fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Budyń jaglany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7528a5a0-a508-4146-85fc-dce9be9b1ea7

Budyń jaglany

Przygotowanie

  • Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie pod strumieniem ciepłej wody
  • Przenosimy do rondelka, wlewamy mleko, przykrywamy i zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut do momentu aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka
  • Dodajemy banana (opcjonalnie można dodać też łyżeczkę ksylitolu)
  • Miksujemy w pojemniku blendera stojącego do momentu, aż budyń będzie gładki i jedwabisty (przez około 2 minuty)
  • Budyń posypujemy pestkami granatu
  • W razie potrzeby dodajemy więcej mleka

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik uwzględnić w swojej codziennej diecie – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Zainspiruj się innym budyniem znajdującym się w powiązanych przepisach.

Autor

Jagoda Kłębek
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ¼ szklanki kaszy jaglanej (45 g)
  • 1¼ szklanki mleka kokosowego (ok. 300 ml)
  • 1 banan (120 g)
  • Opcjonalnie: 1 łyżka ksylitolu (14 g)
  • 1 łyżka pestek granatu (17 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie

Marynowane buraczki nakładamy na talerz Kroimy plastry salcesonu Wydzielamy metkę Mięso kładziemy obok buraków Buraki posypujemy skwarkami ze smalcu Marynowane buraki: Buraków warto od razu zrobić więcej, tak z 1-2 kg Dzień wcześniej dokładnie myjemy…

WIĘCEJ >

Smażone przegrzebki

Natkę pietruszki siekamy Przegrzebki płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy Na patelni roztapiamy masło, a następnie równomiernie rozkładamy przegrzebki Smażymy przez 2 minuty, obracamy i dalej smażymy, aż będą miękkie, ale zwarte Ściągamy z…

WIĘCEJ >

Zupa kokosowo – buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…

WIĘCEJ >

Jajka zapiekane w awokado

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C Awokado obieramy ze skóry Przekrawamy wzdłuż na pół i wyrzucamy pestkę Odcinamy delikatnie dół awokado, w ten sposób, żeby mogło stać poziomo i się nie przewracało Lekko solimy i…

WIĘCEJ >