajdującym się w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- ¼ szklanki kaszy jaglanej (45 g)
- 1¼ szklanki mleka kokosowego (ok. 300 ml)
- 1 banan (120 g)
- Opcjonalnie: 1 łyżka ksylitolu (14 g)
- 1 łyżka pestek granatu (17 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kasza jaglana z przyprawami i żurawiną
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod gorącą wodą Zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy na małym ogniu około 15 minut Dodajemy przyprawy i rodzynki
WIĘCEJ >Gołąbki warzywne – wegańskie
Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8…
WIĘCEJ >Gruszkotka
Ciasto: Bierzemy miskę i wkładamy do niej masło Do miski wsypujemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier, 2 jaja i wymieszamy Dzielimy ciasto na 2 części Do jednej części dodajemy karob Formujemy kule i owijamy folią…
WIĘCEJ >Jabłka z malinami i malinowym miodem
Jabłko kładziemy na desce i odcinamy górę z ogonkiem (tak z 1 cm grubości) Łyżeczką do wydrążania owoców lub zwykłą łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne W wydrążony otwór wkładamy maliny Na górę dajemy miód Przykrywamy odciętym…
WIĘCEJ >