fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Budyń jaglany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7528a5a0-a508-4146-85fc-dce9be9b1ea7
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Budyń jaglany

Przygotowanie

  • Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie pod strumieniem ciepłej wody
  • Przenosimy do rondelka, wlewamy mleko, przykrywamy i zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut do momentu aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka
  • Dodajemy banana (opcjonalnie można dodać też łyżeczkę ksylitolu)
  • Miksujemy w pojemniku blendera stojącego do momentu, aż budyń będzie gładki i jedwabisty (przez około 2 minuty)
  • Budyń posypujemy pestkami granatu
  • W razie potrzeby dodajemy więcej mleka

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik uwzględnić w swojej codziennej diecie – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Zainspiruj się innym budyniem znajdującym się w powiązanych przepisach.

Autor

Jagoda Kłębek
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ¼ szklanki kaszy jaglanej (45 g)
  • 1¼ szklanki mleka kokosowego (ok. 300 ml)
  • 1 banan (120 g)
  • Opcjonalnie: 1 łyżka ksylitolu (14 g)
  • 1 łyżka pestek granatu (17 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasza jaglana z przyprawami i żurawiną

Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod gorącą wodą Zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy na małym ogniu około 15 minut Dodajemy przyprawy i rodzynki

WIĘCEJ >

Gołąbki warzywne – wegańskie

Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8…

WIĘCEJ >

Gruszkotka

Ciasto: Bierzemy miskę i wkładamy do niej masło Do miski wsypujemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier, 2 jaja i wymieszamy Dzielimy ciasto na 2 części Do jednej części dodajemy karob Formujemy kule i owijamy folią…

WIĘCEJ >

Jabłka z malinami i malinowym miodem

Jabłko kładziemy na desce i odcinamy górę z ogonkiem (tak z 1 cm grubości) Łyżeczką do wydrążania owoców lub zwykłą łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne W wydrążony otwór wkładamy maliny Na górę dajemy miód Przykrywamy odciętym…

WIĘCEJ >